Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #3 | Raiffeisen Bank Aval Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #13 | Raiffeisen Bank Aval Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #14 | Raiffeisen Bank Aval Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #15 | Raiffeisen Bank Aval Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #16 | Raiffeisen Bank Aval Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #17 | Raiffeisen Bank Aval Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
05 Липня 2019

Розвиток бізнесу з точки зору Теорії обмежень

Як за допомоги Теорії обмежень налагодити бізнес-процеси в такий спосіб, щоб компанія успішно розвивалася та нарощувала клієнтський портфель, розповідає партнер, генеральний директор Apple Consulting, Юлія Плієва.

Теорія обмежень (ТОС) – це філософія управління бізнесом, в основі якої розуміння того, що успішність бізнесу зумовлюється невеличкою кількістю факторів (обмежень) та вмінням ефективно ними керувати. Її автором є ізраїльський учений доктор Еліяху Голдрат. Про Теорію обмежень світ довідався ще у 1984 році завдяки його бізнес-бестселеру «МЕТА» (The Goal).

Фундаментальний принцип ТОС полягає в тому, що будь-яка система завжди має лишень декілька ключових факторів або обмежень, які визначають її продуктивність. І тільки вміння ідентифікувати та максимізувати роботу обмеження дозволить бізнесу стати більш успішним.

Як на практиці застосовувати ключові принципи ТОС?

П`ять кроків

Крок 1. Визначити обмеження системи. До прикладу, якщо усе ваше устаткування може виробляти 10 одиниць продукції, а один вид устаткування лише п`ять, то продуктивність системи в цілому буде не більше п`яти одиниць. Тож немає сенсу покращувати будь-які виробничі дільниці і збільшувати потужності усього обладнання, окрім тих, що становлять обмеження.

Крок 2. Визначити, як максимально використати обмеження. Поміркуйте, як зробити так, щоб устаткування, яке сьогодні виробляє п`ять одиниць продукції, завтра могло виробляти сім та більше одиниць продукції без інвестицій у розширення потужностей. Проаналізуйте, чому обладнання іноді простоює. Можливо, воно простоює через перекури працівників, поломку, яку ніяк не полагодять, тощо. А якщо замість однієї зміни на ньому працюватимуть у кілька змін? Тоді й продукції можна буде виготовити більше. Отже на цьому етапі потрібно прийняти чимало управлінських рішень щодо максимізації «вихлопу» саме з обмеження, і саме таким чином максимізується результат усієї системи. Потенціал є завжди.

Крок 3. Підлаштувати усе під прийняті на попередньому етапі рішення. Саме тут буде найбільше викликів та спротивів, адже доведеться впровадити в компанії потужні зміни. Наприклад, налагодити виробництво в кілька змін, змінити правила закупівлі комплектуючих, скоротити виробничі партії тощо.

Крок 4. Розширити/усунути обмеження системи. На цьому етапі можна інвестувати в закупівлю нового обладнання, оскільки ви зробили все, аби по максимуму отримати з існуючого, тощо.

Крок 5. Повернутися до кроку 1. Усунувши одне обмеження, з`являться інші. Це природно. І саме слідування таким 5 крокам запускає в організації процес безперервних покращень.

П`ять фокусуючих кроків ТОС

  • Визначити обмеження системи

  • Визначити, як максимально використати обмеження

  • Підлаштувати усе під прийняті на попередньому етапі бізнес-рішення

  • Розширити/усунути обмеження системи

  • Повернутися до першого кроку та визначити, які ще обмеженням має система

П`ять принципів ТОС

Жодні зміни неможливі, допоки не зміниться система мислення всередині самої компанії. Для цього потрібно керуватися наступними принципами ТОС:

1) Будь-яка організація може бути суттєво покращена, адже кожна система має вбудований потенціал та простоту. Тобто будь-яка складна система керується невеликою кількістю факторів, розуміння яких та вплив на які дають найбільші результати.

2) Будь-яке обмеження можна здолати.

3) Компроміс – слабке рішення. Завжди можливий win-win.

4) В бізнес апріорі вбудована невизначеність. Можна прорахувати безліч прогнозів та провести масштабні дослідження, але реалії сьогодення зроблять свої корективи. Тому потрібно усунути усі політики та правила компанії, які роблять її повільною. Компанія має стати дуже швидкою та створити вміння правильно реагувати на непередбачуваність у зовнішньому середовищі.

5) Не люди діють погано, а погані правила, політики та показники в компанії змушують людину так чинити. Тож слід змінювати не людей, а правила та політики.

Усвідомлення та використання принципів Теорії обмежень дозволить зробити як бізнес-процеси в компанії, так і сам бізнес більш ефективними.