Українська інновація: сонячна черепиця #3 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: сонячна черепиця #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Українська інновація: сонячна черепиця #13 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: сонячна черепиця #14 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: сонячна черепиця #15 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: сонячна черепиця #16 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: сонячна черепиця #17 | Raiffeisen Bank Aval Українська інновація: сонячна черепиця #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
26 Лютого 2020

Українська інновація: сонячна черепиця

Сонячні електростанції різних масштабів – від панелей на даху до цілих «сонячних полів» – вже років зо п’ять стали поширеною реальністю. Незважаючи на зниження зеленого тарифу з 2020 року, альтернативна енергетика продовжує бути привабливою для бізнесу. Підтвердження тому – новий продукт, створений вітчизняним виробником.

Якщо великий бізнес більш орієнтований на будівництво СЕС зі значним обсягом генерації під реалізацію, то малий найчастіше цікавиться альтернативними джерелами енергії з точки зору ресурсоефективності. Сонячні панелі встановлюють прямо на дахах магазинів, ресторанів, офісних центрів, складів, ферм, невеликих цехів тощо, таким чином отримуючи можливість знизити витрати на електроенергію. Проте дехто із бажаючих реалізувати «сонячний» проект не може його здійснити через особливості монтажу конструкцій, їхню громіздкість. Адже не всі дахи придатні для такої станції. До того ж в містах, особливо в Києві, не кожну будівлю захочуть такими панелями «псувати».

Нова технологія, розроблена українськими підприємцями, це питання вирішує і відкриває нові можливості для малого та середнього бізнесу. Це – сонячна черепиця. Вона цілком у світовому тренді – використовувати сонячні модулі як будівельний матеріал замість стандартних панелей, що монтуються поверх покриття. Таку продукцію вже почали виробляти у Швеції, Нідерландах, Китаї. Засновник компанії River Solar, інженер з Миколаєва Павло Рєка розробив, запатентував і вивів на рівень промислового виробництва український аналог. Настільки якісний, що сонячна черепиця, спроектована ним, отримала нагороду від UNIDO - установи Організації Об'єднаних Націй (ООН), яка спеціалізується на просуванні міжнародного промислового співробітництва. Нещодавно разом із партнерами – фірмою Solar Service – було завершено монтаж першого сонячного даху на нежитловому приміщенні. 

Головною перевагою такої черепиці є те, що під час будівництва саме вона використовується як покриття, тобто значно зменшуються витрати. Не потрібно, як з панелями, спочатку вкривати дах, а потім монтувати сонячну станцію – з сонячною черепицею поверхня автоматично стає і покрівлею, і еноргонакопичувачем. 

Павло Рєка коментує: «Мене часто запитують, що дешевше – покрити дах, а потім встановити станцію, чи одразу покрити сонячною черепицею. Можна порахувати: станція на 64 квадратних метри потужністю 12 кВт обійдеться десь в $12 000, плюс покриття даху з монтажем приблизно коштує $60 квадратний метр. Тобто один квадратний метр звичайної станції виходить не менше 250 доларів. Якщо ви будуєте з нуля і одразу закладаєте сонячну черепицю, то квадратний метр вам обійдеться в 180 доларів». Отже різниця у вартості «сонячного даху» розміром 100 кв. м становить 7000 доларів.

Що стосується технічних властивостей сонячної черепиці, то вона добре підходить для скатних покрівель від 20 до 45 градусів або для складних дахів. Також її перевагою є міцність, яка в кілька разів вища за звичайні панелі. Це досягається завдяки невеликому розміру плитки та за допомогою застосування потовщеного розжареного скла. І звичайно – естетичний вигляд даху. Ще одною значною перевагою сонячної черепиці є те, що пошкоджену панель легко замінити. 

«Річ у тому, що сегменти панелей скріплюються один з іншим за допомогою алюмінієвого профілю – це, з одного боку, сприяє легкому монтажу, з іншого – запобігає протіканню вологи, – пояснює Павло Рєка. – Також слід зазначити, що гарантія на черепицю складає 20 років, але й через цей час електростанція буде функціонувати, просто через зношеність складових не на всю потужність. Як звичайна покрівля черепиця може прослужити до 50 років».

Наразі виробництво вже набирає обертів – першу велику партію черепиці збирають в Миколаєві з українських комплектуючих, з весни під брендом River Solar продукт вийде на український ринок. Монтувати перші замовлення будуть самі, потім планують ділитися своїм досвідом з іншими монтажними і будівельними компаніями, які будуть зацікавлені використовувати сонячну черепицю. «Від нас клієнт отримає весь комплекс послуг: проектування, монтаж та запуск СЕС. Але в майбутньому, завдяки тому, що наш продукт є одночасно і покрівельним, його установкою може займатися кваліфікований монтажник, який пройшов необхідне навчання і має доступ до висотних робіт і електроприладів», - пояснює підприємець.

Павло Рєка упевнений, що роботи в цьому напрямку вже скоро вийдуть на новий рівень, і BIPV модулі поступово будуть використовуватися не тільки на даху, а й вікнах і стінах. Наразі в Європі вже застосовуються подібні рішення, а це означає, що і нашим виробникам є куди рухатись.