Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #3 | Raiffeisen Bank Aval Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #13 | Raiffeisen Bank Aval Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #14 | Raiffeisen Bank Aval Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #15 | Raiffeisen Bank Aval Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #16 | Raiffeisen Bank Aval Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #17 | Raiffeisen Bank Aval Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
15 Вересня 2021

Як не «вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування

Підприємці, що обрали для своєї роботи спрощену систему, часом ходять по краю. Бізнес зростає, змінюються умови чи вид діяльності, навіть просто – видається нагода заробити трішки більше...

Податковим кодексом передбачені обмеження як в цілому, так і в рамках окремої групи. Якщо ФОП не будуть їх враховувати і під час проведення перевірок контролюючим органом будуть виявлені порушення, їм анулюють реєстрацію платника єдиного податку з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення, а також донарахують єдиний податок за підвищеною ставкою 15% у випадках, прямо визначених ПКУ.

Повернутися на спрощену систему оподаткування ФОП зможе лише після закінчення чотирьох наступних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Розглянемо ж, порушення яких обмежень може призвести до анулювання реєстрації платником єдиного податку.

Щодо основних податкових обмежень в цілому, це заборона:

– проводити розрахунки в негрошовій формі (тож бартер вже не можна, а біткоїни – ще).

– надавати в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. м, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. м;

– здійснювати види діяльності, які заборонені для єдиного податку;

– здійснювати види діяльності, які по кожному конкретному ФОП не включені в Реєстр платників єдиного податку.

Є й заборони, які стосуються окремих груп.

Так, ФОП, які обрали першу групу,  не мають права використовувати працю найманих працівників, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

Для ФОП, які обрали другу групу, передбачено обмеження щодо кількості найманих працівників, – їх не може бути більше 10 осіб. В це число не враховують працівниць, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною. 

Вони не мають права надавати послуги комусь іншому, крім платників ЄП та населення. Іншими словами, вони не мають права надавати послуги юридичним особам, які сплачують податок на прибуток, бюджетним та громадським організаціям, підприємцям на загальній системі, самозайнятим особам (нотаріусам, адвокатам тощо).

Для ФОП, які обрали третю групу, специфічні обмеження відсутні.

Але передбачені обмеження щодо обсягу доходів протягом календарного року:

  • для першої групи він не може перевищувати 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році це 1 002 000 грн);
  • для другої – 834 (5 004 000 грн),
  • для третьої – 1167 (7 002 000 грн).

Зі зміною мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2022 року ці суми в грошовому еквіваленті зростуть.

Заборона розраховуватися в негрошовій формі.

ФОП мають право під час розрахунків з покупцями та постачальниками розраховуватися виключно грошима як в готівковій, так і в безготівковій формі, у тому числі з використанням платіжних карток. Заборонено проводити розрахунки електронними грошима, по бартеру, проводити взаємозалік або видавати вексель.

Обмеження по площі здавання в оренду земельних ділянок та/або нерухомості.

Це може бути кілька об’єктів нерухомості, або частина однієї, значення має тільки площа. Якщо площа, яку планується здавати в оренду, перевищує встановлену, то орендодавцем може бути виключно фізична особа – не суб’єкт підприємницької діяльності. Хитрувати і здавати в оренду в рамках дозволеного – в якості підприємця, а що зверху – як фізособа, закон не дозволяє і при виявлені також загрожує втратою ЄП.

Обмеження за видами діяльності.

Необхідно пам’ятати, що під час реєстрації підприємцем фізособа визначає види діяльності, які вона планує здійснювати. Ці види діяльності необхідно вказати й у заяві на застосування спрощеної системи оподаткування. Вони будуть відображені в Реєстрі платників єдиного податку. Обмеження за кількістю видів діяльності відсутні. Тому можна обрати зразу декілька або за необхідності протягом роботи добавити нові або вилучити ті, які точно здійснювати не будете. Це безкоштовно та швидко – подали заяву до Держреєстратора, а потім до податкової через електронний кабінет платника податків. Здійснювати вид діяльності можна за умови, що він вказаний в  Реєстрі платника єдиного податку.

Нагадаємо, для вибору видів діяльності слід керуватися Класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД-2010), а також Методологічними основами та поясненнями до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом Держстату України від 23.12.2011 р. № 396.

В КВЕД-2010 не завжди можна знайти точну назву виду діяльності, яку здійснює ФОП. Саме тому на допомогу йому і приходять Методоснови.

Якщо точної назви вашого виду діяльності не знаходите, вибираєте ті, що найближче підходять або схожі.

Наприклад, у ФОП в Реєстрі платника єдиного податку вказані такі види діяльності: 63.91 «Діяльність інформаційних агентств», 70.21 «Діяльність у сфері зв’язків із громадськістю», 73.11 «Рекламні агентства», 74.20 «Діяльність у сфері фотографії». В рамки цих видів діяльності не всі роботи, які здійснює ФОП, підходять. Якщо в договорах на виконання робіт, які виконує ФОП, є такі послуги, як «написання статей», краще додати такі коди КВЕД, які  стосуються надання консультацій у різних сферах. Це дуже «розмитий» тип послуг, під який можна підтягнути досить різні види діяльності, крім того, консультації надаються як в усній, так і письмовій формі. Отже, окремий вид діяльності з написання статей відсутній, тому такі коди КВЕД вирішують цю проблему. В договорах треба вносити формулювання, схожі з видами діяльності конкретного коду КВЕД. Важливо, щоб вони були внесені до Реєстру платників єдиного податку.

У разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, ФОП повинен самостійно відмовитись від спрощеної системи оподаткування. Якщо підприємець сам цього не зробить, це зробить податкова. До того ж з доходу, отриманого від виду діяльності, який відсутній у реєстрі, необхідно сплатити єдиний податок за підвищеною ставкою – 15%.

Види діяльності, які заборонено здійснювати на спрощеній системі оподаткування.

Наведемо ті з них, які заборонено здійснювати ФОП:

– діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

– обмін іноземної валюти;

– виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин);

– діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

– діяльність з організації, проведення гастрольних заходів;

– діяльність у сфері аудиту.

Що робити, коли перевищено дозволений обсяг доходу на календарний рік, визначений для конкретної групи? 

Для підприємців першої та другої групи передбачена можливість перейти до іншої групи – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення. Якщо ж і ця можливість використана, необхідно відмовитись від спрощеної системи оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

Для третьої групи передбачена можливість тільки відмовитись від спрощеної системи оподаткування й перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

На завершення звернімо увагу, що такі заборони відсутні для підприємців на загальній системі оподаткування. Їх введено саме для платників єдиного податку.

Дотримання наведених обмежень підприємці мають відстежувати самостійно. Порушення такого обов’язку – підстава для втрати ФОП права працювати на єдиному податку й додатково передбачає сплату єдиного податку за завищеною ставкою 15%. За завищеною ставкою сплачується дохід, отриманий від видів діяльності, які не вказані в реєстрі платника єдиного податку (з суми перевищеного обсягу доходу, з виду діяльності, забороненого на єдиному податку). В разі порушення вимог роботи на спрощеній системі оподаткування ФОП сам повинен сплатити єдиний податок за підвищеною ставкою й перейти в іншу групу або на загальну систему оподаткування. Не треба чекати перевірки податкової. Донарахувати єдиний податок можуть за період, що не перевищує 1095 днів.

Щербак Наталія, податковий консультант