Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #3 | Raiffeisen Bank Aval Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #13 | Raiffeisen Bank Aval Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #14 | Raiffeisen Bank Aval Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #15 | Raiffeisen Bank Aval Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #16 | Raiffeisen Bank Aval Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #17 | Raiffeisen Bank Aval Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек! #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
02 Жовтня 2023

Відправляєте товари доставкою? Подбайте про чек!

Величезна кількість підприємців здійснюють торгівлю онлайн і відправляють товари «Укрпоштою», «Новою поштою», кур’єрською службою чи експедитором. Клієнт зазвичай оплачує по факту. Але хто ж в такому випадку тоді повинен видати чек РРО/ПРРО? Продавець чи логіст? 

Довгий час податкова на це питання відповідала, що чек має давати той, хто доставляє та видає товар, за умови, що він розраховується з ФОП у безготівковій формі (перераховує кошти зі свого розрахункового рахунку на рахунок ФОП). І в такому разі ФОП не потрібно було застосовувати РРО/ПРРО.

Однак у липні 2023 року ця відповідь змінилась на протилежну: якщо товар відісланий через «Нову пошту» – потрібен! Вочевидь, багато фізичних осіб без реєстрації як ФОП, фактично ведучи бізнес, відправляли через цю компанію свої товари на умовах післяплати. Чому саме «Нова пошта» – бо товар доставляється і можна отримати готівкові кошти у відділеннях цього підприємства. Тепер же без РРО обійтися не вийде.

Повернемося до бізнесу, що діє в рамках закону. Продавці товару працюють з поштовими операторами та іншими суб’єктами господарювання, які надають аналогічні послуги на підставі публічних договорів приєднання (ст. 634 ЦКУ), тобто продавець може тільки приєднатися до цього договору і не може змінити його умови.

Якщо ФОП вирішив отримувати послуги «Укрпошти» і післяплату буде приймати саме вона у момент видачі товару, то податкова вважає, що чек РРО/ПРРО повинна видавати саме «Укрпошта». Підприємцю ж у цьому випадку РРО/ПРРО не потрібен. Правда, за умови, що гроші від «Укрпошти» він отримає в безготівковій формі. «Укрпошта» – це єдиний національний поштовий оператор в Україні, який належить державі і є призначеним оператором поштового зв’язку.

У разі якщо товар надсилається з використанням послуг «Укрпошти», то саме вона, як поштовий оператор, приймає посилку у продавця і здійснює перевезення та її доставку покупцеві, в тому числі вручення адресату за його адресою, якщо це передбачено умовами договору. Вона ж приймає і післяплату від покупця і перераховує ці кошти на рахунок продавця. Чек видається покупцю одночасно з видачею йому товару.

Що стосується продавця, то він повинен вкласти у посилку видаткову накладну (інший документ), яка свідчитиме про походження товару, та належним чином оформлений гарантійний талон, технічний паспорт або інший документ, що його замінює, який має містити обов’язкові реквізити.

А от «Нова пошта» надає експедиторські послуги – безпосередньо пов'язані з організацією та забезпеченням перевезень вантажу за договором транспортного експедирування. Тобто експедитор сам не доставляє товар, а тільки організовує цю роботу і в деяких випадках супроводжує доставку товару.

Тому вона не зобов’язана видавати розрахунковий документ. Післяплату у разі доставки товару «Новою поштою» отримує інший суб’єкт господарювання – «НоваПей», який надає фінансові послуги і не передає товар покупцеві, тому також не зобов’язаний видавати покупцеві розрахунковий документ на товар. А його фінансова послуга полягає в тому, що він отримує кошти для подальшого перерахування ФОП. Більш того, якщо уважно прочитати, що написано в чеку, який видає «НоваПей», то там не буде назви товару, його кількості, ціни, а тільки загальна сума, яка отримана для подальшого перерахування відправнику товару. Таким чином, у покупця залишається чек від посередника, в якому не видно, хто продавець товару і що саме він придбав.

Відповідно, розрахунковий документ на товар повинен видати сам продавець, тобто ФОП. А це означає, що саме йому необхідно застосовувати РРО/ПРРО і поряд з іншими документами, переліченими вище, потрібно вкласти у відправлення чек РРО/ПРРО, в якому вказати форму оплати: «кредит», або «післяплата», або «відстрочення платежу» тощо.

Розрахунковим документом в даному разі може бути тільки чек РРО/ПРРО, адже з 1 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання зобов’язані застосувати РРО/ПРРО під час продажу товару. Виключення передбачено тільки для ФОП – єдинників першої групи.

Треба також звернути увагу на роз’яснення ДПС України, яке з’явилося 09.08.2023 р. У ньому говориться: якщо ФОП відправляє товар суб’єктом господарювання, який не має статусу ні кур’єра, ні перевізника, не є учасником відносин купівлі-продажу, не передає право власності на товар та не бере участі в розрахунку за нього відповідно до договору про надання послуг, чек РРО/ПРРО має бути сформований до відправки товару та вкладений продавцем у коробку з товаром під час його передачі логістичній компанії. Тобто, обравши усі інші варіанти доставки (окрім «Укрпошти»), ви маєте вкласти чек в товар, якщо інше не обумовлюється договором.

У разі, якщо відповідно до умов договорів, які пропонують суб’єктам господарювання логістичні компанії, саме вони від свого імені приймають післяплату від одержувачів відправлень та видають розрахунковий документ про її приймання безпосередньо при передачі відправлення покупцю, застосування РРО/ПРРО продавцем товарів не є обов’язковим.

Таким чином, ФОП необхідно дуже уважно вичитувати умови договору, щоб розуміти, в яких випадках вони зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО і вкладати чек у відправлення, а в яких ні. 

Варто враховувати, що починаючи з 1 жовтня 2023 року набувають чинності норми Закону про РРО, якими передбачені штрафні санкції за порушення його вимог.

Зокрема, у разі, якщо підприємець-єдинник без ПДВ у період із 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року здійснив порушення, його чекає штраф.

Фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО:

- на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи;

- невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, застосовується у таких розмірах:

  • 25% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

На завершення також звернімо увагу на наступне. У договорах приєднання поштовий оператор або фінансова установа, які отримують післяплату, для різних продавців передбачають різні умови отримання коштів: для фізичних осіб не суб’єктів господарювання передбачено можливість отримання післяплати готівкою або на поточний рахунок, а у договорах, що призначені для бізнесу (ФОПів та юросіб), передбачено зарахування післяплати тільки на поточний рахунок. Тому суб’єктам господарювання, особливо ФОП, необхідно обирати відповідний («правильний») вид договору – як із суб’єктом господарювання. Отримання готівкової виручки за договором, який вони уклали не як ФОП, а як фізична особа, може призвести до того, що під час перевірки контролери можуть розцінити таку готівку як дохід фізособи і оподаткувати її ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

Наталя Щербак, податковий консультант