Як вести незалежну професійну діяльність? #3 | Raiffeisen Bank Aval Як вести незалежну професійну діяльність? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як вести незалежну професійну діяльність? #13 | Raiffeisen Bank Aval Як вести незалежну професійну діяльність? #14 | Raiffeisen Bank Aval Як вести незалежну професійну діяльність? #15 | Raiffeisen Bank Aval Як вести незалежну професійну діяльність? #16 | Raiffeisen Bank Aval Як вести незалежну професійну діяльність? #17 | Raiffeisen Bank Aval Як вести незалежну професійну діяльність? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Квітня 2024

Як вести незалежну професійну діяльність?

Бути ФОП чи вести незалежну професійну діяльність (НПД)? Це питання актуальне для низки фахівців, що вирішили змінити статус найманого працівника на підприємництво. Тож розглянемо особливості роботи у форматі НПД.

 

В ПКУ є такий термін, як «самозайнята особа» – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах підприємницької чи незалежної професійної діяльності. Як бачимо із визначення – це всі ті особи, що забезпечують себе роботою самостійно і не є найманими працівниками. І поділити їх можна на дві категорії:

  • фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності (ФОП), і про діяльність яких ми розповідаємо постійно;
  • фізичні особи, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, але здійснюють незалежну професійну діяльність.

Хто може вести незалежну діяльність?

Незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності. Діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів. Це особа, зайнята релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що вона не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох осіб.

На відміну від ФОП, незалежні професіонали не зобов’язані реєструватися в Єдиному держреєстрі. Їм достатньо подати в податкову за місцем реєстрації проживання заяву за формою № 5-ОПП, на підставі якої податківці внесуть таку особу в Держреєстр платників податків.

Водночас необхідно зазначити, що як виключення у випадку, коли фізособа зареєстрована як ФОП і при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізособа обліковується у контролюючих органах як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності (п. 65.9 ст. 65 ПКУ).

Які документи для цього потрібні?

Для здійснення деяких видів діяльності необхідно отримувати спеціальні дозволи, реєстраційні посвідчення, свідоцтва, сертифікати тощо. Так, у разі здійснення відповідного виду діяльності до заяви необхідно подати:

копію реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності, якщо заявник є приватним нотаріусом;

копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, якщо заявник є адвокатом, який провадить адвокатську діяльність індивідуально;

копію свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта, якщо заявником є судовий експерт;

копію посвідчення приватного виконавця, якщо заявником є приватний виконавець;

копію свідоцтва про право на провадження діяльності арбітражного керуючого, якщо заявником є арбітражний керуючий;

копію кваліфікаційного сертифіката відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, якщо заявником є архітектор, інженер технічного нагляду, інженер-проектувальник, експерт.

Фізичній особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, довідка про взяття на облік платника податків видається податковою із зазначенням строку, якщо такий строк вказаний у свідоцтві про реєстрацію чи іншому документі (дозволі, сертифікаті тощо), що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності.

Порядок оподаткування та обліку доходів

Оподаткування доходів, отриманих незалежним професіоналом, регламентується ст. 178 ПКУ і дуже схоже на ФОП на загальній системі оподаткування. Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. У разі не отримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

Для приватних виконавців оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом, що складається із сум отриманої винагороди і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження незалежної професійної діяльності. Не включаються до доходу незалежного професіонала суми доходу у вигляді бюджетного гранту.

Вони зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності як в паперовому, так/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Типова форма такого обліку та порядок його ведення затверджені наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261.

 

Особливості звітності за витрати

Всі витрати повинні бути документально підтверджені. Це можуть бути: чеки, платіжні документи, товарні і товарно-транспортні накладні, акти-прийому передачі, акти виконаних робіт тощо. Всі вони повинні містити обов'язкові реквізити та бути оформлені відповідно до стандартів бухгалтерського обліку.

Необхідно зазначити, що за результатами податкових (звітних) періодів за 2022 рік у складі витрат від провадження певного виду незалежної професійної діяльності можуть враховуватися документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані):

ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, МВС України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, ТРО, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам для потреб забезпечення оборони держави, або закладам охорони здоров’я, або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті НБУ для збору коштів.

 

Розмір оподаткування

Доходи, отримані від незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставкою 18%. Водночас необхідно зазначити, що з 2014 року діє норма, що мобілізовані самозайняті особи (фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, на весь строк військової служби звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації.

 

Звітування

Для незалежних професіоналів встановлено звітній період, який дорівнює календарному року, і звітують вони один раз на рік до 1 травня наступного за звітним року. В декларації про майновий стан і доходи поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності необхідно зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

За неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи за загальними нормами передбачена штрафна санкція в розмірі 170 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за ті самі порушення, вчинені платником протягом року, передбачена штрафна санкція в розмірі 1020 грн. Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи до фізичної особи може бути застосований адміністративний штраф у розмірі від 51 до 136 грн, а у разі повторного порушення – від 85 до 136 гривень.

Водночас необхідно зазначити, що внесені зміни до чинного законодавства, що на період дії воєнного стану у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності платники податків звільняються від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Звертаємо увагу, що звільнення від відповідальності відбувається лише у разі, якщо платником податку буде доведено реально відсутність можливості виконати свій податковий обовʼязок.

Дії мобілізованого незалежного професіонала, який застосовує працю найманих працівників, такі самі, як і ФОП. Про це детально було розглянуто у матеріалі «ФОП мобілізували. Що буде із бізнесом?».

Сплата ЄСВ

Законом України від 15.03.2022 року № 2120-ІХ внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI, якими передбачено, що тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, самозайняті особи мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. При цьому такими особами розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

До того ж Законом України № 2120-ІХ передбачено, що на період дії правового режиму воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування не нараховуються штрафні санкції та пеня за порушення у сфері сплати ЄСВ.

Наталя Щербак, податковий консультант