ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні | Raiffeisen Bank Aval ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #11 | Raiffeisen Bank Aval ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #12 | Raiffeisen Bank Aval ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #13 | Raiffeisen Bank Aval ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #14 | Raiffeisen Bank Aval ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #15 | Raiffeisen Bank Aval ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Грудня 2021

ЄБРР і Райффайзен збільшують фінансування ММСП в Україні

  • ЄБРР надає гарантію у розмірі €75 млн Райффайзен Банку в Україні
  • Інноваційний механізм вивільняє фінансування для ММСП
  • 30% коштів за проєктом піде на фінансування «зелених» технологій

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і АТ «Райффайзен Банк» в Україні (Райффайзен Банк) розширюють свою співпрацю задля покращення доступності фінансування для українських мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП).

ЄБРР надає Райффайзен Банку нефінансовану гарантію в розмірі до €75 млн у місцевій валюті з прив’язкою до портфелю облігацій внутрішньої державної позики банку. Зменшення ризиків завдяки гарантії вивільнить кошти, які Райффайзен Банк зможе використати для фінансування українських компаній, а отже збільшення підтримки реального сектору економіки.

Цей інструмент раніше не використовувався на українському ринку. Першу інноваційну гарантію цього типу було надано у рамках проєкту «Гарантії для розвитку» в Албанії у 2020 році.

При здійсненні кредитування за цим механізмом Райффайзен Банк приділятиме особливу увагу підтримці українських ММСП, які мають життєво важливе значення для сталого розвитку української економіки. Не менш ніж 30% коштів буде використано для фінансування високоефективних та екологічних технологій, які сприятимуть досягненню поставлених Україною цілей у сфері охорони довкілля та пом’якшення кліматичних змін, а також відповідатимуть підходу ЄБРР «Перехід до зеленої економіки» (ПЗЕ).

«Ми пишаємося тим, що наше партнерство з ЄБРР забезпечує підтримку економіки додатковими обсягами фінансування для ММСП і допомагає підприємцям інвестувати у проекти «зелених» технологій. Участь у цьому проєкті є підтвердженням відданості Райффайзен Банку Україні, його статусу одного з найбільших кредиторів у цій країні, а також інноваційного підходу до підтримки її планів розвитку», — зазначив Олександр Писарук, голова правління Райффайзен Банку.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне сказав: «Разом із нашим давнім партнером Райффайзен Банком ми запроваджуємо механізм «Гарантії для розвитку» на українському ринку. Цей проєкт покращить доступ до фінансування для ММСП у цей критичний період та сприятиме інвестиціям у «зелені» технології. Я радий тому, що довіра та упевненість, які ми побудували з Райффайзеном, дозволяють нам реалізовувати такі інновації та приносити користь компаніям і економікам, в яких працюють обидва наші банки».

У рамках цього проєкту ЄБРР працює також із Національним банком України над приведенням місцевого пруденційного регулювання у відповідність до стандартів банківського сектору Європейського Союзу. Ця програма доповнює діяльність «Віденської ініціативи», за допомогою якої ЄБРР сприяє приведенню у відповідність до міжнародних стандартів практики регулювання у своїх країнах операцій.

Райффайзен Банк – четвертий найбільший банк в Україні за обсягом активів і третій за обсягом портфеля працюючих кредитів. Банк надає широкий спектр послуг 2,8 млн клієнтів по всій країні. Із жовтня 2005 року він входить до складу австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International AG.

ЄБРР є провідним інституційним інвестором в Україні. Банк вже інвестував понад €15,5 млрд у 507 проєктів по всій країні, приділяючи основну увагу наданню допомоги в стабілізації економіки та закріпленні результатів реформ, підвищенню енергоефективності та енергетичної безпеки, а також підтримці проєктів у сільському господарстві, промисловості та секторі малого і середнього бізнесу.