У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #3 | Raiffeisen Bank Aval У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #13 | Raiffeisen Bank Aval У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #14 | Raiffeisen Bank Aval У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #15 | Raiffeisen Bank Aval У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #16 | Raiffeisen Bank Aval У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #17 | Raiffeisen Bank Aval У залізних руках: новинки роботів сільського господарства #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
06 Вересня 2019

У залізних руках: новинки роботів сільського господарства

Останні технологічні розробки в агробізнесі вражають. Роботи, особливо, дозволяють не просто оптимізувати бізнес, а й вивести його на якісно новий рівень.

Щороку в світі презентують сотні розробок «розумних систем», автономних систем і аграрних роботів. Деякі останні з них дійсно революційні, здатні виконувати роботу, яку не робитимуть люди. Ось кілька останніх рішень:

Повністю автономні. Постійно зростаючі ціни на ЗЗР теж стали ідеєю для робототехніки. Робот Ecorobotix використовує GPS-навігатор для відстеження бур'янів на полі. Машина повністю автономна і працює за рахунок встановленої на ній сонячної панелі. Завдяки системі розпізнавання робот вносить препарат точково і витрачає на 90% менше гербіцидів, дозволяючи економити на витратах до 30%. Є й аналоги - Blue River Technology. Це більш масштабна технологія, яка кріпиться до трактора і дозволяє охоплювати більшу площу одночасно. Ця система призначена в основному для салатів і зелені.

Більше людських сил. Нова збиральна машина для винограду, виготовлена французькою фірмою Pellenc, може збирати від 15 до 20 тонн ягід на годину. Це еквівалентно навантаженню, яке виконують 30 осіб. Комбайн також самостійно видаляє більшу частину виноградного листя, роблячи за фермерів половину роботи.

Мультифункціональність. Прототип системи AGCO Fendt Xaver призначений для виконання високоточних завдань на фермах, таких як посадка кукурудзи. Система являє собою безліч маленьких роботів-різноробочих, що виконують одне завдання як команда в короткі терміни. Їхня кількість - «рій» - забезпечує безперебійну роботу на полі, навіть в разі виходу з ладу одного або декількох юнітів. Уніфіковані датчики дозволяють економити енергію, що підвищує їхній робочий час, а легка вага і маневреність не впливають на посіви і не просаджують ґрунт.

Передбачають наперед. Систем точного землеробства сьогодні досить. Дрони сканують посіви, а потім на спеціальному ПЗ всі дані обробляються в карту. Компанія EarthSense зібрала весь цей процес в одного робота TerraSentia. Робот може на місці шукати і визначати різні проблемні зони: бур'яни, шкідників і захворювання рослин. Система відразу повідомляє в агрономічний центр про проблему з прив'язкою координат на полі.

Високоточна збірка. Пару років тому в Нідерландах презентували робота Sweeper, здатного самостійно збирати солодкий перець. За допомоги встановлених датчиків він визначав стиглість кожного овоча і самостійно зривав його. Прототип переплюнули бельгійські розробники компанії Octinion, які в лютому 2019-го представили робота, що збирає полуницю - Rubion.

Пристрій за допомоги останніх розробок в області візуальних сенсорних технологій, машинного навчання та автономного руху збирає тільки найкращі ягоди. Машина знаходить навіть приховані за листям ягоди, сканує їх на предмет вм’ятості. Опісля акуратно зриває їх за допомоги «руки», надрукованої на 3-D принтері. Техніка зривання плода імітує дії збирача, який прокручує ягоду на 90о. Швидкість збирання - по ягоді на кожні 4 секунди. Залежно від сорту полуниці робот здатний збирати від 70 до 100% стиглих плодів.

Схожі аналоги пропонують і вчені Кембриджа, робот Dogtooth ще й сортує ягоди за розміром і кольором. Agrobot являє собою цілу платформу зі збирання з 24 робочими «руками». Також можна вибрати режим збирання - з плодоніжкою чи без.

Сталевий працівник. Розробка Iron Ox покликана зняти з людини практично всі основні роботи у виробництві. Руки-маніпулятори робота оснащені спеціальними стереоскопічними камерами, які дозволяють отримувати зображення в форматі 3D і тим самим не пошкоджують рослини. Машина, по суті, повністю доглядає за рослинами під час дозрівання - сіє, поливає, пересаджує і збирає урожай. Гідропонна система стартапу споживає на 90% менше води, при цьому виробляючи на 30% більше врожаю.