Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #3 | Raiffeisen Bank Aval Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #13 | Raiffeisen Bank Aval Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #14 | Raiffeisen Bank Aval Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #15 | Raiffeisen Bank Aval Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #16 | Raiffeisen Bank Aval Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #17 | Raiffeisen Bank Aval Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
22 Травня 2020

Уряд запровадив виплату допомоги дітям ФОП-єдинників

У зв’язку з карантином немало підприємців вимушено припинили або скоротили свою діяльність і опинились в тяжкому фінансовому становищі. Уряд вирішив допомогти підприємцям-єдинникам, які мають дітей віком до 10 років. Розгляньмо, як отримати допомогу і що для цього треба.

22 квітня постановою Кабміну №329 затверджено порядок виплати допомоги ФОП-єдинникам І та ІІ груп на дітей. Така допомога надається на період карантину, встановленого постановою КМУ, та на один місяць після дати його відміни.

Хто має право на отримання допомоги?

Отримати допомогу на дітей мають право ФОП – єдинники І та ІІ груп незалежно від того, чи отримували вони в цей період доходи, чи ні. Тому що ця допомога надається не як компенсація втрачених доходів, а як соціальна допомога на дітей. Також не має значення, використовують єдинники другої групи найманих працівників чи ні.

За яких умов її можна отримати?

Допомога надається, якщо ФОП має дітей віком до 10 років включно. За умови, що протягом всіх місяців 2019 року він сплачував ЄСВ. Якщо ж ФОП тільки зареєструвався у 2019 році, то якщо сплачував ЄСВ протягом усіх місяців після державної реєстрації. Якщо в родині обоє батьків зареєстровані ФОП, допомога надається одному з них на кожну дитину. Отримання інших видів допомоги не позбавляє ФОП права на цю допомогу. Не мають права на цю допомогу діти, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня».

Куди звертатися по допомогу?

Звертатися по допомогою слід до управління соцзахисту за адресою місця фактичного проживання ФОП або за адресою місця реєстрації як ФОП. Але отримати таку допомогу можна лише за однією адресою. І це орган соцзахисту буде обов’язково перевіряти з використанням власних інформаційних систем. У сільській місцевості слід звертатися до осіб, уповноважених виконавчими комітетами сільських і селищних рад. Вони будуть приймати документи для призначення допомоги на дітей і передавати їх відповідним органам соціального захисту населення.

Які документи слід подати?

Для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соцзахисту населення заяву за встановленою формою (додаток до Порядку №329) і документи, які підтверджують право на отримання допомоги. Основними документами є:

  • копії (фотокопії) свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;
  • довідку (фотокопію) з Пенсійного фонду про сплату ЄСВ (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7). (Довідку ОК-7 можна отримати в електронному вигляді через портал послуг ПФУ.)

Надати цей пакет документів можна як в паперовій, так і в електронній формі. В період карантину документи в паперовій формі можна надати поштою (рекомендованим листом з описом вкладення). Якщо ФОП вирішив подати документи в електронній формі, то потрібно заповнити спеціальну форму на порталі e-services.msp.gov.ua можна на сайті Мінсоцполітики та підписати за допомогою електронного підпису.

В який строк розглядаються документи та приймається рішення?

Подані документи розглядаються органом соцзахисту протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви з усіма необхідними документами.

В якому розмірі і як виплачується допомога?

Допомога надається у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 року, і виплачується щомісяця за повний місяць.

Згідно з Держбюджетом-2020 прожитковий мінімум для дітей становить:

  • дітей віком до 6 років: з 1 січня 2020 року – 1779 гривень, з 1 липня – 1859 гривень, з 1 грудня –1921 гривня;
  • дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року – 2218 гривень, з 1 липня - 2318 гривень, з 1 грудня – 2395 гривень.

Якщо протягом отримання допомоги дитина стане старшою, розмір допомоги переглядається з урахуванням відповідного розміру прожиткового мінімуму з наступного місяця. Наприклад, якщо у квітні дитині виповнилось 6 років, то за квітень допомога на неї становитиме ще 1779 грн, а з травня надаватиметься вже у розмірі 2218 грн.

Допомога на дітей виплачується через установи уповноважених банків відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги. Отже, перш ніж подавати документи, слід звернутися до банку для відкриття відповідного рахунку для її отримання.

Наталія Щербак, податковий консультант