Способи захисту комерційної таємниці #3 | Raiffeisen Bank Aval Способи захисту комерційної таємниці #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Способи захисту комерційної таємниці #13 | Raiffeisen Bank Aval Способи захисту комерційної таємниці #14 | Raiffeisen Bank Aval Способи захисту комерційної таємниці #15 | Raiffeisen Bank Aval Способи захисту комерційної таємниці #16 | Raiffeisen Bank Aval Способи захисту комерційної таємниці #17 | Raiffeisen Bank Aval Способи захисту комерційної таємниці #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
03 Вересня 2019

Способи захисту комерційної таємниці

Розголошення комерційної таємниці може заподіяти бізнесу велику шкоду. Чи можна запобігти цьому та як діяти у випадку, коли ваш працівник «злив» інформацію конкурентам, розповідає керуючий партнер юридичної фірми «Антіка», д.ю.н. Олексій Кот

Що таке комерційна таємниця?

В українському законодавстві є два поняття захищеної комерційної інформації:

  • Комерційна таємниця – інформація, яка є секретною та важкодоступною для осіб, які мають з нею справу. Має комерційну цінність та зберігається в секреті особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які згідно з законом не можуть бути віднесені до комерційної таємниці (постанова Кабінету Міністрів України від 9 серпня 1993 року №611 «Про перелік відомостей, які не є комерційною таємницею»).
  • Інформація з обмеженим доступом: конфіденційна, таємна і службова. До цієї категорії також належить комерційна таємниця.

На практиці ці два терміни, а також терміни «конфіденційна інформація» та «комерційна таємниця» часто змішуються. А це неправильно, оскільки ці види інформації мають різний правовий захист.

Варто пам`ятати, що лише комерційна таємниця має додаткові гарантії у вигляді кримінальної відповідальності за розголошення/неправомірне збирання.

Карати не можна помилувати

Можливості компанії вживати будь-які заходи щодо співробітників, які розголошують комерційну інформацію, обмежені. Так, згідно зі ст. 132 Кодексу Законів про Працю, матеріальна відповідальність працівника за шкоду, завдану при виконанні трудових обов'язків, обмежується середнім місячним заробітком. Лише за шкоду, завдану не в рамках виконання трудових обов'язків, а також коли конкретний випадок розголошення комерційної таємниці є кримінальним злочином, може стягуватися компенсація в повному розмірі заподіяної шкоди. При цьому за втрачену вигоду роботодавець компенсації не отримає.

Штрафувати працівників узагалі неможливо, оскільки це вважається дисциплінарним стягненням, яке може застосовувати лише у випадках, передбачених законодавством.

Не допоможе тут й угода про нерозголошення. Навіть якщо там буде прописано пункт про штраф, на практиці він не матиме жодних правових наслідків, як і зобов`язання компенсувати збитки при порушенні її умов.

Система захисту

Щоб мати інструменти захисту у випадку розголошення співробітником конфіденційної інформації, радимо розробити:

  1. блок зобов'язань і відповідальності за розголошення/незаконне використання комерційної таємниці (юридичний блок);
  2. блок зобов'язань щодо правил використання і забезпечення захисту інформації, обов'язкових дій з інформацією (дисциплінарний блок): правила внутрішнього розпорядку, спеціальні положення, інструкції  тощо. Наприклад, правила зберігання інформації, правила та політики щодо використання зовнішніх носіїв тощо.

Без дисциплінарного блоку юридичний буде лише формальністю. Тому що саме компанія у випадку розголошення інформації доводитиме неправомірні дії працівника. А це зазвичай є основною проблемою в спробах притягнення до відповідальності. Саме дисциплінарний блок, в якому зафіксовано, що співробітник мав робити із захищеною комерційною інформацією, як міг чи не міг чинити, може стати ключовим елементом доведення неправомірності його дій.

Способи покарання

Варто розділяти особисту відповідальність співробітника, що розголосив комерційну таємницю, та відповідальність особи, яка використовує незаконно отримані дані.

Відповідальність співробітника досить обмежена, окрім випадків притягнення до кримінальної відповідальності, коли потрібно довести намір і корисливі мотиви працівника, а також спричинення значної шкоди для компанії. Такий працівник карається штрафом у розмірі від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 51 000 грн).

Значно ефективнішим заходом є протидія особам, які використовують комерційну таємницю. Зокрема, крім безпосередніх позовів до суду за відшкодування заподіяної шкоди, дієвим є звернення до Антимонопольного комітету України в рамках законодавства у сфері захисту від недобросовісної конкуренції. Воно встановлює відповідальність за розголошення, збір і неправомірне використання комерційної таємниці в розмірі до 5% від річного обороту компанії. Але для цього потрібно подати позов до суду на порушника з вимогою компенсувати збитки.

Тож радимо подбати про максимальний захист конфіденційної інформації та вашого бізнесу загалом.