Українська інновація: застосунок із сортування відходів #3 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: застосунок із сортування відходів #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Українська інновація: застосунок із сортування відходів #13 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: застосунок із сортування відходів #14 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: застосунок із сортування відходів #15 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: застосунок із сортування відходів #16 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: застосунок із сортування відходів #17 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: застосунок із сортування відходів #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
17 Лютого 2020

Українська інновація: застосунок із сортування відходів

В Україні нагальною проблемою є сортування і утилізація сміття – наразі 95% твердих відходів попадають одразу на сміттєзвалища. Якщо в ЄС на законодавчому рівні підтримуються різні екоініциативи, то в нашій країні все в основному тримається на альтруїзмі і самоорганізації ентузіастів.

Місяць тому на двох мобільних платформах Google Play і App Store вийшов безкоштовний застосунок «CleWo», який розробила команда стартаперів з Харкова. Суть його в тому, щоб допомогти людям в швидшому пошуку пунктів приймання вторсировини.

Ідея зробити такий застосунок спала на думку IT-фахівцю Єгору Куцу, коли він побачив буквально в кількох метрах від пункту приймання вторсировини порожні пляшки, які валялися, нікому не потрібні. «Я подумав: чому ці дві речі не знаходять один одного?» – пригадує Єгор старт проекту. Тоді він разом з однодумцями вирішили створити застосунок, в якому будь-хто міг би сфотографувати своє сміття і викласти, а інша людина так само змогла б його знайти і забрати. Поступово проста ідея переросла в цілий екозастосунок, розрахований на свідомих громадян, яким не байдужа екологія країни.

Єгор Куц: «Користувач може, побачивши десь пункт прийому пляшок, пластику або ще чогось, відкрити карту і поставити позначку, щоб інші люди та організації, не байдужі до стану екології, не витрачали часу на пошуки, куди подіти мотлох. Тут вийшло так само, як і зі сміттям – коли люди зацікавлені в чомусь, але не знають, де це шукати. Ми даємо їм таку можливість – знайти один одного і водночас зробити світ трохи чистішим». До основних функцій поступово додалась ідея реюза – це коли одній людині вже не потрібні речі, які можуть служити й далі, але вони можуть пригодитися комусь іншому.

 Поки що функціонування застосунку тримається виключно за рахунок хлопців-розробників. Щоб втілити мрію в життя, вони зібрали на краунфандинговій платформі перший внесок, в подальший розвиток і комерціалізацію ресурсу планують поки що вкладати свої кошти. Але, з гордістю каже Єгор, вже за місяць роботи застосунок скачали понад тисячу користувачів, а це дає надію, що екопрограма знайде багато прихильників як серед простих громадян, так і серед представників бізнесу.