Як захистити промисловий зразок свого товару? #3 | Raiffeisen Bank Aval Як захистити промисловий зразок свого товару? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як захистити промисловий зразок свого товару? #13 | Raiffeisen Bank Aval Як захистити промисловий зразок свого товару? #14 | Raiffeisen Bank Aval Як захистити промисловий зразок свого товару? #15 | Raiffeisen Bank Aval Як захистити промисловий зразок свого товару? #16 | Raiffeisen Bank Aval Як захистити промисловий зразок свого товару? #17 | Raiffeisen Bank Aval Як захистити промисловий зразок свого товару? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
16 Липня 2024

Як захистити промисловий зразок свого товару?

З 1 травня запрацювали оновлені «Правила складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка», затверджені наказом Мінекономіки від 07.03.2024 р. № 6237. Цей документ допоможе захистити дизайн вашого продукту від плагіаторів.

Передусім визначимося, що ж таке промисловий зразок. Законом про охорону прав на промислові зразки під терміном «промисловий зразок» мається на увазі результат інтелектуальної, творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання.

А от новими Правилами встановлено, що промисловим зразком може вважатися зовнiшнiй вигляд виробу або його частини, що визначається, зокрема, лiнiями, контурами, кольором, формою, текстурою та/або матерiалом виробу, та/або його оздобленням. Наприклад, дизайн автомобіля, сумки, дрона, іграшки, крісла, взуття – будь чого, що виготовляє виробник за розробленими його компанією візуальними параметрами.

Не може бути промисловим зразком об’єкт, що не є результатом iнтелектуальної чи творчої дiяльностi людини, а створений природою. Наприклад, камiнь, дика тварина, дерево, ландшафт.

Своєю чергою вирiб – це будь-який предмет промислового виробництва або ручної роботи, зокрема частини, призначенi для збирання у складений вирiб. Упаковка, зовнiшнє оформлення, графiчнi символи та типографськi шрифти (елементи), крiм комп’ютерних програм. Зовнiшнiм виглядом виробу може бути, зокрема, оздоблення виробу, логотипи, комп’ютернi пiктограми, iнтерфейс користувача вебсайту, застосунку, комп’ютерної програми, карти та iлюстрацiї. Вочевидь саме тому в коментарях до Правил № 6237 мова йде про те, що ці Правила дозволять захистити дизайн виробу.

Щоб захистити свій промисловий зразок та отримати правову охорону, його необхідно зареєструвати. Реєстрацією є занесення відомостей до Державного реєстру України промислових зразків, ведення якого здійснюється в електронній формі, та отримання свідоцтва про реєстрацію промислового зразка. Можлива також і міжнародна реєстрація промислового зразка, яка здійснюється відповідно до Гаазької угоди про міжнародну реєстрацію промислових зразків. Зазначимо, що якщо проведена міжнародна реєстрація промислового зразка, то не потрібно отримувати свідоцтво про його реєстрацію в Україні.

Необхідно мати на увазі, що не всі промислові зразки можуть бути зареєстровані (одержати правову охорону). Це зокрема стосується промислових зразків об’єктів нестiйкої форми з рiдких, газоподiбних, сипких або подiбних до них речовин тощо. До таких об’єктiв належать об’єкти, зовнiшнiй вигляд яких пов’язаний з динамiчними перетвореннями i постiйно змiнюється (наприклад, струменi фонтанiв, феєрверки).Також не можуть бути зареєстровані ознаки зовнiшнього вигляду виробу, зумовленi виключно його технiчними функцiями.

Для реєстрації промислового зразка необхідно звертатися до УКРНОIВI – державної органiзацiї «Український нацiональний офiс iнтелектуальної власностi та iнновацiй», що визначена Кабміном України як така, що виконує функцiї Нацiонального органу iнтелектуальної власностi.

Промисловий зразок підлягає реєстрації, якщо є новим i має iндивiдуальний характер. Новим визнається промисловий зразок, у разі якщо жоден iдентичний промисловий зразок не доведено до загального вiдома у свiтi до дати подання заявки до УКРНОIВI або, якщо заявлено прiоритет, до дати прiоритету. Тобто заявка (прiоритет) була подана першою.

Промисловий зразок визнається таким, що має iндивiдуальний характер, якщо загальне враження, яке вiн справляє на iнформованого користувача, вiдрiзняється вiд загального враження, яке справляє на такого користувача будь-який iнший промисловий зразок. Наприклад, iнформованими користувачами виробiв в iндустрiї моди є жiнки та чоловiки, якi стежать за модою.

Які документи необхідно подати для реєстрації промислового зразка

Для реєстрації промислового зразка необхідно подати заявку встановленої форми, до якої входять:

заява про реєстрацiю промислового зразка (промислових зразкiв);

комплект зображення виробу (власне виробу чи у виглядi його макета або малюнка), що дають повне уявлення про зовнiшнiй вигляд виробу;

опис промислового зразка.

Заявка може мiстити креслення, конфекцiйну карту, ергономiчну, компонувальну схему.

Якщо передбачена міжнародна реєстрація, то до заявки додаються iншi документи, необхiднi для реєстрацiї промислового зразка, зокрема копiя попередньої заявки та її переклад українською мовою, документ, що пiдтверджує показ експоната, у якому втiлено або застосовано промисловий зразок, на офiцiйнiй або офiцiйно визнанiй мiжнароднiй виставцi, та його переклад українською мовою, розрахунковий документ про сплату збору за подання заявки на паперовому носiї, довiренiсть.

Заявка може подаватися у паперовiй або електроннiй формi (електронна заявка) до УКРНОIВI безпосередньо або надсилається на адресу УКРНОIВI засобами поштового зв’язку в одному примiрнику. Електронна заявка подається до УКРНОIВI виключно через IКС УКРНОIВI, розмiщену на його вебсайтi.

Для реєстрації промислового зразка у держреєстрі заявка і всі документи до неї повинні бути складені українською мовою. Якщо документи викладено iноземною мовою, їх необхідно перекласти українською мовою. У разі якщо опис промислового зразка викладено iншою мовою, нiж українська, для збереження дати подання його переклад необхідно подати до УКРНОIВI протягом двох мiсяцiв з дати подання заявки.

Хто має право на реєстрацію промислового зразка

Право на реєстрацію промислового зразка має автор або його правонаступник. Якщо промисловий зразок створено найманим працівником (автором) у зв’язку з виконанням службових обов’язків чи за дорученням роботодавця, за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачено інше, то право на реєстрацію промислового зразка має роботодавець.

У такому випадку роботодавець повинен укласти з автором письмовий договір щодо розміру та умов виплати йому (його правонаступнику) винагороди відповідно до економічної цінності промислового зразка та іншої вигоди, одержаної роботодавцем від промислового зразка.

Якщо роботодавець протягом чотирьох місяців від дати одержання повідомлення від автора про створений ним промисловий зразок не подасть заявки на його реєстрацію на своє ім’я, то тоді право на реєстрацію промислового зразка переходить до автора.

Подати заявку особисто (бути заявниками) можуть як фiзичнi, так і юридичнi особи. За дорученням заявника заявку може подати і представник у справах інтелектуальної власності або інша довірена особа за наявності довіреності. У разi якщо заявка пiдписана i подається представником, до неї додається довiренiсть, а також переклад довiреностi українською мовою, якщо вона викладена iншою мовою, чи документ, передбачений законодавством для представництва за законом. Звернімо увагу, що в довіреності поряд із звичайною інформацією обов’язково чiтко визначаються юридичнi дiї, якi належить вчиняти представнику, та дата їх вчинення.

Реєстрація промислового зразка

На підставі рішення про державну реєстрацію промислового зразка та за наявності документа про сплату державного мита за реєстрацію промислового зразка і сплаченого збору за публікацію відомостей про державну реєстрацію промислового зразка УКРНОIВI здійснює державну реєстрацію промислового зразка шляхом внесення до Реєстру відповідних відомостей. Зазначені мита і збір сплачуються після надходження до заявника рішення про державну реєстрацію промислового зразка.

За подання заявки сплачується збiр згiдно з Порядком сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою КМУ від 23.12.2004 р. № 1716. Збiр сплачується до спливу двох мiсяцiв з дати подання заявки.

Одночасно з державною реєстрацією промислового зразка НОІВ здійснює публікацію в Бюлетені відомостей про державну реєстрацію промислового зразка. Видача свідоцтва здійснюється в місячний строк з дня державної реєстрації промислового зразка. Свідоцтво видається особі, яка має право на реєстрацію промислового зразка. Якщо право на реєстрацію промислового зразка мають кілька осіб, їм видається одне свідоцтво.

Використання майнових прав на промисловий зразок

Власник зареєстрованого промислового зразка може передавати на підставі договору майнові права інтелектуальної власності на промисловий зразок будь-якій особі, яка стає правонаступником власника. Також він має право надати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання промислового зразка на підставі ліцензійного договору. Договір про передачу права власності на промисловий зразок і ліцензійний договір вважаються дійсними, якщо вони укладені у письмовій формі і підписані сторонами.

Наталя Щербак, консультант