Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року | Raiffeisen Bank Aval Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #11 | Raiffeisen Bank Aval Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #12 | Raiffeisen Bank Aval Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #13 | Raiffeisen Bank Aval Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #14 | Raiffeisen Bank Aval Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #15 | Raiffeisen Bank Aval Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
08 Липня 2016

Вплив Brexit на економіку ЦСЄ та інші ринки у 3 кв. 2016 року

Відень. 8 липня.

  •  ЦСЄ: вплив Brexit є більше політичним, аніж економічним
  •  Україна і Росія виходять із рецесії; Brexit, імовірно, вплине на санкції

Результат британського референдуму щодо виходу із ЄС (так званий Brexit) здивував не лише мас-медіа та букмекерів, але й компанії та ринки капіталу. Отож, історичне голосування британців відправило на «американські гірки» ціни на валюту, фондові біржі та премії за ризик за облігаціями. З економічної точки зору, найбільшого впливу зазнає, звичайно ж, сама Великобританія. Raiffeisen RESEARCH, підрозділ досліджень та аналізу Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ), знизив свій прогноз стосовно зростання ВВП Великобританії на 2017-ий та 2018 роки з 1,7% (для обох років) до, відповідно, 1,0% та 0,9%. На противагу, прогноз для Єврозони знизився лише на 0,2 п.п. на обидва роки – до 1,5% та 1,7%, відповідно. Держави-члени ЄС у Центральній та Східній Європі (ЦСЄ) також відчують цей вплив, хоча головний аналітик Raiffeisen RESEARCH Петер Брезінчек вважає, що вплив Brexit на них буде більше політичним, аніж економічним. Пан Брезінчек зустрічався з представниками ЗМІ

8 липня у Відні під час презентації оглядів Raiffeisen RESEARCH «Стратегія у Центральній та Східній Європі» та «Глобальні ринки», що містять прогнози на 3-ій квартал 2016 року.  

 

ЦСЄ: вплив Brexit більше політичний, ніж економічний

«Оскільки наслідки та розвиток подій, пов’язаних із Brexit, складно передбачити, на фінансових ринках буде превалювати відмова від ризиків. Це означає, що процентні ставки та дохідність державних облігацій залишатимуться на історично низькому рівні протягом тривалого періоду часу. На ринках акцій спостерігається зростання волатильності, проте аналітики Raiffeisen RESEARCH не очікують подальшого скидання акцій. Великобританія, імовірно, вибуде з бюджету ЄС  як нетто-платник або здійснюватиме нижчі внески як учасник Європейської економічної зони, починаючи з 2019 року. У середньостроковій перспективі це негативно позначиться на Польщі, Угорщині та Румунії як більших нетто-отримувачах трансферних платежів. Ми також спостерігатимемо спад інвестиційної активності як результат невизначеності ситуації.

Загальний економічний вплив Brexit на Центральну та Південно-Східну Європу може бути помірним завдяки міцним підвалинам та незначному дисбалансу макрофінансової системи. І якщо прогноз Raiffeisen RESEARCH щодо темпів зростання ВВП у 2016 році для ЦЄ (3,0%) та ПСЄ (3,2%) залишається незмінним, то він поступово знижується для Польщі (3,8%), Чеської Республіки (2,7%), Угорщини (2,7%) і Словаччини (3,3%) – на 0,2 п.п. за рік. Це пояснюється нижчими темпами економічного зростання у Великобританії та Єврозоні, а тривала політична невизначеність у ЄС може призвести до менших, ніж передбачалося, обсягів експорту та інвестування у країнах ЄС у 2017 році.

Триваюче зниження цін у багатьох країнах ЦЄ/ПСЄ у поєднанні з відносно високим зростанням рівня заробітної плати та підвищенням рівня зайнятості значно стимулює рівень споживання населення. Оскільки споживчі ціни, вірогідно, залишатимуться на дуже низькому рівні протягом тривалішого, ніж очікувалося, періоду, купівельна спроможність домогосподарств стане визначальним фактором споживчих витрат протягом наступних кварталів. 

 

Україна і Росія виходять із рецесії; Brexit, імовірно, вплине на санкції

Із початку року в Україні та Росії певні ознаки вказували на досягнення дна рецесії та появу тенденцій відновлення економіки у другій половині 2016 року. Підняття цін на товари та чистий експорт сприяли цій позитивній динаміці. З огляду на це, аналітики Raiffeisen RESEARCH підвищили свій прогноз щодо темпів зростання ВВП у Росії у 2016 році з мінус 2,0% до мінус 0,5% та продовжують очікувати зростання ВВП в Україні на рівні 1,5%. На 2017 рік прогнозовано темпи зростання ВВП у Росії на рівні 1,0%, а в Україні – на 2,0%. В обох країнах поточний рівень інфляції, що перевищує 7%, є значно нижчим за двозначні показники, зафіксовані в 2015 році, що дає свободу дій центробанкам обох країн для подальшого зниження ключових процентних ставок.

Brexit може також вплинути на позицію ЄС щодо Росії. У середньостроковій перспективі більш вірогідним виглядає можливість того, що без участі Великобританії може бути простіше послабити санкції. Країни-члени ЄС схильні позбутися проблеми санкцій, оскільки переговори за результатами Brexit стануть важким політичним тягарем на наступні роки.  

З презентацією огляду «Стратегія у Центральній та Східній Європі» Петера Брезінчека, головного фінансового аналітика РБІ, можна ознайомитися тут.