РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #3 | Raiffeisen Bank Aval РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #13 | Raiffeisen Bank Aval РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #14 | Raiffeisen Bank Aval РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #15 | Raiffeisen Bank Aval РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #16 | Raiffeisen Bank Aval РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #17 | Raiffeisen Bank Aval РРО настає: вибрати класичний чи програмний? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
03 Серпня 2020

РРО настає: вибрати класичний чи програмний?

Починаючи з 1 серпня 2020 року спливає тестовий режим роботи програмних РРО та перехід до роботи в фіскальному режимі. Розглянемо, як же працювати з програмним РРО.

Нагадаємо, що програмний реєстратор розрахункових операцій (далі - ПРРО) - це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс, який використовується на будь-якому пристрої (смартфоні, планшеті, комп'ютері тощо) і в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер ДПС . Такий комплекс призначений для реєстрації розрахункових операцій, в тому числі при продажу товарів (наданні послуг).

Починаючи з 1 серпня 2020 року ФОП, які зобов'язані застосовувати РРО, можуть самостійно вирішити, з яким реєстратором працювати: класичним РРО чи програмним. Який би РРО вони не вибрали, необхідно його зареєструвати і перевести у фіскальний режим. Для класичного РРО порядок реєстрації затверджений ще в 2016 році наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, а для ПРРО такий порядок затверджено наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317.

Реєстрація ПРРО. Якщо ФОП вирішив використовувати ПРРО, то для зручності рекомендуємо виділити окремий пристрій, щоб ніщо не заважало формувати на ньому необхідні документи.

На цей пристрій з фіскального сервера ДПС безкоштовно скачується програма. Інформація про таку програму публікується в Електронному кабінеті платника податків. Тому ФОП необхідно згенерувати собі ключі з ЕЦП і зареєструватися в Електронному кабінеті.

Після того, як програма буде встановлена, слід обов'язково пройти реєстрацію через фіскальний сервер ДПС. При реєстрації фіскальним сервером ДПС автоматично формується і присвоюється фіскальний номер ПРРО.

Для реєстрації подається заява встановленої форми в електронному вигляді на фіскальний сервер через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій. Заява автоматично обробляється фіскальним сервером і або реєструє ПРРО, або формує відмову. Якщо підстав для відмови в реєстрації немає, то відомості про ПРРО вносяться до реєстру ПРРО, який ведеться в електронному вигляді. Датою реєстрації ПРРО є дата формування його фіскального номера та внесення його до Реєстру.

Робота в режимі онлайн. ПРРО може застосовуватися тільки в тій господарській одиниці, дані про яку внесено до Реєстру. Всім документам, які він формує, фіскальним сервером присвоюються відповідні номери. Тому в торговій точці або місці надання послуг повинен бути хороший швидкісний інтернет.

Кожна нова зміна починається з того, що на фіскальний сервер відправляється Повідомлення про відкриття зміни встановленої форми, яке реєструється фіскальним сервером шляхом присвоєння йому номера, який є номером зміни, і повідомляється в другій квитанції. На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. Протягом однієї зміни може бути сформований один фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

Протягом зміни касир при кожній розрахункової операції формує чек і направляє його на фіскальний сервер. Цьому чеку присвоюється фіскальний номер і одноразово на фіскальний сервер вносяться дані про цю операцію. Інформація про зареєстрований чек повертається касирові, який може його (чек) роздрукувати або відправити покупцю (отримувачу послуг) на електронну адресу.

Робота в режимі офлайн. На період відсутності зв'язку між ПРРО і фіскальним сервером ФОП може продовжувати роботу, але розрахункові документи оформляються в офлайн режимі. Звертаємо увагу, що офлайн режим може тривати не більше 36 годин поспіль і не більше 168 годин протягом календарного місяця. Якщо цей ліміт вичерпано, то продовжувати роботу не можна.

В період роботи в режимі офлайн електронним розрахунковим документам присвоюються фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером при реєстрації ПРРО. Після встановлення зв'язку з фіскальним сервером всі документи, сформовані в режимі офлайн, передаються на фіскальний сервер. Робота з ПРРО ще до кінця не відпрацьована, тому ФОП сам приймає рішення, застосовувати його чи поки працювати з класичним РРО.

Наталя Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для інтернет-журналу «Мій Бізнес»