Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #3 | Raiffeisen Bank Aval Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #13 | Raiffeisen Bank Aval Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #14 | Raiffeisen Bank Aval Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #15 | Raiffeisen Bank Aval Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #16 | Raiffeisen Bank Aval Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #17 | Raiffeisen Bank Aval Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2% #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Січня 2023

Річна звітність підприємців – платників єдиного податку за ставкою 2%

Єдинники третьої групи, які перейшли на ставку 2%, мають не типову річну звітність. Крім того, є низка нюансів для тих, хто мав такий податок лише на короткий період.

Отже, ФОП на 2% податку річну декларацію не подають. Вони звітують у строки, встановлені для місячної звітності. Тож останнім звітом за 2022 рік буде звіт за грудень. Зазвичай ця категорія платників єдиного податку звітує щомісяця. Тому декларацію необхідно подати не пізніше 20 січня 2023 року.

Але якщо звернутися до норм Податкового кодексу (пп. 9.7 п. 9 підр. 8 р. XX ПКУ), то бачимо наступне. Платники єдиного податку третьої групи – фізичні особи, які використовують особливості оподаткування, – у разі визначення єдиного соціального внеску подають звітність за звітний період – грудень, як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року. В ній розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Якщо керуватися цими нормами ПКУ, то виходить, що податкову декларацію за грудень 2022 року, у разі якщо заповнюється додаток 2, платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% повинні подати не пізніше 9 лютого 2023 року.

Але тут виникає декілька питань. Якщо додаток 2 не заповнюється, то в який строк необхідно звітувати: місячний чи квартальний? Яку форму декларації необхідно використовувати? Чи не подвоїться дохід, якщо у грудні показати його наростаючим підсумком? За який період брати показники доходу: з початку року чи з дати переходу на 2%?

На жаль, в ПКУ відповіді на ці питання відсутні. Але якщо звернутися до електронного кабінету і заповнити звіт в електронній формі, то знайдемо відповіді на окремі питання. І вони не завжди відповідають нормам ПКУ.

Що стосується строку звітування та форми декларації, то їх ми бачимо, коли в електронному кабінеті через меню обираємо вкладку «Введення звітності» та проставляємо звітній період – це 2022 рік та звітній місяць – грудень.

Для єдинників третьої групи за ставкою 2% передбачена форма декларації, затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 р. № 124. Її ідентифікатор форми F0103203. Саме цю форму декларації ми й побачимо для цього звітного періоду. І там же вказана гранична дата подання декларації – 20 січня 2023 року. Інша дата відсутня. В складі декларації передбачено два додатки. Щодо ЄСВ звітують додатком 2.

Таким чином, незалежно від того, буде в декларації додаток 2 заповнений чи ні, граничний термін подання декларації платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% – це 20 січня 2023 року.

І форма декларації передбачена саме та, яку ФОП заповнювали всі місяці протягом періоду перебування у третій групі за ставкою 2%. Більш того, у цій формі декларації неможливо вказати дохід наростаючим підсумком, а лише за звітній місяць. Отже і необхідно вказати отриманий дохід за грудень 2022 року, а не наростаючим підсумком.

Вочевидь нормотворці щось не додумали або податківці своєчасно не підготували оновлену форму звітності з урахуванням змін, внесених до ПКУ Законом України від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ.

Що стосується заповнення декларації, то звернемо увагу на наступне. Під час створення декларації потрібно поставити відмітку про ті додатки, які необхідно заповнити. Якщо «Додаток 1» не подається, то й створювати його не потрібно. Переважна більшість ФОП повинні заповнити «Додаток 2», а тому їм необхідно проставити відмітку і натиснути «створити». Він автоматично підтягнється до документа. Протягом року його могли заповнювати ті ФОП, які досягли пенсійного віку і оформлювали пенсію, та ті, що припинили свою підприємницьку діяльність (закрились). Ті ж, що продовжують працювати, заповнюють його тільки за підсумками року з декларацією за грудень.

Сама декларація заповнюється як зазвичай без особливостей. Якщо не рахувати відмітки про додатки, які подаються з декларацією. Зарахування нарахованого та сплаченого ЄСВ до страхового стажу здійснюється згідно з табличною частиною додатку 2.

Таблиця складається з чотирьох граф. У графі 1 вже перелічені місяці року з січня по грудень. У графі 2 проставляється розмір мінімальної заробітної плати, якщо ЄСВ було сплачено саме з цієї суми, адже ФОП найчастіше сплачують ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску. Але за бажанням вони можуть проставити і більшу суму в межах максимальної величини доходу, на яку нараховується ЄСВ. У графі 3 вказується ставка ЄСВ – 22%. Ця графа заповнюється за всі місяці року незалежно від того, чи заповнені будуть графи 2 та 4. Якщо цього не зробити, то буде вважатися, що додаток заповнений з помилками. Сума нарахованого ЄСВ записується до графи 4.

Нагадаємо, що починаючи з 01.03.2022 р. до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після його припинення або скасування ФОП – єдинники МАЮТЬ ПРАВО не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе (п. 9-19 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI). Це означає, що у ФОП з’явилося право скористатися такою можливістю. При цьому не сплачений ЄСВ не потрібно буде сплачувати після перемоги. Це не відтермінування сплати внеску, а тимчасова необов’язковість його сплати. Водночас необхідно розуміти, що цей період не буде врахований до страхового стажу, що зараховується до стажу при визначені віку, коли можна вийти на пенсію за віком. Ті ж підприємці, які для себе вирішили, що їм потрібен стаж, можуть продовжувати сплачувати ЄСВ як за всі місяці звітного року, так і за деякі місяці, які вони визначили самі.

У зв’язку з тим, що така можливість з’явилася починаючи з 1 березня, за січень та лютий 2022 року ЄСВ необхідно сплатити обов’язково у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Тобто не менше ніж 1430 грн на місяць.

Якщо ФОП скористався своїм правом не сплачувати ЄСВ у зв’язку з воєнним станом, то обов’язковому заповненню підлягають січень та лютий. У цей період розмір мінімальної зарплати становив 6500 грн, а розмір мінімального страхового внеску 1430 грн. Саме тому в графі 2 за січень і лютий проставляємо 6500грн, а 4 – 1430 грн. І тоді загальна сума доходу по графі 2 буде – 13 000 грн, а по графі 4 сума – 2860 грн.

Якщо ЄСВ не був сплачений за інші місяці року, то у графі 2 проставляється 0. Відповідно у графі 4 навпроти місяців, за які не було сплачено ЄСВ, також буде 0. Попри те, що в місяцях, за які не сплачений ЄСВ, у графах 2 та 4 проставляється 0, в графі 3 все одно обов’язково необхідно проставити ставку ЄСВ 22%.

Якщо ФОП сплачував ЄСВ і за інші місяці року, то заповненню підлягають і рядки для цих місяців. Але ФОП має право передумати. Навіть якщо він сплачував ЄСВ, а в додатку 2 заповнив виключно рядки за січень та лютий, то суми сплаченого ЄСВ будуть враховані, як переплата в рахунок майбутніх періодів.

Не подають з нульовими показниками додаток 2 підприємці, які:

  • працювали за трудовим договором за основним місцем роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті у порядку та на умовах, передбачених Законом України від 15.07.2021 р. № 1667-ІХ, за умови, що роботодавець щомісяця сплачував за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску. (Спеціально повідомляти податкову про те, що ФОП працює за трудовим договором, не потрібно.) Необхідно зазначити, що такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення ними бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску;
  • є пенсіонерами (будь-якими, у т. ч. із втрати годувальника, за вислугою років, чорнобильці тощо) і отримують пенсію або соцдопомогу; є особою з інвалідністю (будь-якої групи);
  • мобілізовані на весь строк військової служби (за умови, що в них немає найманих працівників);
  • знялися з держреєстрації у зв’язку припиненням підприємницької діяльності (закриттям) і вже подали «ліквідаційну» декларацію платника єдиного податку з додатком 1 (пп. 296.5.1 ст. 296 ПКУ).

Річну декларацію у цьому випадку вони не подають.

Звернімо увагу, що ФОП, які протягом року вийшли на пенсію або отримали статус особи з інвалідністю, подають додаток 2 двічі. Перший раз з місячною декларацією після місяця, в якому досягли пенсійного віку (призначена група особі з інвалідністю). Другий раз – за підсумками року. Але заповнюється він не за весь рік, а з січня по той місяць (включно), в якому була подана заява на пенсію або оформлена група інвалідності. Щодо інших місяців поля залишаються порожніми (в електронному звіті) або проставляємо прочерки (у паперовому звіті).

Підіб’ємо підсумок. Платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% останню декларацію за 2022 рік подають за грудень, не пізніше 20 січня 2023 року. У складі декларації подається додаток 2, в якому нараховується ЄСВ. Обов’язковому заповненню підлягають січень та лютий. Інші місці – в разі заповнення. 

Наталя Щербак, податковий консультант