Як передати авто для ЗСУ? #3 | Raiffeisen Bank Aval Як передати авто для ЗСУ? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як передати авто для ЗСУ? #13 | Raiffeisen Bank Aval Як передати авто для ЗСУ? #14 | Raiffeisen Bank Aval Як передати авто для ЗСУ? #15 | Raiffeisen Bank Aval Як передати авто для ЗСУ? #16 | Raiffeisen Bank Aval Як передати авто для ЗСУ? #17 | Raiffeisen Bank Aval Як передати авто для ЗСУ? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
13 Липня 2022

Як передати авто для ЗСУ?

Під час війни волонтерством займаються і громадяни, і бізнес-структури. Одна з найбільших потреб оборонців країни, окрім зброї, у автотранспорті. Тож розглянемо, як оформити докуметально передачу транспортних засобів та чи потрібно сплачувати якісь податки.

Підприємство, яке вирішило допомогти ЗСУ, Нацгвардії чи теробороні, може віддати свої транспортні засоби, що перебувають у нього на балансі, або спеціально для цього придбати їх. В обліку це різні операції.

Добровільна передача наявних транспортних засобів

Якщо підприємство вирішило передати свої автомобілі на потреби захисників, таке рішення необхідно оформити документально. По-перше, необхідно видати наказ, в якому визначити конкретно: які транспортні засоби, якої вартості (остаточної балансової) вирішено передати, хто з робітників буде цим займатися, в який термін, а також наказати бухгалтерії провести всі необхідні операції в бухгалтерському та податковому обліку. Необхідно зазначити, що працівник, якому доручено займатися цим питанням, повинен мати на це юридичне право (право підписувати договори, акти приймання-передавання та інші необхідні документи). Якщо він за своєю посадою не має такого права, то на його ім’я керівник підприємства повинен оформити доручення, в якому визначити, які права для даних дій надаються працівникові.

По-друге, необхідно враховувати, що добровільна передача транспортних засобів, які перебувають на балансі підприємства, з юридичної точки зору вважається даруванням. Згідно з нормами Цивільного кодексу України підприємство (дарувальник) передає конкретному армійському підрозділу або іншій структурі (обдарованому) безоплатно майно (дарунок) у власність. Тому для того, щоб у подальшому не було проблем з контролюючими органами, радимо договір дарування скласти у письмовій формі.

По-третє, слід оформити первинні документи, які підтверджують передавання транспортного засобу. Нагадаємо, що право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття. Документом, який це може засвідчити, буде акт приймання-передавання транспортних засобів довільної форми. Але в ньому необхідно обов’язково зазначити, який транспортний засіб (марку, модель, рік випуску, ідентифікаційні номери його складових частин), вартість тощо. Також у такому акті варто зазначити мету передавання – забезпечення потреб оборони України під час воєнного стану. Цей документ має бути підписаний керівником підприємства або уповноваженою особою, з одного боку, та з іншого боку – представником (уповноваженою особою) військової частини, військового формування, відповідного підрозділу, установи або організації для потреб забезпечення оборони України, яким передається цей транспортний засіб.

Окрім того, для зняття з бухгалтерського обліку переданого транспортного засобу необхідно оформити акт списання основного засобу встановленої форми і відобразити шляхом визнання витрат у сумі його залишкової вартості та списанням нарахованого зносу.

Враховуючи, що у даному випадку дарунком є транспортний засіб, поставлений на облік, постає питання його перереєстрації з підприємства на військове формування, якому він переданий. Порядок такої перереєстрації, затверджений Кабміном, передбачає зробити це протягом 10 діб. Якщо така можливість відсутня, строк проведення такої перереєстрації продовжується, зокрема, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом місяця.

Що стосується оподаткування такої операції, як дарування транспортного засобу, то необхідно враховувати зміни, внесені до ПКУ. А саме: операції з безоплатної передачі транспортних засобів військовим формуванням для потреб оборони України під час воєнного стану не підлягають оподаткуванню ПДВ. А от що стосується податку на прибуток, ситуація не зовсім однозначна. Чи можуть бути транспортні засоби віднесені до переліку товарів, добровільно переданих військовим формуванням, на вартість яких не збільшується фінансовий результат до оподаткування, однозначно не визначено.

Придбання транспортних засобів для подальшої передачі

Нерідко компанії спеціально купують транспортні засоби, щоб у подальшому передати їх військовим формуванням. Як і в першому випадку, керівникові підприємства необхідно видати наказ, яким визначити, що необхідно придбати, в якій кількості, хто цим питанням буде займатися. Придбати транспортні засоби можна як на території України, так за кордоном. У цьому разі такі транспортні засоби будуть вважатися товарами. Для їх придбання підприємству необхідно з продавцем транспортних засобів укласти договір купівлі-продажу. Такі договори купівлі-продажу укладаються в письмовій формі та не підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Враховуючи, що придбання транспортних засобів здійснюється виключно з метою їх передачі на потреби оборони України, сама операція з придбавання не вплине на фінансовий результат до оподаткування. Що стосується ПДВ, то необхідно зазначити, що операції з продажу транспортних засобів на території України є об'єктом оподаткування ПДВ. Тому підприємство-покупець, купуючи транспортний засіб у платника ПДВ, на дату «першої події» має право на податковий кредит з ПДВ за умови, що своєчасно була складена податкова накладна та зареєстрована у ЄРПН постачальником відповідно до встановлених законодавством правил.

При передачі транспортних засобів військовим формуванням у цілях потреб оборони України податкові зобов'язання не нараховуються (про це сказано вище). В бухгалтерському обліку придбані в цілях подальшої передачі транспортні засоби вважаються запасами (незалежно від того, підприємство застосовує національні чи міжнародні стандарти) і обліковуються на баланс за їх первісною вартістю (собівартістю). Під час їх передачі їхня вартість відноситься до складу інших витрат.

Звернімо увагу, що Операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у т. ч. підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування. Тобто добровільна передача транспортних засобів, які є товарами, не оподатковується податком на прибуток.

Що стосується документального оформлення такої операції, то під час придбання виписується видаткова накладна, якщо товар придбавається на території України, або інвойс – у разі придбання за кордоном, а передавання підтверджується актом приймання-передавання. Передані транспортні засоби реєструє військове формування, якому вони передані. 

Якщо транспортні засоби купуються у фізособи, то підприємство виступає податковим агентом щодо ПДФО та військового збору. Але необхідно врахувати наступне. Якщо фізична особа в Україні продає легковий автомобіль вперше протягом звітного року, то дохід від такого продажу не підлягає оподаткуванню. Якщо це продаж другого авто за рік (або перед продажем авто у поточному році передував продаж мотоцикла чи мопеда), то доходи від такого продажу оподатковуються за ставкою 5% ПДФО та 1,5% військового збору. Дохід від продажу третього автомобіля протягом року (або перед продажем авто у поточному році передувало два продажі мотоцикла чи мопеда) оподатковується за ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Якщо купується вантажний автомобіль чи спецтранспорт, то оподаткування здійснюється за ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору незалежно від кількості продажів протягом року. Також необхідно зазначити, що у випадку купівлі нового автомобіля, який ще не був зареєстрований в Україні (наприклад, у дилера), підприємство ще сплачує збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Передача транспортного засобу від ФОП

Необхідно зазначити, що на відміну від юросіб, у ФОП майно та транспортні засоби реєструються як на фізособу, попри те, що можуть бути використані у підприємницькій діяльності. Саме тому добровільна передача транспортного засобу військовим формуванням оформлюється не від ФОП, а від фізособи. Фактично це дарування транспортного засобу фізичною особою юридичній особі. На перший погляд, здається, що можна просто віддати. Але так не вийде, тому що для законного користування авто необхідно перереєструвати на юрособу (військове формування). Документами, які можуть підтвердити перехід права власності на такий транспортний засіб, будуть договір дарування так акт приймання-передавання. При цьому жодні податки чи збори не стягуються.

Наталія Щербак, податковий консультант