Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #3 | Raiffeisen Bank Aval Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #13 | Raiffeisen Bank Aval Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #14 | Raiffeisen Bank Aval Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #15 | Raiffeisen Bank Aval Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #16 | Raiffeisen Bank Aval Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #17 | Raiffeisen Bank Aval Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
30 Квітня 2020

Як здавати звітність в умовах карантину і платити податки

Незважаючи на те, що в країні оголошено карантин і багато підприємців призупинили свій бізнес, від сплати податків та подання звітності їх ніхто не звільнив. Розберемося, чи є вихід з цієї ситуації і як правильно вчинити.

Сплата єдиного податку та ПДФО

Якщо від сплати ЄСВ за себе підприємців звільнили на два місяці, то щодо єдиного податку ніяких рішень немає. Все залишається як і раніше. У найвигіднішій ситуації опинилися єдинники третьої групи, оскільки вони сплачують єдиний податок за підсумками кварталу з суми отриманого доходу. Якщо доходу не було, то і сплачувати нічого не потрібно. А якщо був, то сплатити його необхідно буде до 19 травня після подання квартальної декларації.

А ось єдинники першої і другої групи сплачують встановлену ставку незалежно від фінансового стану у вигляді авансових платежів щомісяця не пізніше 20 числа. Така норма визначена Податковим кодексом. Навіть і без карантину такі єдинники сплачували податок незалежно від того, отриманий дохід чи ні. Так що платити єдиний податок доведеться все одно.

У той же час на період з 1 березня по 31 травня 2020 року не застосовуються штрафні санкції за порушення термінів погашення податкового зобов'язання. Це означає, що якщо в цей період підприємець порушить терміни сплати єдиного податку, але все одно до 31 травня сплатить необхідну суму, то штрафні санкції до нього за таке порушення застосовуватися не будуть і не буде нараховуватися пеня.

Аналогічна ситуація і загальносистемників. Вони за підсумками кварталу зобов'язані самостійно нарахувати собі авансові платежі з ПДФО, якщо був отриманий дохід. Якщо доходу не було, то і нараховувати та сплачувати нічого. Якщо ж дохід був, то за несвоєчасну сплату штрафні санкції та пеня теж не будуть нараховані, якщо податок буде сплачено в строк до 31 травня, а не до 20 квітня, як передбачено кодексом.

Подання звітності

Єдинники першої та другої групи звіт за єдиним податком представляють за підсумками року, тому сподіваємося, що коронавірус на термінах його подання ніяк не позначиться.

У представників третьої групи передбачена квартальна звітність. І декларацію вони повинні представити не пізніше 12 травня 2020 року. Для єдинників перенесення термінів подання звітності не передбачено. Таке перенесення передбачене тільки для громадян, які зобов'язані задекларувати свої доходи, і самозайнятих осіб. Вони можуть подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 липня (останній день 30 червня).

Що стосується щомісячної звітності, то для неї також не передбачені переноси. Але закон № 533 передбачає незастосування штрафів за порушення норм податкового законодавства в період з 1 березня по 31 травня 2020 року. Іншими словами, не подати звітність зовсім не можна, але за порушення термінів її подання в зазначений період не штрафуватимуть. Так що якщо карантин закінчиться після 24 квітня, звітність цілком можна подати після цієї дати.

Будь-яку форму звітності можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення або в електронній формі, якщо є договір з податковою на подання звітності в електронному вигляді. Якщо у підприємця є рахунок в банку і клієнт-банк, значить, є і ЕЦП, з її допомогою дуже просто оформити ключі і почати подавати звітність в електронному вигляді.

Наталія Щербак, податковий консультант

Клієнти Райффайзен Банку Аваль (фізичні особи – підприємці) можуть передавати податкову звітність через чат-бот, де крім того дізнаватися про зміни в законодавстві та інших нормативних актах.  Детальніше про послугу ТУТ