Як сплатити єдиний податок ФОПу? #3 | Raiffeisen Bank Aval Як сплатити єдиний податок ФОПу? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як сплатити єдиний податок ФОПу? #13 | Raiffeisen Bank Aval Як сплатити єдиний податок ФОПу? #14 | Raiffeisen Bank Aval Як сплатити єдиний податок ФОПу? #15 | Raiffeisen Bank Aval Як сплатити єдиний податок ФОПу? #16 | Raiffeisen Bank Aval Як сплатити єдиний податок ФОПу? #17 | Raiffeisen Bank Aval Як сплатити єдиний податок ФОПу? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
29 Серпня 2023

Як сплатити єдиний податок ФОПу?

Обравши систему оподаткування, підприємці мають розібратися, як відбувається сплата єдиного податку (ЄП). Отже, поговорімо про все, що потрібно знати про ЄП.

Які податки сплачують ФОП

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний податок, ЄСВ за себе та за найманих працівників, у разі використання найманої праці, ПДФО та військовий збір з доходу найманих працівників та фізосіб, які надають їм послуги за договорами ЦПХ. Також у разі ввезення товарів на митну територію України податки і збори та митні платежі сплачуються платником єдиного податку на загальних підставах.

Хто сплачує єдиний податок

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані своєчасно сплачувати єдиний податок в строки, визначені для обраної групи. Загальний порядок нарахування та строки сплати єдиного податку визначені в статті 295 ПКУ. Для кожного групи визначено свій порядок і строк сплати єдиного податку.

Коли сплачувати єдиний податок?

1 та 2 групи. Підприємці, які обрали першу чи другу групу, сплачують ЄП у вигляді авансового внеску не пізніше 20 числа кожного місяця. Тобто до 20 серпня – за серпень, до 20 вересня – за вересень і т. п.

Водночас норми Податкового кодексу дозволяють їм здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь квартал чи рік, але не більш як до кінця поточного звітного року. Погодьтеся, це зручніше і немає ризику забути за платіж.

Для ФОП першої та другої груп передбачено звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік – на час відпустки, а також на період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (якщо вона триває 30 і більше календарних днів). Якщо за цей період єдиний податок вже був сплачений, його зарахують в рахунок майбутніх періодів. Для зарахування в рахунок майбутніх періодів суми сплаченого єдиного податку підприємцю необхідно подати заяву в податкову.

Особливу увагу звернімо на наступне. ФОП - платники ЄП першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих РФ територіях України, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції України від 22.12.2022 р. № 309.

3 група. В третій групі ми маємо дві категорії платників єдиного податку: звичайні, які обрали ставку 5% або 3%+ПДВ, та е-резиденти. Порядок сплати єдиного податку у них різний. Отже, до якого числа їм необхідно сплатити ЄП?

«Звичайні» платники це роблять після подання декларації за звітний квартал. Зробити це треба протягом 40 календарних днів, наступних за звітним періодом. Оплату ж здійснити ще максимум плюс 10 днів. Наприклад, за третій квартал 2023 року необхідно звітувати не пізніше 9 листопада 2023 року, а граничний строк сплати єдиного податку буде 19 листопада 2023 року.

Для е-резидентів встановлено інший порядок сплати єдиного податку. Єдиний податок за них сплачує податковий агент, яким є банк, в якому е-резиденту відкрито поточний рахунок. Необхідно зазначити наступне. Податкові зобов’язання з єдиного податку, утримані банком з доходу е-резидента, не підлягають поверненню як помилково та/або надміру сплачені, не можуть бути зараховані в рахунок інших обов’язкових платежів.

4 група. Порядок сплати єдиного податку ФОП, які обрали четверту групу, зовсім не схожий на порядок, визначений для інших.

Підприємці щороку самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня. Суму обчисленого податку на поточний рік вони вказують у податковій декларації, яку подають не пізніше 20 лютого поточного року контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки.

Єдиний податок сплачується щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах:

  • у I кварталі – 10%;
  • у II кварталі – 10%;
  • у III кварталі – 50%;
  • у IV кварталі – 30%.

Якщо ФОП обрав четверту групу протягом року або набув площі нових земельних ділянок, вперше він сплачує єдиний податок протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося таке обрання (набуття), а надалі – у звичайному порядку, встановленому для цієї групи.

Які податки не сплачують платники ЄП?

Перелік податків, від яких звільнені підприємці – єдинники, визначений у пункті 297.1 статті 297 ПКУ. Не сплачують:

  • ПДФО у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої – четвертої групи (фізичної особи) та оподатковані єдиним податком;
  • ПДВ у платників єдиного податку першої – другої груп та третьої групи за ставкою 5%. Платники єдиного податку третьої групи за ставкою 3% та четвертої групи сплачують ПДВ у загальному порядку;
  • податок на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;
  • рентну плату за спеціальне використання води платники єдиного податку четвертої групи;
  • військовий збір із свого підприємницького доходу.

Куди платити єдиний податок ФОПу?

Платники єдиного податку першої – третьої груп (крім е-резидентів) сплачують єдиний податок за місцем податкової адреси до місцевого бюджету. Платники єдиного податку четвертої групи перераховують загальну суму коштів на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки.

Щоб дізнатися номер рахунку для сплати єдиного податку (реквізити), можна звернутися за посиланням https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/, обравши свою область, або до свого особистого електронного кабінету.

Зверніть увагу, що для сплати єдиного податку встановлено різні рахунки: єдиний податок для юросіб і єдиний податок для фізичних осіб. ФОП повинні обирати той, що відкритий для зарахування єдиного податку для фізичних осіб.

Як сплатити єдиний податок?

Підприємець може сплатити єдиний податок, а також інші податки готівкою або з використанням розрахункового рахунку. Якщо сплата здійснюється готівкою, то необхідно звернутися до каси банку або іншої фінансової установи. Якщо податки сплачуються в безготівковій формі, можна скористатися як розрахунковим підприємницьким рахунком. Не заборонено для сплати податків використовувати також рахунки фізособи. Але необхідно пам’ятати, що заборонено сплачувати податки з підприємницького рахунку за інших суб’єктів господарювання. Кожен повинен платити сам за себе.

Як перевірити сплату податків?

Перевірити сплату податків ФОП може онлайн або звернувшись із письмовим запитом до податкової, де він перебуває на обліку. Підприємцю необхідно зайти до особистого електронного кабінету і в розділі «Розрахунки з бюджетом» перевірити, чи є в наявності недоїмка, якщо є – з якого податку. Якщо ви впевнені, що всі податки сплачували своєчасно – на підставі платіжних документів можна перевірити, чи всі суми зараховані на відповідний рахунок того чи іншого податку. Може статися так, що якась сума помилково не зарахована або в платіжному документі вказаний неправильний рахунок і тому її не зараховано. Якщо сталася  така ситуація – необхідно сплатити кошти на правильний рахунок і звернутися з заявою про повернення помилково сплачених коштів або зарахувати їх на рахунок відповідного податку. Але перевірка і зарахування тривають довго, і за цей період можуть бути нараховані штраф та пеня за несвоєчасно сплачені податки.

Наталя Щербак, податковий консультант