З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #3 | Raiffeisen Bank Aval З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #13 | Raiffeisen Bank Aval З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #14 | Raiffeisen Bank Aval З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #15 | Raiffeisen Bank Aval З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #16 | Raiffeisen Bank Aval З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #17 | Raiffeisen Bank Aval З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
29 Вересня 2020

З 1 вересня відновляться перевірки Держпраці

З червня 2020 року після пом’якшення карантинних заходів інспектори праці разом з представниками Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, центрів зайнятості, органів місцевого самоврядування, Національної поліції розпочали проводити роз’яснювальну роботу про заплановані інспекційні заходи. Їх візити в цей період не є перевіркою.

Масові інспекційні відвідування розпочнуться з 1 вересня 2020 року. Готуватися до зустрічі з контролерами необхідно тим роботодавцям, які мають найвищий ризик застосування праці неоформлених працівників. В першу чергу це ФОП, у яких обсяг наданих послуг (виконаних робіт) не відповідає фактичній чисельності найманих працівників, у яких відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину й не зростає після пом’якшення карантинних заходів, а також ті, які приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин. А це видно в щомісячних звітах по ЄСВ.

Нагадаємо, що Державна служба з питань праці має право без попередження в будь-який час прийти на перевірку до ФОП-роботодавців. Інспектору достатньо показати службове посвідчення і тільки за вимогою роботодавця – копію направлення на проведення інспекційного відвідування. Максимальний термін перевірки – до 10 днів. Контролер може перевіряти будь-які документи щодо працівників, наодинці або у присутності свідків спілкуватися як з ФОП, так і з працівниками. Під час інспекційного відвідування інспектору дозволяється робити фото, відео або аудіо, залучати правоохоронні органи.

Інспектора можна не допустити до перевірки у разі, якщо він відмовиться показати службове посвідчення. Якщо документ є, але ФОП має сумніви щодо його справжності, треба перевірити посвідчення і фото інспектора у реєстрі на сайті Держпраці https://dsp.gov.ua/category/zdiisnennia-derzhavnoho-kontroliu-za-doderzhanniam-zakonodavstva-pro-pratsiu/.