ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #3 | Raiffeisen Bank Aval ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #13 | Raiffeisen Bank Aval ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #14 | Raiffeisen Bank Aval ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #15 | Raiffeisen Bank Aval ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #16 | Raiffeisen Bank Aval ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #17 | Raiffeisen Bank Aval ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
28 Грудня 2020

ТОП-10 інновацій для бізнесу за 2020 рік

Автоматизувати вирішення операційних завдань в сьогоднішніх умовах бізнесу просто необхідно. Українські розробники створили чимало рішень, які в цьому сприяють.


Швидкість – синонім нашого часу. Як і простота вирішення технічних завдань як у житті людини, так і успішності бізнесу від малого до великого. Різноманітну низку завдань бізнес зараз може вирішити за допомогою онлайн-сервісів та мобільних додатків – від пошуку персоналу чи складу до підвищення продуктивності врожаю.

Проста логістика

Складно уявити бізнес, який обходиться без логістики і не потребує складських приміщень. Допомогти власникові компанії швидко та зручно знайти потрібний ресурс може WareTeka – платформа, що надає можливість орендувати або купити склад, знайти партнера з логістики на аутсорсингу. Це – місце, де бізнес, якому необхідні складські потужності, бо немає своїх, може знайти пропозиції від власників складської нерухомості. Поки що в Україні це єдина подібна спеціалізована платформа, її розробники презентували влітку 2020 року. Сервіс обладнаний зручною системою фільтрів, що дозволяє відсортувати склади за такими критеріями, як локація, тип, клас приміщення, вид угоди. Розробники працюють над розширенням функціоналу, готуючи до запуску особистий кабінет, який відкриє можливість замовляти послуги логістичних провайдерів онлайн і контролювати всі операції в режимі реального часу.

Помічник аграріїв

Проект Petiole українського розробника Андрія Селезньова потрапив у 20-ку топ-стартапів у світі у 2015 році. Мобільний додаток, який визначає по фото площу листка рослин і вміст хлорофілу, було створено для полегшення аграрним господарствам отримання точної інформації щодо стану рослин, швидкості їх росту. За п’ять років продукт еволюціонував. Зараз додаток для збирання врожаю PetioleX – це комплексний сервіс, який має такі функції, як карта, сучасна геолокація, візуалізація, відстеження погоди, створення звітів, форми для збору даних. І, що важливо, дозволяє працювати командою з кількох агрономів, обмінюватися звітами. До речі, як зазначається на сайті компанії, продукт можна використовувати безкоштовно, якщо компанія працює на двох полях і у бригаді не більше 10 людей. Звісно, для більш масштабних агрокомпаній сервіс буде платним. Він допоможе агрогосподарствам у огляді полів, оцінці якості посівів, систематизації отриманої інформації. Фото шкідників, хвороб рослин та бур’янів відмічено геолокаціями, повідомлення про виявлення цієї інформації користувачі миттєво отримають на телефон. Таким чином можна моніторити врожай пшениці, рису, кукурудзи, сої, бобів, озимого ріпаку, соняшнику, яблук, полуниці, помідорів, огірків, перцю, авокадо, виноградної лози, картоплі, цукрових буряків, чорниці тощо.

Гроші з повітря

Стартап Carbominer використовує технологію отримання вуглекислого газу з атмосферного повітря. Він стане у пригоді тепличним господарствам, які використовують СО2 для прискорення росту вирощуваної продукції, та іншим компаніям. Проект Миколи та Вікторії Осейко переміг у національному фіналі ClimateLaunchpad і увійшов до світових топ-16 проектів цього іменитого конкурсу в Амстердамі. Засновники вдало залучили інвестиції і наразі активно працюють над створенням виробничих модулів з отримання газу за власною технологією, набирають виробничий персонал. Перші зразки обладнання планується виготовити та почати тестувати у теплицях вже до кінця 2020 року.

Віртуальний HR

Троє українців, які з власного досвіду роботи в HR-сфері знали, наскільки багато часу займає відбір та первинні співбесіди з кандидатами, знайшли рішення, як оптимізувати цей процес. Вони створили веб-додаток NUWORK, який більшість рутинної роботи виконує автоматично. А саме: зберігає відгуки кандидатів, проводить за допомогою віртуальних помічників співбесіди. Звісно, це не зовсім підходить для відбору кандидатів на вакансії вищої ланки, але дозволяє швидко і ефективно набирати лінійний персонал готелям, ресторанам, кафе, суб’єктам торгівлі з урахування геолокації. Розробники додатку стверджують на сайті, що NUWORK економить до 80% часу і 65-70% бюджету HR на пошук, первинний відбір та інші процеси найму співробітників. За майже рік роботи стартап вийшов на щомісячний оборот $2 тис. і планує суттєве розширення клієнтської бази. Потреба автоматизувати масовий пошук кандидатів – об’єктивна необхідність для компаній різних сфер, адже швидкість – наразі один із головних трендів у рекрутингу.

Інформація для дій

Для українців, які хочуть відкрити власний бізнес, а також для тих хто вже його розвиває, трохи більше ніж пів року тому з’явилася дійсно незамінна шпаргалка – портал «Дія.Бізнес», на якому можна знайти відповіді на головні актуальні питання для підприємців:

• Як підготуватися до старту бізнесу

• Де навчатися та отримувати консультації

• Де отримати фінансову підтримку для бізнесу від держави або міжнародних програм

• Як знайти інвесторів та партнерів

• Більше про програми для жіночого підприємництва

• Банківські програми підтримки для різних видів бізнесу

• Як використовувати державні онлайн-сервіси для ведення бізнесу

Цей державний сервіс дає можливість вирішити багато нагальних питань онлайн зручно і швидко, наприклад – відкрити чи закрити ФОП, надати декларацію про готовність об’єкта до експлуатації на підставі будівельного паспорту, зареєструвати ТОВ, отримати ліцензію з протипожежної діяльності або дозвіл на міжнародні перевезення та багато інших. Окрім того, тут є посилання на безкоштовні можливості для навчання, міжнародні гранти і програми підтримки від держави та інша корисна інформація.

Актуальний look

Примірка є одним із важливих аспектів вдалого вибору одягу. Але все менше людей бажають витрачати на це час, а особливо в умовах пандемії, коли більшість прагне мінімально перебувати у людних місцях. White-labeled додаток для продавців у магазинах 3DLOOK дозволяє сфотографувати відвідувача і легко та повністю безконтактно визначити потрібний розміру одягу. Додаток, який розробив українець Вадим Роговський і залучив інвестиції на його розвиток, працює за технологією сканування людського тіла по фото з використанням штучного інтелекту, нейронних мереж і 3D технологій. Також він є зручним рішенням при підборі уніформи для персоналу. Сервіс вже стрімко вийшов на ринок рітейлу США.

Смарт-інвентаризація

Вести облік матеріальних об’єктів власності компанії тепер легко за допомогою нанесення QR-коду на будь-які об’єкти в офісі, на заводі або складі. Сервіс QRSmarty створили підприємці Кирило Пряників і Олена Філіпенко у 2017 році, зараз у компанії, яка вже має великих клієнтів, працює п’ять фахівців. Компанія розраховує, що сервіс буде затребуваний у промисловій, телекомунікаційній, аграрній і транспортній сферах, і працює над залученням нових клієнтів. Сервіс автоматизованого відстеження життєвого циклу товарно-матеріальних цінностей, починаючи від потрапляння на склад і закінчуючи утилізацією, дає можливість користувачеві швидко і з мінімальними трудозатратами проводити інвентаризації, в тому числі позапланові. Компанія завжди знатиме, хто в даний момент відповідальний за ТМЦ і які операції, коли і де були з ними вчинені, зможе контролювати, що саме певні закуплені ТМЦ було встановлено на обладнання і не була проведена підміна.

Бот-бухгалтер

Вести бухгалтерію – нерідко головний біль для підприємців-фізосіб. І вони шукають найбільш просте рішення для цієї задачі. Ним може стати бот-бухгалтер, що дозволяє платити податки, перевіряти заборгованість і здавати звіти просто в форматі діалогу в Telegram. Такий бот ReporTax – спільна розробка компаній ЛІГА:ЗАКОН та «Юскутум» – був запущений у травні 2019 року. Функціонал сервісу розробники постійно розширюють – планується додати в чат-бот інтеграцію з інтернет-банкінгом, функцію Mobile ID, а також можливість платити податки раз в квартал, а не лише раз на місяць.

Навігатор для цілей

Чи впевнені Ви, як керівник, що компанія ефективно працює над досягненням своїх бізнес-цілей? Навіщо гадати. Є інструмент, який дозволить цей процес автоматизувати. Платформу Ahundred, яка допомагає бізнесу ставити цілі і контролювати їх досягнення, а також стежити за продуктивністю у відділах або командах, розробили IT-фахівці Катерина Дев’яткіна і Роман Катеринчик в березні 2019 року. Платформа призначена для компаній, в яких працюють від 50 до 250 співробітників. Користувачам доступні такі функції інструменту: розробка flow створення бізнес-цілей, відстеження прогресу щодо них; впровадження роботи з OKR (Objective & Key Results) в основу роботи з системою; впровадження системи збору фідбека з співробітників (можна залишити відгук про роботу колезі або ж запросити його); створення карток співробітників, у яких зберігається прогрес людини за його цілями, фідбек про нього колег, в тому числі керівника.

Політ нового рівня

Компанія SmartFarming вже кілька років займається впровадженням інновацій в українському сільському господарстві. Точне землеробство – один з головних напрямків діяльності компанії, який включає ефективне обладнання і технології внесення засобів захисту рослин, а також використання дронів, навігації, програмних рішень, в тому числі віддалений збір даних за допомогою датчиків і аналіз отриманих даних за допомогою технологій машинного навчання та штучного інтелекту. В Україні технологія внесення дронами засобів захисту рослин сьогодні на початковому етапі розвитку. Ціна закордонних дронів для сільського господарства для більшості вітчизняних аграріїв поки що непід’ємна. Але вже пару років, як у цю нішу зайшли українські розробники дронів, зокрема компанія Kray Technologies. Її безпілотники із власним програмним забезпеченням оснащені системою комп’ютерного бачення, яка дозволяє розпізнавати перешкоди і автоматично ухилятися від них.