З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #3 | Raiffeisen Bank Aval З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #13 | Raiffeisen Bank Aval З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #14 | Raiffeisen Bank Aval З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #15 | Raiffeisen Bank Aval З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #16 | Raiffeisen Bank Aval З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #17 | Raiffeisen Bank Aval З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Жовтня 2019

З ресторанним присмаком: равликова справа в Україні

Вирощуванням молюсків в Україні ще кілька років тому ніхто не займався, проте на хвилі буму попиту серед населення і завдяки нескладній технології догляду равликівництво стало прибутковою нішею.

До того ж українські равлики користуються попитом і за кордоном. За даними Держстатистики, за цей рік вітчизняні виробники експортували молюсків у 5 разів більше, ніж у 2018 році - 166,5 тис. тонн вартістю $253 тис. Найбільше цієї продукції поставлялося в Польщу - 44%, Чехію - 32% і Литву - 23%. Попит зростає і в інших країнах Євросоюзу, наприклад, в Італії, Франції та Іспанії внутрішнє виробництво не задовольняє потреби споживача. Причому ціни на равликів протягом останніх років залишаються стабільними - 3,50 євро/кг.

Просто і доступно

Равликів можна вирощувати як у приміщенні, так і на відкритому полігоні. Другий спосіб менш витратний, але вимагає додаткового догляду за черевоногими - їх потрібно захищати від шкідників і негативних погодних факторів. Для вирощування на вулиці необхідні мінімальні умови - хороший ґрунт, вологість і тінь. Смак равлика безпосередньо залежить від його раціону. Зазвичай це овочі, ягоди і трави - наприклад, рукола, брокколі, морква, малина та ін.

Тепличний спосіб вимагає більше інвестицій. Для невеликої ферми в 750 дорослих особин необхідно 4 кв. м закритого приміщення для стада, 18 кв. м - для інкубації яєць і молодняку, 8 пластмасових боксів 1 х 0,5 м для утримання дорослих молюсків, 150 пластмасових кюветів для утримання молодняку невеликих розмірів, кілька металевих стелажів, 400 кв. м огородженого вольєра для вирощування основного стада.

Найчастіше українські фермери розводять виноградних равликів, яких ще називають бургундськими, а також сірих молюсків Helix Aspersa Maxima і маленьких сірих Helix Aspersa Muller. На продаж також вирощують ікру. Маточне стадо формується від 500 особин, в такому разі на рентабельність можна вийти за 1-2 роки. Щоб виростити равлика, потрібно 2-3 роки за тривалості їх життя до 9 років. Найактивніша фаза роботи на фермі припадає на кінець лютого, коли молюски починають активно відкладати яйця, і триває до середини червня. Весь цей час підростаючих черевоногих потрібно сортувати за розміром, оскільки він може відрізнятися у різних особин за одної фази розвитку.

На рівні Франції

Засновник однієї з найперших ферм у Вінницькій області «Еко-Равлик» Дмитро Бутенко розповідає, що українські молюски ідентичні французьким. «Еко-Равлик» займається розведенням виноградного равлика вже 8 років. На своїх землях фермерське господарство також вирощує овочі для підгодівлі молюсків.

«Головна перевага - сприятливі погодні умови. Наш клімат схожий з французьким, тому равликам тут комфортно», - розповідає фермер. На старті бізнесу він закупив молодняк в Латвії, а сьогодні займається вирощуванням і переробкою, готові продукти з ферми коштують до 950 грн за порцію.

Середземноморський вид черевоногих вирощують у господарстві в Тернопільській області на 3 тис. кв. м. Власник бізнесу Мирослав Загорський уперше побачив такі господарства в Польщі і згодом вирішив спробувати розводити равликів в Україні. «Спочатку ми придбали за кордоном молодняк, який вирощували в теплиці. Після того, як вони дали потомство, переселили у відкритий ґрунт», - розповідає Загорський. До роботи фермери залучають сільських жителів.

Практично вся готова продукція відправляється на експорт до Європи. Мирослав Загорський зазначає, що бізнес цей - цікавий, але у нас поки на нього немає такого попиту, як за кордоном. «Равлик - це єдина тварина, яку можна без проблем вивезти в країни ЄС, їм не потрібні особливі карантинні сертифікати», - говорить він. Водночас аграрій впевнений, що з часом попит на внутрішньому ринку буде рости.

Ukrainian Snail Holding на Полтавщині займається розведенням молюсків у промислових масштабах з 2015 року. Компанія вирощує равлики виду Maxima і Muller, які коштують у 3-4 рази дорожче і мають кращі характеристики порівняно з виноградними. Господарство використовує три способи розведення: горизонтальний, конусний і вертикальний, що дозволяє виходити на виробництво 50 тонн продукції на рік. Ферму обслуговують усього 10 працівників, які доглядають за поголів'ям в понад 9 млн молюсків. Компанія також допомагає фермерам-початківцям - консультує, як відрити бізнес і зробити його успішним.