Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #3 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #13 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #14 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #15 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #16 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #17 | Raiffeisen Bank Aval Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
02 Липня 2019

Якщо ФОП-єдинник вирішив відпочити

Підприємці, як і наймані працівники, мають право відпочити. ФОП-єдинники не є винятком. Збираючись у відпустку, у них виникають питання: чи можна не платити податки за себе за час відпустки і не подавати звітність? Спробуємо на них відповісти.

Отже, ФОП-єдинник вирішив піти у відпустку. У деяких випадках вони можуть не платити єдиний податок (далі - ЄП) за час відпустки. У ПКУ міститься пряма норма, яка звільняє від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік за час відпустки ФОП-єдинників I і II групи, які не використовують працю найманих працівників, (п. 295.5 ст. 295 ПКУ).

Тобто самозайняті єдинники I і II групи за місяць, в якому вони пішли у відпустку, можуть не сплачувати ЄП. Нагадаємо, що такі ФОП сплачують єдиний податок авансом не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Це єдиний випадок, коли відпустку ФОП необхідно оформляти документально шляхом подачі заяви до податкової. На це прямо вказано в ПКУ: інформація про період щорічної відпустки надається до контролюючого органу в заяві довільної форми (п.п. 298.3.2 ст. 298). Але термін подачі такої заяви не встановлено. ДФС України в Базі знань рекомендує подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, щоб не порушити терміни сплати авансових платежів по ЄП. Якщо ФОП вже сплатив авансовий внесок за місяць, у якому він планує бути у відпустці (наприклад, при сплаті авансом за квартал), така сума за його заявою буде зарахована в рахунок майбутніх платежів з ЄП (п. 295.6 ст. 295 ПКУ). Оформити відпустку без сплати ЄП можна тільки один раз в календарному році.

Звертаємо увагу, що при звільненні від сплати ЄП відпустка ФОП може бути тривалістю повний календарний місяць. Тому його не можна оформити, наприклад, з 14 липня по 14 серпня або на 10 або 20 днів.

Якщо ж ФОП буде платити ЄП під час відпустки, то значення не має її тривалість або початок і кількість таких відпусток на рік.

Йдучи у відпустку, самозянятий ФОП діяльність в цей час не здійснює, а значить - не отримує дохід. Тому за час відпустки дохід у Книзі обліку доходів повинен бути відсутнім. Якщо ж на поточний рахунок в цей період надійдуть грошові кошти, у ФОП має бути документальне підтвердження того, що це кошти за товари (послуги), поставлені до початку відпустки, або ж раніше був укладений договір, який передбачає перерахування передоплати.

Відзначимо, що від сплати єдиного податку на період відпустки звільняються тільки самозайняті єдинники I і II групи. Самозайняті єдинники III групи від сплати ЄП за період відпустки не звільняються, тому подавати заяву на відпустку їм не потрібно. Це пояснюється тим, що їхня ставка ЄП встановлена у відсотках від отриманого доходу, їм і так не доведеться сплачувати податок за час відсутності доходів через відпустки.

Не звільняються від сплати єдиного податку під час відпустки єдинники, які використовують працю найманих працівників, незалежно від обраної групи. Вважається, що в цьому випадку, поки власник бізнесу відпочиває, доходи для нього отримують його працівники.

Дана категорія ФОП звітують по ЄП за підсумками року (не пізніше 01.03.), Тому якщо єдинник йде у відпустку навесні, важливо не пропустити цей термін.Єдинники-третьогрупники звітують і сплачують єдиний податок за підсумками кварталу. Декларацію єдинника їм слід подати за I квартал - не пізніше 09.05, за II - не пізніше 09.08, за III - не пізніше 09.11, за IV (за рік) - не пізніше 09.02 наступного календарного року, а сплатити ЄП відповідно: за I квартал - не пізніше 19.05, за II - не пізніше 19.08, за III - не пізніше 19.11, за IV (за рік) - не пізніше 19.02.

ЄСВ єдинники сплачують щокварталу не пізніше 20 числа наступного за кварталом місяця. На розмір ЄСВ не впливає ні відпустка, ні хвороби, ні будь-які інші обставини, що призвели до відсутності доходів. Розмір платежу повинен бути не менше мінімального страхового внеску за місяць.