Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #3 | Raiffeisen Bank Aval Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #13 | Raiffeisen Bank Aval Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #14 | Raiffeisen Bank Aval Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #15 | Raiffeisen Bank Aval Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #16 | Raiffeisen Bank Aval Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #17 | Raiffeisen Bank Aval Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
27 Березня 2023

Чи каратимуть за несвоєчасну сплату ЄСВ під час воєнного стану

Чи можуть застосуватися до підприємців штрафи через несвоєчасну сплату ЄСВ за березень-грудень 2022 року?

Розглянемо ситуацію, коли підприємець на єдиному податку у 2022 році сплатив ЄСВ тільки за січень-лютий. Ситуація була б типовою, проте він, щоб не втратити страховий стаж, при поданні декларації заповнив суми ЄСВ за всі місяці. І того ж дня сплатив їх. Тож які він матиме наслідки за такий маневр - розберемося.

Справді, з 1 березня 2022 року і до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану фізичним особам – підприємцям, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, надано право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.

Тобто ці фопи-єдинники не заповнюють розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації за період, в якому вони вирішили не нараховувати та не сплачувати ЄСВ.

За загальним правилом фіз.особи-підприємці на єдиному податку зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом. А за порушення цих строків ніхто не хвалить, а навпаки – передбачено штрафи і пеня. Однак воєнний стан не оминув і методів дисциплінування платників ЄСВ.

Тобто на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування штрафні санкції за несплату або за несвоєчасну сплату ЄСВ не застосовують. Аналогічна індульгенція для фопів на єдиному податку на цей же період стосується пені. Ба більше, нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Зауважимо, під час дії воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після їх припинення або скасування діє мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Отже, фіз.особа-підприємець може подати декларацію з єдиного податку разом з додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», в якому заповнити мінімальні суми ЄСВ за всі місяці протягом 2022 року та сплатити такі суми ЄСВ. Якщо ж ви помилилися під час звітування, то дізнатися про те, як виправити помилку, можна у статті Виправлення помилок у річній звітності.

Таким чином, штрафні санкції та пеню згідно з Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» за несвоєчасну сплату ЄСВ застосовувати не будуть.

Однак податківці звертають увагу, що не запроваджено заборони на притягнення платників єдиного внеску до адміністративної відповідальності під час дії воєнного стану.

Тобто існує ризик притягнення фіз.особи-підприємця до адміністративної відповідальності за ст. 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тож за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску, зокрема фіз.особами-підприємцями або особами, які забезпечують себе роботою самостійно, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – загрожує адміністративний штраф від 680 до 1360 грн. За повторне за рік вчинення таких дій штраф зросте і становитиме від 2550 грн до 5100 грн.

Якщо ж фіз.особа-підприємець не сплатить ЄСВ у розмірі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то їй «світитиме» від 1360 до 2040 грн адмінштрафу. А за повторне за рік вчинення таких дій, зрозуміло, покарання збільшиться – можливий штраф у розмірі від 2550 до 5100 грн.

Василь Луцик, юрист