Якщо ви переплутали рахунки… #3 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ви переплутали рахунки… #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Якщо ви переплутали рахунки… #13 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ви переплутали рахунки… #14 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ви переплутали рахунки… #15 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ви переплутали рахунки… #16 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ви переплутали рахунки… #17 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ви переплутали рахунки… #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
10 Травня 2023

Якщо ви переплутали рахунки…

Часто підприємці мають кілька «прив’язаних» рахунків в одній системі онлайн-банкінгу. Наприклад, підприємницький, соціальний, а на додачу – фізособи. Тож помилковий платіж – цілком типова ситуація. Що робити, якщо ви заплатили не звідти, звідки треба?

До нас за порадою звернувся ФОП-єдинник, який має в банку два рахунки – підприємницький та соціальний. Не всі кошти з соціального рахунку були використані, вони «висіли» тривалий час. Підприємець у рамках своєї діяльності випадково перерахував кошти контрагенту за його послуги з соціального рахунку на його підприємницький рахунок. Помилка була виявлена через декілька тижнів, коли отримувач коштів їх вже витратив. Тож чи можуть бути якісь наслідки? Чи можна використовувати кошти на потреби фізособи з підприємницького рахунку і навпаки? Давайте розбиратися.

Що таке соціальний рахунок.

Підприємець відкриває соціальний рахунок для отримання виплат по лікарняних для своїх найманих працівників або для себе особисто. На нього зараховують лікарняні, декретні виплати тощо. Щоб скористатися коштами, отриманими на соціальний рахунок, їх необхідно перерахувати на поточний рахунок тієї фізособи, для якої ці кошти були отримані. У призначенні платежу необхідно вказати «Виплата декретних за період (вказаний в лікарняному листку), без ПДВ». Якщо це одноразова виплата при народженні дитини, то у призначенні платежу це й треба написати. Ця сума також перераховується без ПДВ. Якщо це декретні ФОП, то їх також необхідно перерахувати на рахунок фізособи, а не підприємницький. У разі такого перерахування коштів ФОП не потрібно надавати банку додаткові підтверджуючі документи, оскільки контроль за використанням цих коштів здійснює Фонд соціального страхування.

Як повернути помилково перераховане?

Якщо підприємець помилився і перерахував кошти за якісь товари чи послуги контрагенту не з того рахунку, з якого було необхідно, і це виявив сам, він може звернутися до банку. Залежно від стану перерахування коштів дії будуть різними.

Якщо кошти вже отримані контрагентом. Платник негайно надсилає вимогу повернути суму переказу. У вимозі зазначає дату перерахування коштів, точну суму помилкового переказу, повні й точні банківські реквізити платника для повернення коштів, а також строк для виконання вимоги та відповідальність за його порушення. Свої вимоги ФОП – платник обґрунтовує нормами Закону України від 05.04.2001 р. № 2346-ІІІ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (далі – Закон № 2346), Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 р. № 22 (далі – Інструкція № 22) та главою 83 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ).

Саме ці законодавчі акти регулюють обов’язок особи, що набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), повернути потерпілому таке майно. Отже, саме главу 83 ЦКУ застосовує платник, коли висуває до отримувача вимогу повернути суму помилкового переказу.

Вимогу надсилають цінним листом з описом вкладення і повідомленням про вручення або вручають неналежному отримувачеві кур’єром. На примірнику платника ставлять позначку про те, що її одержав отримувач.

Якщо кошти ще не були списані з рахунку платника, то й повертати їх не потрібно. Для цього необхідно подати до банку платника документ про відкликання платіжного доручення. Платник має право це зробити у будь-який час до списання платежу з його рахунку. Документ про відкликання платник складає у довільній формі на папері або в електронному вигляді.

Якщо кошти вже списані, але ще не зараховані на рахунок отримувача, то для цього платник подає своєму банку документ про відкликання коштів. Банк платника того самого дня дає банку отримувача вказівку повернути кошти, і банк отримувача в день одержання вказівки повертає кошти за реквізитами, що в ній зазначили. Потім банк отримувача повідомляє свого клієнта, що кошти відкликав платник.

Необхідно зазначити, що строки для повернення коштів, помилково перерахованих з вини платника, Законом № 2346 та Інструкцією № 22 не визначені, але визначені статтею 6 Указу Президента України від 16.03.95 р. № 227/95 «Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України». Помилково зараховані кошти повинні бути повернені у п’ятиденний строк.

За порушення строку отримувач несе відповідальність згідно з законодавством України.

Чи потрібно повертати кошти

У нашому випадку гроші були перераховані з соціального карткового рахунку платника на картковий рахунок отримувача (на підприємницький рахунок). Отже, отримувач не є неналежним платником. Тому що це кошти, які він отримав за надані послуги, і він їх за датою отримання включить до загального доходу ФОП. Для контрагента немає значення, з якого рахунку вони перераховані, попри те, що в договорі можуть бути вказані інші банківські реквізити замовника. Він отримав оплату за надані послуги.

Що стосується платника, то дійсно краще було б сплатити з підприємницької картки. Але платник єдиного податку веде тільки облік доходів, а оплата за надані послуги – це його витрати, які в обліку ніяк не відображаються.

У Фонду соціального страхування також немає підстав вимагати повернення коштів, тому що вони отримані ФОП на законних підставах і він своєчасно про це звітував. У подальшому кошти можуть бути використані за потребами ФОП.

Повертати кошти способами, наведеними вище, немає сенсу, адже ніхто не постраждав. Отриманий дохід не буде прихований, податки – виплачені, видатки – такі самі, але з іншого гаманця... Проте в подальшому платникові необхідно уважніше ставитися до платежів і для підприємницької діяльності використовувати кошти з підприємницького рахунку.

Використання коштів з підприємницького рахунку на власні потреби.

Це питання, яке також дуже часто турбує підприємців. Необхідно зазначити, що підприємницький рахунок і поточний рахунок фізособи передбачені для різних цілей. Законодавство передбачає, що поточний рахунок фізособи не може використовуватися для отримання доходу від підприємницької діяльності. Відповідно, підприємницький рахунок передбачений для отримання доходів від бізнесу та проведення розрахунків в рамках такої діяльності.

Краще за все кошти, які залишилися після сплати всіх необхідних податків та зборів, перерахувати на свій рахунок фізособи.

Наразі в одній із останніх консультацій з посиланнями на ст. 42 та 44 ГКУ вони вказують, що ФОП має право вільно розпоряджатися прибутком, що залишається після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Якщо ФОП, скориставшись цим роз’ясненням ДПС України, все ж використовував підприємницький рахунок для оплати власних потреб, то необхідно враховувати наступне. Для інших ФОП та фізосіб  ви податковий агент. Отже, якщо ви сплатили щось ФОП (наприклад сплатили за придбання продуктів харчування або отримані послуги), ви зобов’язані подати звітність і в додатку 4ДФ об’єднаної звітності вказати цього підприємця і виплачений йому дохід. Якщо така оплата проведена з карти фізособи, то такого обов’язку у ФОП не виникає. Це стосується й перерахування коштів на картки фізосіб. Ви для них податковий агент, і тому не тільки необхідно вказати перераховані суми, а ще й з них сплатити ПДФО за ставкою 18% та 1,5% військового збору, бо ви виплатили дохід фізособі.

Якщо ФОП використовує підприємницький рахунок для оплати власних потреб, то необхідно бути готовим до того, що під час перевірок податкової можуть виникнути додаткові питання.

Саме тому радимо кожний рахунок використовувати за своїм призначенням: підприємницький – для підприємницьких цілей, а рахунок фізособи – для власних потреб. Кошти з підприємницького рахунку перераховувати на рахунок фізособи або ж отримувати готівку і витрачати її на власні потреби.

Наталя Щербак, податковий консультант