Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #3 | Raiffeisen Bank Aval Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #13 | Raiffeisen Bank Aval Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #14 | Raiffeisen Bank Aval Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #15 | Raiffeisen Bank Aval Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #16 | Raiffeisen Bank Aval Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #17 | Raiffeisen Bank Aval Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
04 Січня 2021

Романтичний бізнес: ландшафтний дизайн

Ландшафтний дизайн – бізнес, що обслуговує вимогливих клієнтів. Як бути в тренді і зростати, незважаючи на кризи – в історії успіху компанії «Кузнецов ландшафтна студія»



Харківська компанія «Кузнецов ландшафтна студія» стояла біля витоків індустрії дизайну ландшафту в Україні. Про незвичайну історію створення і особливий підхід до роботи, за який компанію вибирають клієнти і залишаються з нею роками, розповіли власники бізнесу Стас Кузнецов і Ася Балкаєва.

За 22 роки ними посаджено дві сотні приватних садів, прикрашено території безлічі компаній у Харкові та інших областях. Їхні садові центри постачають унікальні рослини для фахівців ландшафтної індустрії, відібрані в кращих розсадниках зарубіжжя. Бізнес почався з історії кохання, що об'єднало два регіони і дві сім'ї, кожна з яких працювала у сфері ландшафту. Майбутня співвласниця компанії і біолог Ася Балкаєва жила в Ужгороді, а її мама Нелла Петрівна займалася вирощуванням та імпортом рослин і першою у 1997 році завезла на ринок України імпортні рослини.

В цей час у Харкові жив молодий талановитий ландшафтний дизайнер Стас Кузнецов. Ще в 15 років, будучи студентом житлово-комунального технікуму, Стас створив грандіозний проект ландшафтного саду для великої харківської компанії DSS (стільниковий зв'язок) і відразу став відомий у місті. З'явилося багато замовлень.

Асортимент рослин у пострадянських розплідників тоді був дуже маленький: туї, ялини, троянди. Стас замовив у Балкаєвих і першим посадив у Харкові в приватному саду японський бонсай. Це була ново і незвично. Молоді люди познайомилися на профільній виставці, присвяченій дизайну ландшафту, і покохали одне одного. Ася переїхала до Харкова - так народилася сім'я і спільний бізнес. Разом навчалися у Києві в Академії ландшафтного дизайну. Разом стали підприємцями і зареєстрували фірму.

Особливість студії Кузнецових у тому, що об'єкти, які вони роблять, залишаються з ними й надалі. Є своя бригада садівників, які потім доглядають за посадженими рослинами. Це приватні сади в Харкові та інших областях, території навколо офісів Райффайзен Банку Аваль, «Київстару», будівельної компанії ТММ, «Велтон».

Ринок ландшафтного дизайну в Харкові і гравці на ньому весь час змінюються. Є кістяк архітекторів та ті, хто з'являється і зникає через рік. Тому для замовника так важлива стабільність і надійність компанії. «Нашу студію відрізняє професіоналізм, відсутність прагнення заробити «тут і зараз», водночас бачення саду в перспективі. Будь-який сад має бути комфортний замовникові. І бюджет не має значення. Сад може бути дуже дешевий, і дорогий, коли заходиш на ділянку, а враження, що йому вже 100 років », - каже Ася Балкаєва.

Стас Кузнецов - член правління Асоціації Ландшафтних Архітекторів України, Європейської та Американської асоціації ландшафтних архітекторів (EFLA). Його досвід високо цінують і замовники, і фахівці.

«Важливий від початку якісний проект. У садово-парковому мистецтві дія повинна розвиватися, як на сцені театру, - розповідає Стас Кузнецов. - Доріжки, що подібно сюжету ведуть нас в усамітнені місця, в точки огляду, перспективи. Пройшовши по них, перед нами відкривається панорама, кульмінація всього саду, його родзинка. Відчувши серце Саду, довго залишаєшся під враженням, згадуючи запахи, фарби, емоції».

Студія пропонує комплексну послугу - від планування купленої ділянки землі «до того, як іде садівник з газонокосаркою». Це роботи з планування, дренаж, прокладка доріжок, водопроводу, поливу та освітлення, дизайн ландшафту, підбір, доставка та посадка рослин, потім організація догляду за ними. Якщо почати роботу з весни, то до літа замовник може отримати готовий сад. «Ми свою роботу любимо і знаємо її добре», - посміхається Ася Балкаєва.

При цьому роботами з бетоном займаються перевірені підрядники: роблять стінки, виливають доріжки. Басейни, фонтани, озера - теж проектують, але реалізувати віддають підряднику, який на цьому спеціалізується.


Сад з Челсі

Два садових центри від «Кузнецов ландшафтна студія» в Харкові продають як рослини масового попиту, так і унікальні, по всій Україні. Є товар, який вирощують самі: особливі сорти лаванди, чагарників, троянд, барбарису, адаптовані для умов Східного регіону України. Тут потрібні рослини більш морозо- і посухостійкі, ніж, наприклад, для Києва.

Особливість студії Кузнецових - можливість привезти будь-яку, найунікальнішу рослину з-за кордону. «Рослини завозимо самі, їдемо в Європу і відбираємо самі. Тому якщо людина купує рослину і оплачує послугу висадки, то ми даємо 100% гарантію на приживлюваність, в разі загибелі рослини не з вини замовника міняємо на аналогічну», - розповідає Ася Балкаєва.

Їдуть за рослинами до Німеччини, Бельгії, Італії - кожен регіон характерний своїми рослинами. Наприклад, справжній бонсай привозять з Японії. Рододендрони, азалії - з Німеччини. Красиві листяні рослини - з Бельгії. Хвойники - з Італії. «Ми дружимо з усіма розплідниками Європи і до пандемії завжди відвідували виставки, особливо в Англії», - згадує Ася. Шукали нових постачальників, у яких нові ідеї селекції і цікаві рослини. У Челсі їздили подивитися красиві сади, унікальну архітектуру і надихнутися.

Зараз, коли кордони закрили, Кузнецови замовляють рослини за фотографією: знаючи постачальників, вони добре розуміють, де і на яких полях, ділянках ростуть рослини, які потрібні.

Нова популярна послуга для клієнтів Кузнецових - надавати оливкові, пальмові дерева, чагарники, що красиво цвітуть, в контейнерах для мобільного озеленення готелів, клубів, ресторанів, приватних дворів. У травні їх привозять клієнтам - а на зиму забирають в теплицю на зберігання. Можна замовити як дерева-малюки, так і великі екземпляри, яким 80 і більше років.


Клієнти, які люблять дерева

Клієнтів «Кузнецов ландшафтна студія» знаходять іноді за рекламою в інтернеті, на бордах, але найчастіше за рекомендацією. Пробували давати рекламу на радіо і телебаченні, але, з досвіду Кузнецових, це не працює в їхній ніші.

Коло замовників послуги дизайну ландшафту - абсолютно різні люди. Студія виконує від 7 до 10 проектів під ключ на рік. Для інших регіонів роблять проекти, які віддають на реалізацію своїх підрядникам. «Замовники стали розуміти, що якщо вони хочуть отримати щось індивідуальне, ти повинен це створити, а не скопіювати або купити на полиці супермаркету», - каже Стас.

98% створених Кузнецовими проектів реалізовані: навіть під час кризи замовники намагаються закінчити сад. «У Харкові люди дуже люблять садити рослини і трепетно ставляться до саду», - ділиться Ася спостереженнями.

У садових центрах продають не тільки елітні рослини, але й у бюджетному сегменті. При цьому професійні продавці розкажуть, що краще брати, як посадити.



Складнощі вирішувані

З 2014 року ринок ландшафтних послуг серйозно підсів, впав споживчий попит, та й ціни на рослини у валюті погіршили показники бізнесу. Деякі клієнти переїхали. Багато персоналу виїхало працювати за кордон. У 2019 році ринок трохи ожив, Кузнецови побудували другий садовий центр.

Складнощі в ландшафтному бізнесі свої: «Коли приходимо на об'єкт, у 80% випадків це кінець терміну будівництва, і замовники вже злі, втомлені від нього. Але ми робимо все дуже швидко, вчасно і в строк за рахунок якісного проекту, на основі якого можна зробити точний кошторис. Нарешті замовник отримує загальну картинку своєї праці і насолоджується», - ділиться Ася Балкаєва.

Бувають складнощі в підборі персоналу. Компанія ділиться на відділи: дизайнери, технологи, садівники і власне виконроби та виконавці. «Нам простіше взяти людину без досвіду і навчити її», - говорить Кузнецов. Тому беруть на практику студентів з профільних навчальних закладів.


Більше краси

«Хочемо розширюватися, робити більше проектів і більше постачати рослин по всій Україні», - з оптимізмом дивляться в майбутнє Кузнецови. Сподіваються, що кордони відкриють, і вони зможуть повернутися до особистого підбору рослин у Європі.

Відкриті Кузнецови також до нових підрядників і замовників проектів з усієї країни, причому круглий рік. «Проект архітектури ландшафту ділянки варто починати до закладання будинку. Для створення довговічного саду, замкнутої біосистеми потрібно все ретельно продумати і пов'язати в єдине в проекті», - рекомендує Стас Кузнецов. Можуть розробити не тільки проект в цілому, але й окремі фрагменти ділянки. Наприклад, підібрати рослини для красивого виду з вікна. Або поглянути на готовий проект і порадити, що змінити.

Цікаві проекти, ретельний особистий відбір рослин та якісний догляд за садами - все це подобається клієнтам «Кузнецов ландшафтна студія». «Я не знаю жодного замовника, який був би нами незадоволений», - зазначають підприємці. Репутація, ставлення до роботи - це дуже важливо і напрацьовується десятиліттями, як і коло постійних клієнтів.



Співпраця з Райффайзен Банком Аваль:

Ася Балкаєва, співвласниця ТОВ «Кузнецов ландшафтна студія»:

«Одним з перших проектів студії стала територія Райффайзен Банку Аваль в Ужгороді понад 20 років тому. Великі кипарисовики перед центральним входом прикрашають Банк і досі.

Обслуговування бізнесу в Банку ми вибрали тому, що він надійний, «не просів» за всі ці роки. Я раніше тут обслуговувалася як приватна особа. І знайомі бізнесмени нам дуже рекомендували відкрити рахунок юридичної особи саме в РБА. У банківському обслуговуванні дуже важливі довіра і ставлення. Нам дуже комфортно працювати з нашими менеджерами, будь-який запит виконується миттєво.

Під час закриття кордонів навесні у нас була важка ситуація: везли імпорт, треба було швидко переказувати гроші, бо рослини не можуть стояти і чекати на кордоні. Платежі завжди робляться дуже швидко.

Також ми використовуємо еквайринг від Райффазен Банку для безготівкових оплат.

Зазначу, що у Райффайзен Банку Аваль є все, що мені потрібно. Дуже зручна система онлайн-платежів. Новий онлайн-банкінг і мобільний додаток дуже зручні».