З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #3 | Raiffeisen Bank Aval З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #13 | Raiffeisen Bank Aval З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #14 | Raiffeisen Bank Aval З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #15 | Raiffeisen Bank Aval З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #16 | Raiffeisen Bank Aval З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #17 | Raiffeisen Bank Aval З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Квітня 2024

З 1 квітня встановлено новий розмір мінзарплати. Наслідки для бізнесу

Законом про Держбюджет-2024 з 1 квітня збільшено розмір мінімальної зарплати (МЗП) до 8000 грн на місяць. У зв’язку з цим зміняться деякі показники, а деякі залишаться без змін. Розглянемо детальніше.

ПДФО, військовий збір, ЄСВ

Отже, з 1 квітня роботодавець зобов’язаний встановити розмір заробітної плати, яку нараховує найманим працівникам, не нижче 8000 грн на місяць, або не нижче 48 грн у разі погодинної оплати праці. Якщо розмір зарплати перевищує ці показники, то змінювати розмір зарплати роботодавець не зобов’язаний.

Якщо все ж таки розмір зарплати буде змінений, то це своєю чергою приведе до збільшення суми ПДФО та військового збору, які нараховуються і утримуються із зарплати (доходів) найманих працівників.

Таким чином, у разі виплати зарплати за повністю відпрацьований місяць сума ПДФО нарахована, утримана та сплачена до бюджету повинна бути не менше 1440 грн (8000 х 18%) і військового збору відповідно не нижче 120 грн (8000 х 1,5%).

Підвищення розміру МЗП також впливає на сплату ЄСВ. А саме, розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ в місяць із зарплати найманих працівників становитиме з 1 квітня 2024 року 1760 грн (8000 х 22%).

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць – 120 000 грн (8000 грн х 15). Відповідно збільшиться і максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць і становитиме 26 400 грн (120 000 грн х 22%).

А ось що стосується розміру податкової соціальної пільги (ПСП), то вона залишається без змін протягом всього року, незважаючи на збільшення розміру МЗП. Застосовується ПСП до доходу, якщо він не перевищує прожиткового мінімуму (ПМ), встановленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.

З 1 січня 2024 року поріг для застосування ПСП – 4240 грн, бо розмір ПМ встановлений на весь рік для працездатної особи, становить 3028 грн.

Соціальні виплати

Збільшення з 1 квітня МЗП також вплине на розмір виплат з тимчасової непрацездатності та у зв’язку з вагітністю і пологами. Нагадаємо, що допомога з тимчасової непрацездатності розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із МЗП, встановленої на час настання страхового випадку. Отже, з 1 квітня розрахунок цієї допомоги ведеться від 8000 грн.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру МЗП, встановленої на час настання страхового випадку. Отже для цієї допомоги для обчислення використовується розмір зарплати, яка не перевищує 16 000 грн (8000 грн х2).

Таким чином, для найманих працівників максимальний розмір допомоги за 1 календарний день за страховими випадками, які розпочались з 01.04.2024 р., становитиме:

допомога з тимчасової непрацездатності  262,81 грн;

допомога у зв’язку з вагітністю та пологами  525,62 грн.

Зі зміною розміру МЗП відповідно змінюється і розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Як було сказано вище, він становитиме 120 000 грн. Це своєю чергою призведе до збільшення максимального розміру допомоги за день як з тимчасової непрацездатності, так і у зв’язку з вагітністю та пологами, і становитиме 3942,18 грн, бо сума допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) та сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Компенсаційні виплати роботодавцям 

Збільшення МЗП призведе до збільшення розміру деяких виплат, що стосуються сфери зайнятості, розмір яких залежить від розміру МЗП, встановленої на момент виплати.

Так, розмір компенсації за працевлаштування людей з інвалідністю, учасників бойових дій, тих, кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років, та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць, становитиме 8000 грн (50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру МЗП).

Компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років – в яких страховий стаж менше ніж 12 місяців; віком до 35 років – на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової/альтернативної служби – на перше робоче місце) збільшиться до 4000 грн (не більше 50% МЗП).

Компенсація за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або, тих які перебувають у статусі безробітного понад 6 місяців, підвищиться до 3520 грн (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від розміру МЗП (1760 грн х 2)).

Компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану становитиме 8000 грн (1 МЗП за повністю виконану місячну (годинну) норму праці).

Компенсація витрат роботодавця на оплату праці працевлаштованих за направленням центрів зайнятості ВПО становитиме 16 000 грн (не вище двох розмірів МЗП або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць).

Розмір допомоги з часткового безробіття у розрахунку на одного працівника або ФОПа становитиме 4000 грн (не вище 50% розміру МЗП).

ЄСВ для самозайнятих осіб

Збільшення МЗП вплине на розмір ЄСВ, який повинні платити за себе ФОП, самозайняті особи та члени фермерского господарства, якщо вони не є найманими працівниками. Він також розраховується від МЗП та максимальної бази нарахування ЄСВ. Тобто мінімальний розмір ЄСВ становитиме 1760 грн, максимальний розмір ЄСВ – 26 400 грн, бо для розрахунку також використовується розмір «мінімалки» та «максималки».

Єдиний податок

Звернімо увагу, що важливі показники для платників єдиного податку попри збільшення розміру МЗП з 1 квітня 2024 року залишаються без змін. Це пов’язано з тим, що розмір доходу платників єдиного податку розраховується виходячи із розміру мінімальної зарплати, встановленого на 1 січня звітного року. З 1 січня 2024 року розмір МЗП встановлений у розмірі 7100 грн. Таким чином, дозволений розмір доходу для кожної групи протягом усього року становить для:

  • першої групи – 1 185 700 грн (7100 грн х 167);
  • для другої – 5 921 400 грн (7100 грн х 834);
  • для третьої – 8 285 700 грн (7100 грн х 1167).

Незважаючи на те, що з 1 квітня 2024 року розмір МЗП змінений, обсяги доходу платників єдиного податку протягом року залишаються незмінними. Зміни також не вплинуть на розмір ставок єдиного податку.

Для платників єдиного податку першої та другої груп розміри ставок затверджуються рішеннями місцевих рад залежно від видів діяльності. Для першої групи вони не можуть бути більше ніж 10% розміру ПМ для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року, а для другої групи – не більше ніж 20% МЗП, встановленої на 1 січня звітного року. Отже, для розрахунку ставок єдиного податку використовуються ПМ, встановлений на 1 січня 2024 року – 3028 грн і МЗП – 7100 грн. Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 1 січня 2024 року становлять і застосовуються протягом усього податкового року:

– для першої групи – 302,80 грн,

– для другої групи – 1420,00 грн.

Ставки податку для третьої групи не залежать від розміру МЗП або ПМ і застосовуються в розмірі 5% та 3% + ПДВ.

На завершення зазначимо, що роботодавцям необхідно дотримуватися норм законодавства про працю, бо збільшення МЗП з 1 квітня 2024 року також призведе до збільшення розмір штрафів за порушення цього законодавства.

Наталя Щербак, податковий консультант