Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #3 | Raiffeisen Bank Aval Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #13 | Raiffeisen Bank Aval Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #14 | Raiffeisen Bank Aval Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #15 | Raiffeisen Bank Aval Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #16 | Raiffeisen Bank Aval Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #17 | Raiffeisen Bank Aval Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
04 Січня 2021

Як краще оформити поворотну фінансову допомогу єдиннику

Що робити, коли на підприємницькому рахунку немає коштів, а вони терміново потрібні? Допоможе овердрафт від банку та поворотна фінансова допомога.


Про овердрафт та інші види кредитів поговоримо окремо. Зараз же зупинимося на ситуації, коли з яких-небудь причин банківське кредитування не вирішує проблему або в ньому немає необхідності. Адже гроші на свій же підприємницький рахунок можна покласти і свої особисті, головне – обрати законний метод поповнення.

Для підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, проблем немає - вніс на розрахунковий рахунок власні кошти і витрачай їх за призначенням. А ось платники єдиного податку так просто вчинити не можуть: податківці наполягають на тому, що такі суми необхідно включити в дохід.

Вирішити проблему можна, скориставшись пп. 3 п. 292.11 ст. 292 ПКУ. Цим підпунктом передбачено, що не включається до доходу платника єдиного податку сума фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. За договором взяв гроші в борг у вигляді поворотної фінансової допомоги, вніс на розрахунковий рахунок і користуйся. Головне, поверни вчасно.

Втім, можливості такого поповнення обмежені. Потатківці нерідко так трактують ситуацію: якщо поворотну фінансову допомогу надає платник єдиного податку, то він порушує умови роботи на спрощеній системі оподаткування і зобов'язаний від неї відмовитися. Адже згідно з пп. 6 пп. 291.5.1 ст. 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи-підприємці), які, зокрема, здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, сюрвеєрами, аварійними комісарами і аджастерами.

Надання поворотної фінансової допомоги з точки зору податкової відноситься до коду 64.99 «Надання інших фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» КВЕД-2010 та є забороненим для здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування.

З такою позицією можна не погодитися: адже надання фінансових послуг має передбачати отримання доходу за користування грошима! Тоді як за визначенням поворотної фінансової допомоги, наведеним в пп. 14.1.257 ст. 14 ПКУ, чітко сказано, що це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення. Іншими словами, за користування грошима, отриманими за таким договором, суб'єкт господарювання, який дає гроші, не отримує за це прибуток.

А значить, ні про які фінансові послуги мови бути не може. Тож даючи поворотну фіндопомогу, платник ЄП нічого не порушує. І при отриманні грошей назад він не повинен цю суму відображати в доході, сплачувати з неї єдиний податок за ставкою 15% і відмовлятися від спрощеної системи оподаткування. Втім, мало хто з підприємців має бажання дискутувати з податковою.

Однак законно скористатися такою можливістю поповнення коштів цілком можливо. Просто потрібно укладати договір на надання поворотної фінансової допомоги з будь якою фізособою - не підприємцем. За умовами договору, фізична особа може надавати підприємцю - платнику єдиного податку поворотну фіндопомогу, яку останній зобов'язаний повернути протягом 12 календарних місяців.

Сума, що повертається, не включається до доходу того, хто вам її позичив. На це прямо вказано в пп.165.1.31 ст. 165 ПКУ: «не включається до доходу основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої іншим особам, яка повертається йому». Доходом ФОП вони можуть стати тільки в тому випадку, якщо не повернуті після закінчення 12 календарних місяців.

Підіб'ємо підсумок вищесказаного. Найбезпечніше в питаннях оподаткування для обох сторін брати гроші в борг, оформляючи договір поворотної фінансової допомоги у фізособи. Їх можна вносити на розрахунковий рахунок ФОП - платника єдиного податку та використовувати на підприємницькі цілі. Доходом підприємця вони вважатися не будуть і в Книзі обліку доходів це надходження відображати не потрібно.


Наталія Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для журналу «Мій Бізнес»