Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #3 | Raiffeisen Bank Aval Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #13 | Raiffeisen Bank Aval Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #14 | Raiffeisen Bank Aval Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #15 | Raiffeisen Bank Aval Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #16 | Raiffeisen Bank Aval Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #17 | Raiffeisen Bank Aval Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2. #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
20 Березня 2023

Виправлення помилок у річній звітності. Частина 2.

Підприємець може помилитися під час складання річної звітності не тільки в декларації, а й в додатках. Розглянемо, як виправити помилку в Додатку 1 до податкової декларації фізичної особи – платника єдиного податку. А також розберемося, чи потрібно нараховувати собі штрафи у разі самостійного виправлення помилок.

Про те, що робити у разі виникнення помилки в декларації, ми писали у попередній статті Виправлення помилок у річній звітності. Частина 1. Нагадаємо, що для самостійного виправлення помилок, які містяться в раніше поданій звітності, слід керуватися нормами ст. 50 ПКУ. Норми цієї статті стосуються виправлення помилок не лише в декларації, а й у додатках до неї.

Форма декларації для ФОП – платників єдиного податку затверджена наказом Мінфіну від 24.11.2022 р. № 394 зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 15.12.2022 р. № 438. Ця форма звітності у своєму складі має Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1) та Додаток 2 для розрахунку мінімального податкового зобов’язання.

Навіть якщо помилка допущена тільки в одному із додатків, її обов’язково необхідно виправити.

У загальних випадках ФОП – платники єдиного податку подають Додаток 1 раз на рік:

  • платники єдиного податку першої та другої групи – у складі декларації за рік;
  • платники єдиного податку третьої групи за ставками 5% або 3%+ПДВ – у складі декларації за ІV квартал податкового (звітного) року;
  • платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% – у складі декларації за грудень податкового звітного року. Законодавством передбачені і певні випадки, коли платнику необхідно подати Додаток 1 із типом форми «Довідково».

У разі необхідності уточнююча декларація з Додатком 1 може подаватися після виявлення помилки, яку необхідно виправити. Термін її подання не встановлений – коли виникає необхідність.

Звернімо увагу! Якщо підприємець припустився помилки лише в Додатку 1, то йому необхідно подати уточнюючу декларацію з уточнюючим Додатком 1, бо Додаток 1 є невід’ємною частиною такої Декларації, про це свідчить примітка 10 до її форми. Більш того, у разі зміни нарахованого ЄСВ відбудеться і зміна суми ЄСВ, відображена в рядку 21 декларації.

Що стосується періоду виправлення помилок у Додатку 1, то податківці у своїх роз’ясненнях радять подавати цей додаток з типом форми «Уточнююча» і виправити помилки в нарахованих сумах ЄСВ дозволяють лише за минулі періоди починаючи з 2021 року (ЗІР, категорія 107.01.07).

А виправлення помилок за минулі періоди до 01.01.2021 р., які були допущені у Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми єдиного внеску (формі № Д5 ), чинним законодавством не передбачено.

Заповнення декларації

Отже, виправляючи помилки в Додатку 1, слід також заповнити податкову декларацію. Якщо обсяги доходу платника єдиного податку залишаються незмінними, то під час заповнення декларації необхідно звернути увагу на наступне:

  1. у полях 2 та 3 «Податковий (звітний) період» та «Податковий (звітний) період, який уточнюється», вказуються однакові значення, що відповідають тому звітному (податковому) періоду, який уточнюється;
  2. переносяться значення обсягів доходів з раніше поданої декларації за період, в якому виправляються помилки з ЄСВ, у відповідні графи декларації з типом «Уточнююча», оскільки показники розділів, в яких зазначаються ці показники та сума нарахованого (сплаченого) єдиного податку, залишаються незмінними;
  3. ФОП, які обрали третю групу за ставками 5% або 3%+ПДВ:
    • у рядки 15 та 16 розділу VІ уточнюючої декларації переносять показник із рядка 14 розділу V декларації;
    • рядки 17–20 уточнюючої декларації залишити порожніми;
  4. ФОП – платники єдиного податку першої та другої груп переносять показники розділів ІІ, ІІІ, V, при цьому розділ VІ уточнюючої декларації залишається незаповненим, бо сума нарахованого єдиного податку залишається без змін;
  5.  в рядок 21 розділу VІI декларації перенеситься виправлена сума ЄСВ із рядка «Усього» графи 4 розділу 9 уточнюючого Додатка 1.

Заповнення Додатка 1

Заповнюючи уточнюючий Додаток 1, ФОП-платники єдиного податку у «шапку» додатка переносять дані із раніше поданого Додатка 1. У рядку 4 «Податковий (звітний) період» та «Податковий (звітний) період, який уточнюється» вказують один і той самий період, за який виправляються помилки. Якщо помилки містяться у Додатку 1 за 2022 рік, у відповідних полях слід вказати «рік» та «2022». У розділі 9 в рядках та графах необхідно вказати правильні показники з урахуванням виправлених помилок.

Звернімо увагу, що обов’язково мають бути заповнені всі показники в рядках та графах відповідних місяців за весь період перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування, визначений у полі 8. Якщо показник в якомусь рядку відсутній – проставляється нуль. У графі за кожний місяць проставляється ставка ЄСВ – 22% незалежно від того, чи є показник у графах 2 та 4. Саме в уточнюючому Додатку 1 заповненню підлягає і Розділ 10. У цьому розділі визначаються уточнені зобов’язання з ЄСВ так:

  • у рядок 1 переноситься значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1 декларації за період, показники якої виправляють. Якщо це стосується звітності за 2022 рік, то із Додатка 1 за 2022 рік;
  • у рядку 2 наводиться уточнена сума ЄСВ – переноситься значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 цього уточнюючого Додатка 1;
  • у рядку 3 показник буде, якщо показник рядка 2 більший за показник рядка 1. Різниця між цими сумами ЄСВ і буде записана в цей рядок. Тобто має місце недоплата ЄСВ, яку необхідно сплатити;
  • рядок 4 заповнюється у разі, якщо показник рядка 1 більший за показник рядка 2. І саме різниця цих показників відображається у цьому рядку. Тобто має місце переплата;
  • рядок 5 передбачений для самостійного нарахування суми пені і за загальними нормами її необхідно нарахувати і вказати.

Нарахування пені

За загальною нормою відповідно до ч. 2 та 10 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) у разі виявлення своєчасно не сплачених сум ЄСВ платник зобов’язаний сплатити ці внески з нарахуванням пені на суму недоїмки з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу.

На період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування платникам ЄСВ передбачена пільга. А саме, пеня не нараховується, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 9-22 розд. VIII «Перехідні положення» Закону № 2464). Крім того, платники ЄСВ також були звільнені від нарахування пені з 01.03.2020 р. у зв’язку з запровадженням карантину на території України згідно з п. 9-11 розд. VIII Закону № 2464.

Отже, у разі донарахування ЄСВ під час виправлення помилок у Додатку 1 за 2021 або 2022 рік самостійно нараховувати пеню не потрібно.

Штрафи у разі самостійного виправлення помилок

Згідно з загальними нормами ст. 50 ПКУ платник податків у разі самостійного виявлення помилок у раніше поданій звітності, які призвели до заниження податкового зобов’язання, зобов’язаний нарахувати собі штраф.

Водночас необхідно взяти до уваги, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Третього січня 2023 року набув чинності Закон України від 13.12.2022 р. № 2836-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» (далі – Закон № 2836), яким, зокрема, внесено зміни до пп. 69.1 п. 69 підр. 10 р. XX ПКУ та встановлено, що вони застосовуються починаючи з 27.05.2022 р. А саме, у разі самостійного виправлення помилок платником податків у податкових періодах до 25.07.2022 р., з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені.

Необхідно зазначити, що й до цієї дати штраф і пеня за таке порушення не нараховувались. Це було передбачено змінами, внесеними Законом України від 12.05.2022 р. № 2260-ІХ. А саме, була оновлена норма пп. 69.1 п. 69 підр. 10 р. XX ПКУ, яка дозволяла уточнювати воєнні періоди (а саме, період з лютого по червень 2022 р.) без нарахування собі штрафів та пені. Щоб скористатися цією нормою, необхідно було направити уточнюючий розрахунок за воєнні періоди до 25 липня 2022 року, у якому зробити виправлення помилок, які призводили до заниження податкових зобов’язань у звітних періодах воєнного часу, без самостійного нарахування штрафу та пені. (Зазначимо, ФОП – платники єдиного податку 3 групи мали можливість виправити помилки без штрафу за перший та другий квартал 2022 року.) На жаль, ті, хто не встиг цього зробити до встановленої дати, повинні були виправляти помилки вже з нарахуванням собі штрафів та пені.

Звернімо увагу на наступне. Закон № 2836 у даному питанні застосовується з 26.07.2022 р., але набув чинності 03.01.2023 р., тому був період, починаючи з 26.07.2022 р. по 03.01.2023 р., коли платники податків у разі самостійного виправлення помилок за податкові періоди, що припадали на період дії воєнного стану, повинні були самостійно нараховувати собі штрафи та пеню. Цей обов’язок стосувався помилок, які призвели до заниження податкового зобов’язання. Ці суми штрафів вже відображені в звітності, в обліку в податковій та сплачені до бюджету як штрафи. Зарахувати їх як переплату або повернути платнику податків неможливо, попри те, що норми Закону № 2836 передбачають не нараховувати штрафи. І ось чому. Механізм визнання цих сум переплатою та повернення їх з бюджету в ПКУ або якомусь іншому законодавчому акті відсутній. Не дозволяє й форма податкової декларації уточнювати чи виправляти суму самостійно нарахованого штрафу.

Такої думки дотримуються й податківці. І пояснюють тим, що ПКУ не передбачає можливості скасування чи виправлення самостійно нарахованої штрафної санкції, тому що:

  • сума штрафу, не є показником декларації і нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки;
  • платник податків самостійно обчислив та нарахував таку суму відповідно до поданого уточнюючого розрахунку, отже, сума штрафної санкції вважається узгодженою ним.

І хоча податкова консультація стосується подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ (ЗІР, категорія 101.25), а не єдиного податку, вважаємо, що підхід податківців буде однаковий. А це тому, що це стосується положень п. 50.1 ст. 50 ПКУ, якими встановлено загальний порядок нарахування штрафів при уточненні показників усіх видів декларацій та стосується усіх видів податків.

Підіб’ємо підсумок вищесказаному. Керуючись нормами, внесеними Законом № 2836 до ПКУ, в період дії воєнного стану у разі виправлення самостійно виявлених помилок штраф та пеня не нараховуються, якщо:

  • період виправлення помилок припадає виключно на період починаючи з лютого 2022 року і закінчується місяцем відміни або скасування дії воєнного стану. І стосується це виправлення помилок усіх видів податкових декларацій: місячних, квартальних чи річних;
  • платник податків виконав усі вимоги ст. 50 ПКУ. А саме, подав уточнюючий розрахунок і суму недоплати сплатив до або під час подання такої звітності. Якщо ж виправлення помилки він здійснює у звітній декларації, то донарахований податок сплачує в загальній сумі податкових зобов’язань, що відображені у такій звітній декларації. Якщо у платника податків на момент виправлення помилок вже була наявна сума переплати з цього податку, суми донарахувань сплачувати не потрібно.

Наталя Щербак, податковий консультант