Держбюджет 2023: вплив на бізнес #3 | Raiffeisen Bank Aval Держбюджет 2023: вплив на бізнес #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Держбюджет 2023: вплив на бізнес #13 | Raiffeisen Bank Aval Держбюджет 2023: вплив на бізнес #14 | Raiffeisen Bank Aval Держбюджет 2023: вплив на бізнес #15 | Raiffeisen Bank Aval Держбюджет 2023: вплив на бізнес #16 | Raiffeisen Bank Aval Держбюджет 2023: вплив на бізнес #17 | Raiffeisen Bank Aval Держбюджет 2023: вплив на бізнес #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
14 Грудня 2022

Держбюджет 2023: вплив на бізнес

Основні показники Держбюджету, що впливають на роботу бізнесу, – це розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Як відомо, від них залежать розміри низки податків. Тож розглянемо, що зміниться.

Закон України від 03.11.2022 р. № 2710-IX, що стосується бюджету на 2023 рік, набуває чинності 1 січня 2023 року.

На що впливає розмір МЗП

Розмір мінімальної заробітної плати (МЗП) з наступного року становитиме: на місяць 6700 грн, погодинний – 40,46 грн. Цей показник застосовуватиметься протягом усього 2023 року і законом не передбачається його збільшення.

Зауважимо, що саме цей розмір вже застосовується починаючи з 1 жовтня поточного року. Отже, якщо роботодавці вже у жовтні цього року привели розмір заробітної плати у відповідність до затвердженого Держбюджетом-2022 МЗП, то з 1 січня 2023 року нічого робити не потрібно. Збільшити розмір зарплати своїм працівникам роботодавці можуть у разі, якщо у них є таке бажання та фінансова можливість. Але у деяких випадках зміна МЗП тільки на 1 січня звітного року призводить до збільшення податків.

Єдиний податок для другої групи. Нагадаємо, що ставки єдиного податку для єдинників другої групи затверджуються рішеннями місцевих рад залежно від видів діяльності. Для єдинників другої групи ставка єдиного податку не може бути більшою ніж 20% МЗП, встановленої на 1 січня звітного року (ст. 293 ПКУ).

У порівнянні з розміром МЗП на 1 січня 2022 року цей показник змінився: було 6500 грн, стало – 6700 грн, тому з 1 січня 2023 року зміниться максимальний розмір єдиного податку для ФОП другої групи.

Отже, починаючи з 1 січня 2023 року максимальна ставка єдиного податку для другої групи на місяць становитиме 1340 грн.

Якщо згідно з рішенням місцевої влади ставка єдиного податку для другої групи встановлена у меншому розмірі, то необхідно сплачувати ту, що затверджена. Але слід враховувати, що згідно з нормами ПКУ у разі, якщо ФОП здійснює декілька видів господарської діяльності, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності. Якщо ж діяльність здійснюється на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку.

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Від розміру МЗП залежить і розмір ЄСВ, який повинні сплачувати підприємці за себе. Але необхідно враховувати обрану систему оподаткування.

Для ФОП – платників єдиного податку. Платники єдиного податку нараховують ЄСВ на суми, що визначають самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої цим Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Розмір мінімального страхового внеску обчислюється як добуток МЗП і ставки ЄСВ. Ставка ЄСВ вже не змінюється декілька років і становить 22%.

З 1 січня 2023 року мінімальний ЄСВ за місяць такий самий, як з жовтня 2022 року, і дорівнює 1474,00 грн (6700,00 грн х 22%). Протягом року він також не буде змінюватися, тому що не передбачено збільшення МЗП.

Такий розмір мінімального страхового внеску повинні використовувати всі платники єдиного податку незалежно від обраної групи.

Зі збільшенням розміру МЗП змінилася максимальна величина доходу, на яку нараховується ЄСВ (15 розмірів МЗП). З 1 січня 2023 року вона становить 100 500 грн. Тому максимальний ЄСВ на місяць з 1 січня 2023 року – 22 110 грн (100 500 грн х 22%).

Для ФОП на загальній системі оподаткування. На відміну від платників єдиного податку підприємці на загальній системі оподаткування нараховують ЄСВ на суму доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Таким чином, якщо у ФОП на загальній системі оподаткування є дохід у конкретному місяці, то він зобов’язаний сплатити ЄСВ з цього доходу, але в розмірі, що не може бути меншим ніж розмір мінімального страхового внеску. Якщо дохід відсутній, то ЄСВ можна не сплачувати, але потрібно розуміти, що цей місяць не буде зарахований до страхового стажу.

Для ФОП встановлені постійні звільнення від сплати ЄСВ. А саме, не сплачують за себе ЄСВ підприємці (незалежно від системи оподаткування), які отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ тільки за умови їхньої добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Також звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОП, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний страховий внесок. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив ЄСВ за таких осіб у розмірі, меншому від мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше за максимальну величину бази нарахування ЄСВ. До того ж сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Є й тимчасові звільнення. З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану ФОП незалежно від обраної системи оподаткування мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. При цьому вони розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Для роботодавців. Для суб’єктів господарювання, які використовують працю найманих працівників, під час нарахування зарплати також застосовується МЗП (зарплата за повністю відпрацьований місяць не може бути меншою МЗП), мінімальний страховий внесок – 1474 грн, максимальний страховий внесок – 22 110 грн. Як і раніше, роботодавці, у яких працюють особи з інвалідністю, застосовують до їхньої зарплати ставку ЄСВ 8,41%.

Водночас необхідно враховувати наступне. Під час періоду мобілізації, роботодавці – платники єдиного податку, ФОП, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Суми єдиного внеску, нараховані та не сплачені роботодавцями, сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено єдиний внесок за рахунок державного бюджету.

Розмір подарунків. Нормами ПКУ передбачено, що до місячного оподатковуваного доходу платника не включається вартість подарунків (крім грошових виплат) у частині, що не перевищує 25% МЗП. Отже, у 2023 році не оподатковуються ПДФО негрошові подарунки в частині, не більшій ніж 1675 грн на місяць.

На що впливає розмір прожиткового мінімуму

Розмір прожиткового мінімуму (ПМ) також має значення при визначенні податків та інших показників, які необхідно враховувати ФОП.

Останній раз цей показник змінюється з 1 грудня 2022 року. З цієї дати застосовуватимуться такі показники:

  • Загальний – 2589 грн.
  • Для дітей до 6 років – 2272 грн.
  • Для дітей від 6 до 18 років – 2833 грн.
  • Для працездатних осіб – 2684 грн.
  • Для осіб, що втратили працездатність – 2093 грн.

Ці показники залишаються чинними і з 1 січня 2023 року не плануються до збільшення протягом року.

Єдиний податок для ФОП першої групи. Нагадаємо, що для єдинників першої групи максимальний розмір податку може становити не більше ніж 10% розміру ПМ для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року. Як і для ФОП другої групи, ставки єдиного податку затверджуються рішеннями місцевих рад залежно від видів діяльності. Саме тому з 1 січня 2023 року їм доведеться сплачувати єдиний податок, який не може бути більшим ніж 268, 40 грн.

Податкова соціальна пільга (ПСП). Новий розмір ПМ має значення й для визначення розміру ПСП.

ПСП застосовується до доходу, якщо він не перевищує ПМ, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

Станом на 01.01.2023 р. розмір ПМ для працездатних осіб дорівнює 2684 грн, тож поріг для застосування ПСП у 2023 році – 3760,00 грн.

Отже, будь-який працівник за одним місцем роботи має право на застосування загальної ПСП до своєї зарплати, якщо вона не перевищує 3760,00 грн на місяць.

Нагадаємо, що ПСП застосовується до зарплати, починаючи з дня отримання заяви від працівника та документів, що підтверджують право на пільгу. Перелік документів та порядок їх подання затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

Загальний розмір ПСП дорівнює 50% ПМ і з 1 січня 2023 року становитиме 1880 грн.

Розміри ПСП залежно від її виду наведемо в таблиці.

Вид ПСП

Розміри ПСП

Норма п. 169.1
ст. 169 ПКУ

у ПМ

у грн

Загальна

50%

1880,00

пп. 169.1.1

Загальна на дітей до 18 років

50%

1880,00 х
х к-сть дітей

пп. 169.1.2

Підвищена

150%

2820,00

пп. «в» – «е» пп. 169.1.3

Підвищена на дітей до 18 років

150%

2820,00 х
х к-сть дітей

пп. «а» – «б» пп. 169.1.3

максимальна

200%

2684,00

пп. 169.1.4

Розмір матеріальної допомоги. Як і раніше, протягом року фізична особа може отримати від резидентів – юридичних або фізичних осіб, в тому числі роботодавців, матеріальну допомогу, що не перевищує порога для застосування ПСП, тобто 3760,00 грн. Така допомога не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи.

Наталя Щербак, податковий консультант