КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #3 | Raiffeisen Bank Aval КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #13 | Raiffeisen Bank Aval КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #14 | Raiffeisen Bank Aval КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #15 | Raiffeisen Bank Aval КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #16 | Raiffeisen Bank Aval КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #17 | Raiffeisen Bank Aval КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
29 Серпня 2023

КВЕД для ФОП: підбираємо код для різної діяльності

Під час заповнення заяви на держреєстрацію приватному підприємцю необхідно позначити не лише обрану систему оподаткування, а ще й види економічної діяльності (коди КВЕД), які він планує здійснювати. Розглянемо, які КВЕДи дозволені залежно від обраної системи оподаткування та/або групи єдиного податку.

Який код КВЕД обрати

Реєструючись підприємцем, необхідно визначитися з видом діяльності, якою плануєте займатися, та обрати під неї коди КВЕД. У заяві про Держреєстрацію вказується основний вид діяльності. Він може бути тільки один.

Правильно обраний код – це дуже важливо, адже від цього залежить, за якою ставкою будуть сплачені податки. Адже для різних систем оподаткування є свої обмеження за видами діяльності. Якщо платник єдиного податку отримає дохід від виду діяльності, який не вказаний в Реєстрі платника єдиного податку, то із суми такого доходу він зобов’язаний буде сплатити єдиний податок за ставкою 15%, а в деяких випадках йому доведеться відмовитись від спрощеної системи оподаткування.

Повний перелік видів економічної діяльності, які можна обрати, наведено в Класифікаторі видів економічної діяльності (ДК 009:2010). У ньому вони узагальнені. А які конкретно види діяльності входять до того чи іншого розділу, можна подивитися в Методологічних основах та поясненнях до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджених наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 р. № 396 (далі – Наказ № 396).

Коди КВЕД можуть бути однакові для всіх груп оподаткування. Важливо дотримуватися обмежень, передбачених для кожної групи. До того ж є обмеження за видами діяльності, які стосуються всіх платників єдиного податку. Перелік цих видів діяльності наведено в п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Що потрібно враховувати при виборі коду КВЕД

  • Назви кодів КВЕД не завжди співпадають з тими, які обрані підприємцями. В класифікаторі деякі види діяльності узагальнені, тому правильно обрати код КВЕД допоможе Наказ № 396.
  • В заяві на держреєстрацію і в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування необхідно вказувати коди і назви видів діяльності з класифікатора.
  • Якщо планується застосовувати декілька видів діяльності – вказувати всі коди КВЕД.
  • Обмежень щодо кількості кодів КВЕД не передбачено. Можна вказати стільки, скільки потрібно.
  • Не обов’язково вказувати всі заплановані види діяльності під час реєстрації. Їх можна додати, коли виникне необхідність, або вилучити ті, які не потрібні. Це також можна зробити онлайн.
  • Здійснювати новий вид діяльності можна тільки після того, як в Держреєстрі і в Реєстрі платників єдиного податку він буде вказаний.
  • Податкова контролює, чи всі коди КВЕД внесені до Реєстру платників єдиного податку, від яких отриманий дохід, бо ПКУ передбачені різні умови оподаткування.

Особливості КВЕДування в торгівлі

Під час обрання коду необхідно знати, що для оптової торгівлі коди залежать від назви товару, а для роздрібної  – місця реалізації. Наприклад, якщо ви плануєте здійснювати оптову та роздрібну торгівлю господарчими товарами, то необхідно обрати такі коди КВЕД: 46.4 «Оптова торгівля товарами господарського призначення», 47.5 «Роздрібна торгівля іншими товарами господарського призначення у спеціалізованих магазинах» або 47.1 «Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах», якщо в магазині планується торгівля ще й іншим асортиментом товарів. Якщо планується торгівля через інтернет цим же товаром, то обов’язково необхідно вказати коди 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» та 46.19 «Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту». 

Обираючи коди КВЕД, необхідно визначитися, кому продаватимуться товари: якщо покупцями будуть суб’єкти господарювання, то обов’язково вказати код КВЕД для оптової торгівлі, якщо кінцевий споживач (населення) – роздрібної. Для визначення, яка торгівля здійснюється – оптова чи роздрібна, значення не має розмір партії товару, а хто є покупцем. Якщо товар, який може знадобитися як для подальшого перепродажу, так і для власного використання, то краще вказати коди КВЕД і для оптової, і для роздрібної торгівлі. Так буде спокійніше.

Коди КВЕД для першої групи ФОП

Для першої групи дозволено здійснювати виключно роздрібний продаж на ринку або з лотків, тому залежно від асортименту товару у них можуть бути коди КВЕД: 47.81 «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами і напоями» (тютюном торгувати заборонено, тому не пишемо «тютюновими виробами»), або 47.82 «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом та взуттям», або 47.89 «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами». Можуть бути вказані і всі три одночасно. Кодів КВЕД для оптової торгівлі у них бути не може.

Також серед дозволених КВЕДів можуть бути побутові послуги, серед яких як виготовлення, так і ремонт. Зазвичай для таких видів діяльності  передбачені різні коди КВЕД, тому вказувати необхідно всі. Наприклад, в переліку дозволених видів побутових послуг є «Виготовлення взуття за індивідуальним замовленням» та «Послуги з ремонту взуття», тому необхідно вказати коди КВЕД 15.20 «Виробництво взуття» та 95.23 «Ремонт взуття та шкіряних виробів».

Коди КВЕД для другої групи ФОП 

Ця категорія має обмеження за деякими видами діяльності та за переліком осіб, яким вона надає послуги, тому в переліку кодів КВЕД для другої груп може бути як оптова, так і роздрібна торгівля, а також види діяльності з виробництва та сфери ресторанного господарства. Можуть бути й послуги, але їх можна надавати не всім. Підприємці другогрупники, як і ФОП першої групи, можуть надавати побутові послуги з затвердженого переліку, бо вони зазвичай надаються населенню, а для другої групи це дозволено.

Приватним підприємцям другої групи заборонено надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, послуги з надання доступу до мережі Інтернет, а також здійснювати діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи. Тому вони не можуть обрати такі коди КВЕД, як 68.31 «Агентства нерухомості»; 61.10, 61.20, 61.30 та 61.90 із розділу 61 «Телекомунікації (електрозв’язок)»; 32.12, 32.13 із розділу «Виробництво іншої продукції», 46.48, 47.19 і 47.77.

Коди КВЕД для третьої групи ФОП.

У третій групі обмеження за видами діяльності лише загальні. Саме тому майже всі ФОП, які надають послуги суб’єктам господарювання, обирають третю групу. В їх числі багато підприємців, які надають IT-послуги, тому вони залежно від видів послуг повинні обирати види діяльності із груп 62 «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність» та 63 «Надання інформаційних послуг». Третю групу обирають і ті ФОП, які надають освітні послуги для суб’єктів господарювання. Їм необхідно обирати такі види діяльності, як 85.59 «Інші види освіти, н. в. і. у.», 85.60 «Допоміжна діяльність у сфері освіти». Надання приміщень та обладнання в оренду або в суборенду також здійснюється ФОП цієї групи, тому їм необхідно обирати види діяльності із груп 68 «Операції з нерухомим майном» та 77 «Оренда, прокат і лізинг». 

Коди КВЕД для загальної системи оподаткування

Попри те, що для ФОП на загальній системі оподаткування обмеження за видами діяльності майже відсутні, але в Держреєстрі необхідно вказати обрані і отримувати дохід саме від них. Якщо податкова виявіть під час перевірки, що отримано дохід від виду діяльності, який не вказаний в Держреєстрі, то податки доведеться сплатити, як фізособі – із всієї суми отриманого доходу без зменшення на суму витрат.

Отже, підберіть КВЕД для свого ФОП – і переходьте на наступний рівень: визначення системи оподаткування вашого нового бізнесу. Про це – у нашому наступному матеріалі «Яку систему оподаткування обрати»