Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #3 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #13 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #14 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #15 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #16 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #17 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
10 Травня 2022

Бізнес з 2% ЄП (єдиного податку): ведення обліку

З 1 квітня 2022 року, більша частина ФОП перейшли до третьої групи за ставкою 2%. Зміна ставки єдиного податку не звільняє їх від ведення обліку доходу, з якого вони повинні сплачувати щомісячно єдиний податок. Саме тому розглянемо, як їм необхідно визначати дохід та вести облік доходу для сплати єдиного податку за цією ставкою.

ФОП, які обрали третю групу за ставкою 2%, – є платниками податків на спрощеній системі оподаткування. Це означає, що вони зобов’язані вести облік доходу та визначати розмір доходу і платити інші податки та збори згідно з відповідним розділом Податкового кодексу.

Змінами до Податкового кодексу для цієї категорії платників єдиного податку визначено тільки порядок переходу на ставку 2%, відмова від цієї ставки та питання, які стосуються платників ПДВ. В порядок визначення доходу та його ведення зміни не вносились. Саме тому в цих питаннях необхідно керуватися загальними нормами для всіх платників єдиного податку.

По-перше. Доходом вважають грошові кошти, отримані від ведення діяльності, як в готівковій, так і в безготівковій формі. Може бути й дохід, отриманий в матеріальній формі: безоплатно отримані товари (роботи, послуги).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно з законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку).

Звернімо увагу! На спрощеній системі оподаткування заборонені негрошові розрахунки – бартер і взаємозалік, електронні гроші, розрахунки векселем.

По друге. Необхідно правильно визначити дату отримання доходу.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Отже, дуже важливо правильно визначити дату отримання доходу, тому що помилка може призвести до неправильного розподілу доходу за звітними періодами, а це веде до недоплати єдиного податку в окремих місяцях. Тим паче, що поки що незрозуміло, чи буде визначатися дохід зростаючим підсумком, чи окремо за кожний місяць.

Отже, якщо ФОП отримав передоплату за товар у квітні, а товар переданий тільки через місяць (у травні), дохід слід показати в квітні, а не коли фактично виконані зобов'язання за договором.

У разі, коли ФОП відвантажив товар (надав послугу, виконав роботу), а грошей не отримав, то й дохід у нього ще не виникає.

Також дата отримання доходу може вплинути на визначення розміру річного доходу.

Звернімо увагу, що за загальними правилами для третьої групи граничний розмір доходу встановлено у розмірі 1167 мінімальних зарплат. У 2022 році це 7 585 500 грн. Однак на період застосування ставки 2% обмеження відсутнє. Але необхідно враховувати наступне.

Оподаткування за ставкою 2% застосовується тимчасово, і повернення до тієї системи оподаткування, на якій був ФОП до переходу на спрощену систему оподаткування з особливостями, відбудеться автоматично після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Якщо таке повернення відбудеться протягом року, то необхідно враховувати граничні обсяги доходів, встановлені для третьої групи.

На думку податкової, якщо граничні обсяги доходу будуть перевищені, то доведеться відмовитись від спрощеної системи оподаткування, якщо ФОП був єдинником. Більш того, нормами ПКУ передбачено, що від суми перевищення треба сплатити 15% єдиного податку.

По-трете. Необхідно правильно визначити, що враховуємо до доходу, а що ні.

До доходу враховуємо виручку від продажу товарів (виконання робіт, надання послуг).

Зараховуємо всю суму датою отримання грошей готівкою чи на рахунок. Якщо оплата прийнята через платіжний термінал, доходом вважається сума, яка надійшла на рахунок з урахування комісії банку, якщо банк знімає свою комісію за надані послуги єквайрингу.

До доходу також включаємо аванс і передоплату, отриману від покупців і замовників, навіть якщо товар ще не відвантажений, не виконані роботи, не надані послуги.

До доходу відносять не лише гроші, а й вартість безоплатно отриманих товарів (робіт чи послуг). Їхня вартість визначається виходячи з цін на аналогічні товари, роботи чи послуги на момент укладання договору.

Безоплатна передача засвідчується письмовим договором. Якщо договір відсутній, то до доходу ФОП не включається вартість таких товарів (послу, робіт).

Якщо ФОП займаються вендинговим бізнесом (торгують кавою, снеками, водою та іншими товарами з автоматів), що не передбачають наявності РРО/ПРРО, – датою отримання доходу вважається дата, вилучення з такого обладнання грошової виручки.

Якщо ж торгівля товарами (роботами, послугами) здійснюється через торговельні автомати з використанням жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків, виражених у грошовій одиниці України, датою отримання доходу вважається дата продажу таких жетонів, карток та/або інших замінників грошових знаків.

Якщо ФОП є посередником, тобто надає послуги, виконує роботи за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, його доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Звернімо увагу, що з визначенням розміру доходу за такими договорами завжди виникають різні тлумачення податківцями.

 Отже, для того, щоб у податкової не виникало питань, що є доходом за такими договорами, рекомендуємо прописувати в посередницьких договорах умову, за якою винагорода надходить ФОП від комітента згідно з актом виконаних робіт. У разі отримання від кінцевого покупця на рахунок або готівкою оплати ФОП необхідно всю суму перераховувати комітенту. В цьому випадку можна в доході її не враховувати (не записувати). Якщо ж використовується обліковий регістр, який схожий на форму книги, яку раніше вели платники єдиного податку третьої групи – не платники ПДВ, то можна в день отримання доходу від кінцевого споживача записати її в регістр, в день перерахування її комітенту в повній сумі відобразити у графі для повернення коштів. Тим самим до доходу буде зарахований 0. А комітент, своєю чергою отримавши гроші, повинен перераховувати ФОП комісійну винагороду згідно з актом виконаних робіт. Саме ця сума й буде доходом ФОП-посередника. Тоді в декларації єдинника у сумі загального доходу буде врахована винагорода, а не вся сума отриманих коштів.

ФОП-посередник не повинен залишати собі суму винагороди з грошей, отриманих від кінцевого споживача, а комітенту перераховувати різницю, тому що в даному випадку буде негрошова форма розрахунку (взаємозалік), що заборонено на єдиному податку.

Іноді до доходу може бути зарахована сума своєчасно не поверненої поворотної допомоги. За загальними правилами до доходу платника єдиного податку не включається поворотна фінансова допомога за умови, що вона повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. Якщо ж вона в цей термін не буде повернена, то її необхідно включити до доходу у перший день після закінчення 12 місяців від дня отримання всієї суми допомоги.

Доходом платника єдиного податку – орендодавця також є сума відшкодування комунальних платежів.

Це стосується тих підприємців, які надають в оренду особисту або орендовану нерухомість і отримують від орендаря не тільки суму орендної платні, а й відшкодування комунальних платежів.

До доходу необхідно включати не тільки суму орендної плати, а й суму відшкодування комунальних платежів.

Попри те, що суми відшкодування комунальних платежів транзитом перераховуються комунальним службам, податкова не змінює своєї точки зору й наполягає на тому, що вони повинні бути зараховані до доходу платника єдиного податку.

Водночас дуже важливо під час укладання договору оренди чітко визначити, як орендар сплачує відшкодування комунальних платежів – в сумі орендної плати чи окремими сумами. Якщо договором цього не обумовлено й відшкодування здійснюється окремими платіжками, то податківці під час перевірки вважають, що орендодавець здійснює види діяльності, не вказані в Реєстрі платника єдиного податку, і наполягають на тому, щоб з суми відшкодування був сплачений єдиний податок за ставкою 15% і орендодавець відмовився від спрощеної системи оподаткування.

Але не всі надходження необхідно враховувати в доході платника єдиного податку.

Крім поворотної фінансової допомоги, ще цілий перелік надходжень, які не є доходом єдинника, які визначені п. 292.10-292.11 та пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ. Серед них:

пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності;

суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми ЄСВ;

суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів та інші.

По-четверте. Необхідно вести облік доходів – фіксувати в електронній або паперовій формі суму отриманих доходів.

Нормами Податкового кодексу для платників єдиного податку третьої групи – не платників ПДВ передбачено, що вони ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Отже єдинники третьої групи, що обрали ставку єдиного податку 2%, також повинні вести облік тільки доходу.

Форму ведення доходу вони визначають самостійно. Але можна врахувати наступне.

Якщо вони перейшли на ставку 2% з 5% або з другої групи єдиного податку, то змінювати форму ведення обліку доходу їм не потрібно. Можна залишити ту саму форму, яку вони використовували раніше, тільки позначити, з якої дати застосовується ставка 2%.

Якщо ФОП перейшов з загальної системи оподаткування, то йому доведеться самостійно розробити новий регістр для обліку доходу і з дати переходу вести його.

Суми доходу, які будуть вказані в цих регістрах, і будуть підставою для заповнення щомісячної декларації.

Наталія Щербак, податковий консультант