Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #3 | Raiffeisen Bank Aval Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #13 | Raiffeisen Bank Aval Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #14 | Raiffeisen Bank Aval Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #15 | Raiffeisen Bank Aval Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #16 | Raiffeisen Bank Aval Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #17 | Raiffeisen Bank Aval Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
08 Травня 2020

Як отримати допомогу по частковому безробіттю співробітників

У зв’язку з карантином дуже багато підприємців вимушені скоротити діяльність. Тому їх наймані працівники повністю або частково втратили заробітну плату. Щоб якимось чином компенсувати ці втрати, 22 квітня уряд прийняв постанову № 306 про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для МСБ. 

Отримати допомогу мають право ФОП, які зупинили (скоротили діяльність) через карантин і протягом останніх 6 місяців, що передують зупиненню (скороченню) діяльності, сплачували ЄСВ за найманих працівників, з якими не припинені трудові відносини на дату звернення до центру зайнятості (ЦЗ). Не мають право на отримання допомоги працівники, які отримують пенсію, або працюють за сумісництвом, або отримують оплату за час простою.

Допомога встановлюється за кожну годину втраченого робочого часу із розрахунку 2/3 окладу та не може перевищувати розміру МЗП (4723 грн). Допомога надається на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Для отримання такої допомоги ФОП-роботодавець звертається до ЦЗ, в якому він знаходиться на обліку, з пакетом документів, перелік яких визначений Порядком № 306, протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності. Розглянувши документи, обласний або Київський міський ЦЗ протягом 3-х робочих днів зобов’язаний прийняти рішення про надання або відмову в допомозі. Таке рішення оформлюється наказом. У разі прийняття позитивного рішення у 3-денний строк ЦЗ з ФОП укладають договір встановленої форми.

Щомісяця ФОП повинен надавати до ЦЗ відомості про осіб, які мають право на отримання такої допомоги. ЦЗ після отримання коштів на свій рахунок протягом 3 робочих днів перераховує їх роботодавцю, який також у строк не більш 3-х робочих днів після отримання повинен виплатити за окремою відомістю.

 Необхідно зазначити, що ФОП доведеться повернути кошти, якщо він звільнить робітника, якому виплачувалася допомога, протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів – протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги) за власним бажанням, або за угодою сторін, або в разі скорочення штату.