На яку пенсію може розраховувати ФОП #3 | Raiffeisen Bank Aval На яку пенсію може розраховувати ФОП #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
На яку пенсію може розраховувати ФОП #13 | Raiffeisen Bank Aval На яку пенсію може розраховувати ФОП #14 | Raiffeisen Bank Aval На яку пенсію може розраховувати ФОП #15 | Raiffeisen Bank Aval На яку пенсію може розраховувати ФОП #16 | Raiffeisen Bank Aval На яку пенсію може розраховувати ФОП #17 | Raiffeisen Bank Aval На яку пенсію може розраховувати ФОП #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
31 Травня 2021

На яку пенсію може розраховувати ФОП

Кожен ФОП за досягнення пенсійного віку має право на пенсію. Але її розмір залежатиме від того, скільки років у нього страхового стажу і з якого доходу сплачувалися пенсійні внески та ЄСВ.

З кожним роком ми наближаємося до позначки, при якій право на пенсію виникне за наявності трудового стажу в розмірі 35 років. У цьому випадку можна буде оформити пенсію в 60 років (якщо пенсійний вiк не збільшать). Якщо ж такого стажу не буде, доведеться працювати довше.

До страхового стажу зараховуються періоди, коли сплачувалися внески в розмірі не менше мінімального. Якщо сплачувалася менша сума, то в законодавстві є формула, за якою вираховується, на скільки днів місяця вистачить сплаченої суми внесків. Тому може виникнути ситуація, за якої за повний відпрацьований місяць до страхового стажу буде включено всього лише кілька днів.

Якщо підприємець сплачував внески постійно, стаж у нього буде, а ось який - залежить від розміру сплачуваних внесків.

На розмір пенсії впливає також дохід, з якого сплачувалися внески.

Для підприємців порядок сплати внесків, що формують у подальшому страховий стаж і розмір пенсії, залежить від системи оподаткування. Так, платники єдиного податку мають право самостійно визначати розмір доходу, з якого вони будуть сплачувати єдиний соціальний внесок. Але встановлені обмеження: він не може бути менший за одну мінімальну зарплату (МЗП) і не більший за 15 МЗП. Не сплачувати єдиний соціальний внесок вони не мають права. У період карантину в окремі місяці законодавством було дозволено не платити єдиний соціальний внесок. Але ці місяці будуть включені до страхового стажу як місяці, за які сплачено внески в мінімальному розмірі. Дуже рідко коли єдинники сплачували внески у розмірі більше мінімального. Тому під час нарахування пенсії в стаж буде включено повний місяць, а для розрахунку пенсії використовуватиметься розмір мінімальної зарплати (ці суми ФОП самі вказують у щорічному звіті з ЄСВ). Це означає, що пенсія у них буде мінімальна.

ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування, сплачують ЄСВ з чистого доходу, але у них також існують обмеження в межах між однією МЗП і 15 МЗП на місяць. Тобто якщо чистий дохід за місяць більший, ніж 15 МЗП, то ЄСВ сплачується тільки з 15 МЗП. Якщо ФОП працював з прибутком, розмір якого в місяць більше мінімальної зарплати, то і пенсія може бути більша за мінімальну.

Але слід також враховувати, що всі відомості про стаж і доход, який враховуватиметься під час нарахування пенсії, за період, коли представлені звіти, можна подивитися вже зараз на сайті Пенсійного фонду у своєму електронному кабінеті, пройшовши необхідну реєстрацію.

Необхідно відзначити, що не всі підприємці з першого дня працездатного віку працювали на себе. Цілком можливо, що в їхньому житті був період, коли вони працювали найманими працівниками. Якщо вони були оформлені офіційно, то з їхньої зарплати роботодавець повинен був сплачувати страхові внески. На жаль, дуже багато хто погоджується отримувати частину зарплати в конвертах. У цьому випадку вони повинні розуміти, що з цих сум внески не сплачуються, тому в нарахуванні пенсії вони не братимуть участі.

В даний час в основному для нарахування пенсії використовується інформація, яка по кожній людині міститься в реєстрі застрахованих осіб. В цей реєстр відомості надходять із звітів роботодавців і безпосередньо ФОП, коли вони звітують за себе.

До страхового стажу, що дає право на пенсію, включається і трудовий стаж до 1 січня 2004 року, що підтверджується записами у трудовій книжці. Якщо трудової книжки немає або в ній містяться неточності, то підтвердити ці періоди можна довідками підприємств, де працював ФОП як найманий працівник.

Після 1 січня 2004 року стаж і розмір доходу обчислюється за даними персоніфікованого обліку, який ведеться ПФУ.

Період підприємницької діяльності в трудовій книжці не відбивається, тому свій стаж ФОП до 01.01.2004 р. можуть підтвердити довідкою з ПФУ, а в подальшому - дані містяться в персоніфікованому обліку.

На закінчення можна сказати, що у ФОП, швидше за все, пенсія буде мінімальна, оскільки ЄСВ він найчастіше платить з МЗП, а підтвердити періоди до 2004 року практично неможливо, оскільки ні в податковій, ні в ПФУ на місцях не збереглися архіви через їх нескінченну реорганізацію. Тому особливо розраховувати на державну пенсію не доводиться, тож подбати про свою безстрокову відпустку потрібно самому вже зараз, використовуючи інші визначені законодавством можливості.