Роботи для вашої молочної ферми #3 | Raiffeisen Bank Aval Роботи для вашої молочної ферми #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Роботи для вашої молочної ферми #13 | Raiffeisen Bank Aval Роботи для вашої молочної ферми #14 | Raiffeisen Bank Aval Роботи для вашої молочної ферми #15 | Raiffeisen Bank Aval Роботи для вашої молочної ферми #16 | Raiffeisen Bank Aval Роботи для вашої молочної ферми #17 | Raiffeisen Bank Aval Роботи для вашої молочної ферми #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
26 Липня 2019

Роботи для вашої молочної ферми

Роботизація та автоматизація молочного тваринництва, ефективне налаштування процесів вирощування та годівлі корів – це той шлях, яким пішли європейські виробники молока і на якому українським фермерам допомагають перші у цій сфері консалтингові компанії «Чуб Агроконцепт» та «Ефективні системи у тваринництві».

Сімейний бізнес полтавських підприємців Олега і Світлани Чуб із поширення досягнень молочних ферм Європи допоміг стати більш прогресивними та прибутковими десяткам українських  ферм, тож компанія є справжнім трендсеттером у сільському господарстві.

«До нас у місцевих фермерів не було поняття «роботів для молочної ферми, окрім роботів-доярів», – розповідає Олег Чуб – зооінженер, ветеринар  у третьому поколінні. Сталося так, що після закінчення Полтавської державної аграрної академії у 2002 році він потрапив на стажування до Вищої школи Вайенштефан у німецькій землі Баварія. Його так вразив рівень тваринництва, що вирішив популяризувати європейський підхід до виробництва молока в Україні.

До 2011 року молодий спеціаліст працював керівником відділу продажів та консультування у німецькій фірмі Schaumann, яка завозить в Україну кормові добавки для корів та свиней.  «Нерідко ми, консультанти з годівлі тварин, були як Дон Кіхоти у боротьбі з вітряками. Щоб згодовувані тваринам корми давали високу ефективність, управління фермою та відповідна техніка мають бути на високому рівні. У нас же досі багато ферм працюють за традиціями СРСР. Як результат – у тій же Німеччині річні надої від корів удвічі вищі, бо там правильно вирощують телят, заготовляють якісні корми, автоматизували процеси годівлі, відтворення, напування тварин тощо», – пояснює Чуб. Тому він вирішив створити власну консалтингову фірму, щоб допомагати вітчизняним фермерам автоматизувати технологічні процеси у господарстві, мінімізувавши вплив негативного людського фактора. 

Бізнес-партнером і фінансовим директором у новій компанії «Ефективні системи у тваринництві» стала дружина Світлана – економіст і бухгалтер за освітою. 

Для початку подружжя уклало ексклюзивні контракти із двома інноваційними німецькими компаніями – Ahrhoff, яка спеціалізується на виробництві кормів та кормових добавок для молочного тваринництва, та Urban, яка постачає обладнання для випоювання телят. До речі, для старту свого бізнесу подружжя було вимушене продати власний будинок, причому за половину його вартості. Вирішили ризикнути, пожити в орендованому житлі. Це був великий стрес та супермотивація для сім'ї!

Корми від Чуба

На новому підприємстві спершу працювали троє людей: сам Олег займався продажами, дружина Світлана – фінансами, логістикою та імпортом, а її брат – сервісом обладнання. Перші роки діяльність фірми була сконцентрована на продажі кормових добавок для свинарських та молочних ферм і обладнання Urban для випоювання телят. До появи бренду Urban в Україні взагалі не було подібного спеціалізованого обладнання!

Пізніше було виготовлення кормових добавок «Доктор Чуб» на основі німецьких складових. Це були спроби подолати інфляцію, яка розпочалася з 2013 року. «Уявіть собі шок у наших клієнтів-фермерів – за три місяці імпортна продукція стала вдвічі дорожчою при стабільній ціні на молоко», – згадує Олег Чуб. З часом підприємець зайнявся продажами інноваційного обладнання для молочних та м´ясних ферм.

Яким би якісним не був корм для годівлі корів, щогодини його треба підгортати. За умови нестачі робітників на селі, особливо в період міграційних криз, на допомогу власникам ферм у Європі прийшли роботи. Тож Чуби привезли в Україну такий корисний винахід, як робот-підгортач кормів Butler Gold від сімейної австрійської фірми Wasserbauer. Він працює автономно і цілодобово, а його акумулятори не потребують заряджання три дні. Такі роботи-підгортачі користуються попитом у 50 країнах світу і вже успішно працюють на двох українських фермах.

Новий стратегічний напрямок розвитку для підприємця – австрійські комбікормові заводи Gruber. Вони повністю автоматизовані, забезпечують точну рецептуру та якість змішування компонентів. Виробничі процеси керуються дистанційно. «Ферма на 1000 голів за рік споживає кормів на 50 млн грн. Оскільки на «радянських» комбікормових заводах 95% кормів виготовляються з технологічними помилками та не відповідають стандартам якості, то фермеру вигідніше мати власний завод. Саме так працюють фермери у всіх країнах із розвиненим тваринництвом», – пояснює Чуб.

Для багатьох фермерських господарств, які вирощують кукурудзу, проблемою є її сушіння, очищення та зберігання зерна, оскільки  послуги елеватора коштують 500-1500 грн/тонну. Австрійська ресурсозберігаюча технологія, яку пропагує Чуб, інша: волога кукурудза, привезена з поля, перемелюється на спеціальних австрійських дробарках Gruber Profi без висушування і законсервовується у силосних траншеях. Вартість тонни виготовлення кукурудзяної пасти за такою технологією становить менше 100 грн/тонна. У Німеччині, наприклад, до 50% корів їдять саме кукурудзяну пасту. В Україні цю технологію узяли на озброєння вже 8 фермерських господарств.

Робомама для телят

Два роки тому підприємці прийняли рішення зробити фокус на роботизацію молочних ферм і заснували другу компанію ТОВ «Чуб Агроконцепт». Назву взяли від прізвища, згідно з традиціями західноєвропейського бізнесу. Це допомагає в роботі, говорить Олег, бо більшість клієнтів знають їх, власників, як фанатів своєї справи і довіряють їм.

Поява нового бізнесу збіглася в часі з відкриттям кордонів, відтоком робочих рук із села. Власникам довелося замислитися: закривати ферми чи максимально автоматизувати важливі процеси. Гарним виходом для більшості господарств є автоматизація та роботизація виробничих процесів для зменшення залежності від людського ресурсу. І це нескладно, якщо звернутися до професійного консультанта.

«Ми ведемо господарство від вибору рішення до монтажу і післяпродажного супроводу. Постійно робимо моніторинг процесів, супроводжуємо фермера консультаціями», – розповідає Чуб.

Найважливішим досягненням прогресу для молочних ферм є роботизоване випоювання телят. «Продуктивна молочна корова виростає тільки зі здорового телятка. Догляд за маленькими телятами, їх вирощування завжди було важкою ручною працею, якою займалися зазвичай бабусі. Людський фактор дуже впливав на результати і здоров’я тварин. Купувати дорослих корів в Америці за 5 тис. дол. чи вирощувати самим – що дешевше? А якщо вигодовувати телят самим, то треба робити це, як на кращих німецьких фермах. Там процеси випоювання автоматизовані, і кращий виробник роботів для випоювання телят – Urban, це як Apple у світі техніки, і вона вже працює в Україні ексклюзивно через нашу фірму», – розповідає Олег Чуб.

Кожна тваринка завдяки «робомамі» дістає стільки молочної суміші контрольованої якості та температури, скільки їй потрібно. Людський фактор чи необережність повністю відсутні.

Система управління здоров’ям для телят, встановлена на автонапувалці, подає інформацію на комп’ютер ветеринара та мобільний застосунок віддаленого консультанта: вони бачать, яку кількість молока телятка вип’ють, і можуть зробити висновки про стан їхнього здоров’я та вчасно призначити лікування захворілих. 

«Встановлення роботизованих автонапувалок Urban для телят дає фермеру зростання доходу на одну корову приблизно на 1000 євро на рік (за рахунок того, що коли корова почне доїтися через 24 місяці, то даватиме на кілька літрів більше молока на день уже в першій лактації)», – підраховує Олег Анатолійович. Це означає, що через 3-4 роки власник ферми матиме додатковий мільйон євро на своєму рахунку.

Звучить фантастично, але насправді придбання обладнання для роботизованого випоювання телят – це доступне задоволення. Так, на фермі на 1000 корів на місяць народжується біля 100 телят. Роботизована автонапувалка «Альма Про» останньої моделі для випоювання 200 телят коштує близько 80 тис. євро. Цією можливістю вже скористалися 10 господарств Полтавської, Харківської та Київської областей.

Розумні датчики для корів

Ще один революційний винахід – ізраїльська система нашийних датчиків для дистанційного відстежування готовності корів до запліднення «Хітайм» , яка дозволяє обійтися без введення коровам статевих гормонів і, відповідно, виробляти екологічно чисте молоко. «При використанні фермерами гормонів для тварин (наразі більшість ферм їх застосовує) їх залишки потрапляють у молоко, що дуже згубно впливає на гормональний баланс українських дітей, особливо в період статевого дозрівання. Адже гормони, які використовують для тварин, ідентичні людським. Хоч наша держава ще не контролює молоко на вміст гормонів, свідомі фермери повинні про це знати і дбати про здоров’я нації», – впевнений Чуб. ».

Інформація з датчиків «Хітайму» подається на центральний комп’ютер у зоотехніка чи ветеринара і на мобільний застосунок у консультанта та керівника ферми. Також датчики показують зміну рухів і румінації (інтенсивності пережовування) у тварини, що є підставою для ветеринара звернути увагу на стан здоров’я певної корови. Завдяки «Хітайму» ветеринар вранці уже має список із 3-8 тварин, яких треба оглянути. Також система формує звіти про стан здоров’я, час отелу, ефективність лікування тощо.

У Німеччині із системами «Хітайм» працюють понад 10 тис. фермерських господарств. В Україні – поки що декілька. Серед них – ТОВ «Надія» на Харківщині. «Інвестувавши кілька мільйонів доларів на закупівлю імпортного поголів’я корів, ці мудрі господарі вирішили витратити кошти й на обладнання для збереження їхнього здоров’я та виробництво екологічно чистого молока. Оце справжній приклад для інших, який нас надихає», – ділиться пан Олег.

Як у сусіда

Олег Чуб впевнений у корисності своєї роботи, у тому, що автоматизація та роботизація молочного тваринництва на зразок європейських ферм, використання сучасних методів заготівлі кормів принесуть українським фермерам користь і прибуток. Однак він розуміє, що його клієнти далеко не завжди є новаторами, тож на те, щоб зрозуміти і прийняти нові технології, потрібен час. Зауважує, що до 70% клієнтів знаходяться у сусідніх районах Полтавської та Харківської областей. І не тільки тому, що тут сконцентровані найбільші та найсучасніші молочні ферми. А й тому, що власники придивляються один до одного: «Що там хорошого сусід запровадив? А це справді працює?». Втім, коло клієнтів по всій території України розширюється, також уже є субдилери.

Окрім виставок і презентацій, де традиційно зустрічаються сільгоспвиробники та постачальники товарів і послуг для них, Чуби вийшли онлайн. Є сайт http://estw.com.ua/, Youtube-канал, Facebook-сторінка. Протягом року менеджери-консультанти компанії, яких наразі семеро, роблять 5-8 візитів на зацікавлені ферми з презентаціями. Працюють іміджеві ролики та реклама в режимі онлайн. Часто проводять навчальні семінари для фермерів із Асоціації виробників молока.

Чуб вважає, що років за п’ять роботизацією буде охоплено 20-25% українських ферм, які дбають про ефективність свого виробництва. Тим більше, велосипед (роботи та автоматизовані системи для виробництва молока) вже винайдено, треба лише його придбати та розпочати  користуватися.

Світлана Чуб, фінансовий директор ТОВ «Чуб Агроконцепт», «Ефективні системи у тваринництві»:

«Обслуговування наших двох компаній у «Райффайзен банку Аваль» – показник надійності та стабільності нашого бізнесу в очах наших австрійських та німецьких партнерів. Коли потенційні закордонні партнери дізнаються, що ми є клієнтом Банку, то відразу ставляться до нас із довірою.

Відкривали рахунок у Банку випадково, бо сподобалася керівник відділення і ставлення до нас, хоча вже обслуговувалися в іншому банку. Врешті перевели до «Райффайзен банку Аваль» всі валютні рахунки для міжнародних контрагентів.

Постійно користуємося овердрафтами: спершу 1000, потім 500 000, зараз мільйон. Це дуже виручає, використовуємо кошти для розмитнення обладнання. Оскільки українські клієнти люблять відстрочки платежу, то доводиться залучати короткострокові платежі для покриття обігових коштів. Коли закордонні контрагенти хочуть отримати передоплату, то ми маємо потрібні кошти завдяки овердрафтам.

Відкривали відновлювану кредитну лінію на поповнення обігових коштів, виплатили її і закрили, адже нам збільшили ліміт овердрафту і коштів вистачає.

Маємо у Банку і зарплатний проект. Цінуємо зручний клієнт-банк, швидке проведення операцій. Окремо хочу відзначити дуже приємне обслуговування, відчувається міжнародний рівень сервісу».