Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #3 | Raiffeisen Bank Aval Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #4 | Raiffeisen Bank Aval
New MyRaif convenient application
Download Download
Sign in Transfers and Payments
Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #13 | Raiffeisen Bank Aval Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #14 | Raiffeisen Bank Aval Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #15 | Raiffeisen Bank Aval Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #16 | Raiffeisen Bank Aval Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #17 | Raiffeisen Bank Aval Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція #18 | Raiffeisen Bank Aval
Eng
15 Jan 2024

Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція

Заповнюємо платіжки по-новому: зрозуміла інструкція

З 1 грудня 2023 року при сплаті податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування заповнення поля «Призначення платежу» здійснюватиметься по-новому, виключно у структурованій формі. 

Наказом Мінфіну від 22.03.2023 р. № 148 внесено зміни в порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення (далі – Наказ № 148).

Головною метою Наказу № 148 є, зокрема, спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу». Кількість обов’язкових полів, які заповнюються платниками у цьому реквізиті, зменшено до двох полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки (а саме – «Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до одного поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»). Роз’яснення щодо нового порядку надані ДПС України та НБУ.

Опис змін, що запроваджені, та детальну покрокову інструкцію ви можете знайти на сайті Райффайзен Банку. Більш коротко – у цій інструкції.

Отже всі податкові платежі і платежі до бюджету розділені на 4 типи:

  • із зазначенням коду виду сплат;
  • на єдиний рахунок, без коду виду сплати та без напряму спрямування коштів;
  • на єдиний рахунок, без коду виду сплати, з вказаним напрямом спрямування коштів;
  • за оренду державного майна.

З 1 грудня 2023 року всі податкові платежі, платежі до бюджету та інші платежі, що сплачуються на рахунки в Держказначействі з МФО «899998» (код ID НБУ), повинні створюватися виключно в новому форматі, зі структурованим призначенням платежу в блоці реквізитів «Структурована форма» («Structured») платіжної інструкції.

Наприклад, сплачуючи ЄСВ за найманих працівників «Призначення платежу», підприємець має заповнювати так: «101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця». А сплачуючи за себе: «101 ЄСВ за ІV квартал 2023 року».

Аналогічно для сплати єдиного податку (ЄП) підприємець у «Призначенні платежу» повинен вказати:

«101 єдиний податок за грудень 2023 року»  платники єдиного податку 1 та 2 груп або «101 єдиний податок за IV квартал 2023 року»  для платників єдиного податку 3 групи.

 Для порівняння, раніше доводилося вказувати ще додатково ЄДРПОУ юрособи або РНОКПП для фізособи – «*;101;30120659;єдиний внесок за лютий 2023 року;;;» або «*;101;2271416551;сплата ЄСВ за ІV квартал 2023 року;;;».

Як бачимо, за новими правилами в тексті розділяти значення коду платежу з додатковою інформацією не потрібно.

Якщо передбачене перерахування податків на єдиний рахунок без коду виду сплати та без напряму спрямування коштів, то в реквізиті «Платіжне доручення» платіжної інструкції заповнюється тільки поле «Додаткова інформація запису» з інформацією щодо переказу коштів у довільній формі.

Наприклад: «Податки та збори, утримані із заробітної плати за І половину грудня 2023 року».

У такому разі кошти перераховуються з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки на підставі податкової інформації, визначеної пунктом 35-1.5 статті 35-1 ПКУ.

Якщо передбачене перерахування податків на єдиний рахунок, без коду виду сплати, з вказаним напрямом спрямування коштів, то у такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля:

«Номер рахунку» (наприклад, UA123456789123456789123456789)

«Сума податку» (наприклад, 3000,00)

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (наприклад, №000024 за 02.12.2023);

«Додаткова інформація запису» (наприклад, ЄСВ, нарахований на суму заробітної плати за ІІ половину грудня 2023 року).

З першими двома полями, думаємо, все зрозуміло. А от у полі «Інформація про податкове повідомлення (рішення)» платник заповнює номер податкового повідомлення-рішення/рішення/вимоги та/або рішення щодо єдиного внеску (у разі якщо кошти сплачуються на підставі таких документів). Якщо їх немає – заповнювати реквізит не треба. У полі «Додаткова інформація запису» платник подає інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

Наприклад:

Якщо передбачена сплата за оренду державного майна за договором орендної плати, то у такому разі у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції платник податків заповнює такі поля:

«Додаткова інформація запису»;

«Тип».

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів. Складові зазначеної інформації розділяються між собою знаком «;» без пропусків. А саме:

податковий номер сторони, з якою укладено договір оренди державного майна (орендаря);

податковий номер сторони, яка уклала договір оренди державного майна (балансоутримувача);

номер договору оренди державного майна;

дата договору оренди державного майна;

податковий номер органу приватизації, який є стороною договору оренди державного майна (орендодавця);

цифрова ознака виду орендної плати державного майна (1 – орендна плата, 2 – пеня, 3 – авансовий платіж, завдаток);

У полі «Тип» платник заповнює код класифікації доходів бюджету.

Наприклад: «00000000;11111111;№150;02.07.2021;22222222;1;22080200».

У цьому прикладі – 00000000 – податковий номер сторони, з якою укладено договір оренди державного майна (орендаря); 11111111 – податковий номер сторони, яка уклала договір оренди державного майна (балансоутримувача); №150;02.07.2021 – номер та дата договору оренди державного майна; 22222222 – податковий номер органу приватизації, який є стороною договору оренди державного майна (орендодавця); 1 вид орендної плати – орендна плата; 22080200 – код класифікації доходів бюджету.

Необхідно також звернути увагу на заповнення реквізитів для коректної ідентифікації платників податків та зборів, а саме:

  • під час сплати податків та зборів платником через касу та/або термінали самообслуговування надавач платіжних послуг під час формування pacs.008 повинен зазначити інформацію саме про платника податків у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor»);
  • під час сплати податків та зборів юридичною особою за свої дочірні підрозділи надавач платіжних послуг під час формування pacs.008 у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor») повинен зазначити інформацію саме про дочірню компанію як платника податків.

Правила заповнення реквізитів у блоці реквізитів «Фактичний платник» («Ultimate Debtor») повідомлення pacs.008 детально описано в документі «Система електронних платежів Національного банку України (шифр СЕП-4).

Зазначимо, що НБУ повідомив, що дата впровадження (1 грудня 2023 року) виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватися не буде.

На завершення зазначимо, що згідно з вимогами ДПСУ і Держмитслужби з 01.12.2023 р., якщо платіж на рахунки у Держказначейство з МФО «899998» буде створений без структурованого призначення, то:

- банк не дозволить Клієнту створити такий платіж у системах дистанційного обслуговування рахунків, встановивши налаштування і повідомлення «забороняючого» характеру;

- банк не зможе опрацювати і відправити такий платіж за призначенням;

- платежі на рахунки з МФО «899998» без структурованого призначення можуть бути відхилені Держказначейством, не будуть успішно зараховані отримувачу, а будуть повертатись.

Наталя Щербак, податковий консультант