Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні | Raiffeisen Bank Aval Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #11 | Raiffeisen Bank Aval Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #12 | Raiffeisen Bank Aval Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #13 | Raiffeisen Bank Aval Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #14 | Raiffeisen Bank Aval Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #15 | Raiffeisen Bank Aval Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
12 Грудня 2017

Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні

Київ. 11 грудня. — Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає нові кошти в рамках своєї Української програми фінансування енергоефективності в житловому секторі (UREEFF) з метою підтримки кращого використання енергії в країні.

Ці кошти буде використано для програми IQ energy, призначеної для підтримки інвестицій в енергоефективність. Для цієї програми виділено грантове фінансування в розмірі EUR15 млн зі Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля (E5P), найбільшим вкладником якого є Європейський Союз.

За рахунок додаткових EUR18 млн. три банки – партнери програми зможуть підтримати ще понад 18 тисяч проектів фізичних осіб-позичальників та ОСББ, які планують реалізувати широкий спектр заходів з енергоефективності.

На разі скористатися можливостями програми IQ energy можуть клієнти чотирьох українських банків. Райффайзен Банк Аваль приєднався до цієї програми на початку 2017 року.

«Сприяння енергоефективності – один із головних напрямів стратегії нашого банку, — зазначила Вікторія Масна, начальник управління по роботі з фінансовими установами Райффайзен Банку Аваль. — Ми пропонуємо своїм клієнтам фінансування на придбання енергозберігаючих товарів і маємо намір розвивати цей напрямок і надалі. Адже підвищення енергетичної ефективності є надзвичайно важливим для України, і ми, найбільший недержавний банк країни, не можемо залишатися осторонь».

Позичальники, які відповідають критеріям участі у програмі IQ energy, можуть отримати компенсацію у розмірі 35% (до EUR 3 тис.) від суми кредиту або суми інвестицій в енергоефективні товари. Відповідні проекти можуть включати теплоізоляцію стін, дахів і підлог на перших поверхах; встановлення сучасних енергоефективних вікон, котлів на газі та біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення теплових систем на сонячній енергії та багато інших заходів.

«Компенсації виплачуються швидко, протягом 3-5 тижнів із моменту підтвердження електронної заявки. Компенсацію можна отримати на вартість основного енергоефективного обладнання, супутніх товарів і вартість монтажних робіт за умови їх покупки в кредит разом із основним обладнанням. Максимальний розмір компенсації на одну фізособу — EUR3000 (35% від суми одного або декількох кредитів або суми інвестицій в енергоефективну модернізацію житла). Програма діє як мінімум до вересня 2020 року, можна модернізувати житло поступово і брати участь в програмі декілька разів до вичерпання ліміту» — пояснила керівник програми IQ energy Оксана Булгакова.

Загалом у межах програми IQ energy, що реалізується в Україні з квітня 2016 р., 13 тис. українських домогосподарств вже отримали близько 320 млн грн на термомодернізацію. На веб-сайтіпрограми наразі можна знайти перелік із понад 5000 енергоефективних товарів і технологій, які можна придбати і впровадити за допомогою 20 різних фінансових продуктів, що пропонуються банками-партнерами ЄБРР в рамках програми.

У програмі IQ energy використовуються також кошти технічного співробітництва, надані Фондом E5P та Шведським агентством міжнародного співробітництва у сфері розвитку (Sida).

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності у країні у 1993 р. Банк узяв на себе зобов'язання щодо надання майже EUR11,6 млрд. в рамках 383 проектів.

ЄБРР – багатосторонній банк, діяльність якого спрямована на розвиток ринково-орієнтованої економіки та підтримку приватних і підприємницьких ініціатив у 37 країнах на трьох континентах. Банк належить 66 країнам, ЄС та ЄІБ. Інвестиції ЄБРР спрямовані на те, щоб зробити економіку в регіонах його діяльності конкурентоспроможною, інклюзивною, ефективно керованою, «зеленою» та інтегрованою. Слідкуйте за нашою діяльністю на нашому веб-сайті, у ФейсбуціЛінкдініІнстаграміТвіттері та Ютубі.

Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) – мультидонорський фонд обсягом EUR180 млн., яким керує ЄБРР, і призначенням якого є сприяння інвестиціям в енергоефективність в Україні та інших країнах Східної Європи. Цей фонд був створений за ініціативою Уряду Швеції під час її головування в Європейському Союзі у 2009 р. Фінансування E5P доповнює кредити на енергоефективність, які надаються такими фінансовими організаціями, як Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, KfW, Північна екологічна фінансова корпорація та Група Світового банку. Вкладниками E5P є ЄС та США, а також Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Швеція, Швейцарія та Україна.