Податкові основи волонтерства у бізнесі #3 | Raiffeisen Bank Aval Податкові основи волонтерства у бізнесі #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Податкові основи волонтерства у бізнесі #13 | Raiffeisen Bank Aval Податкові основи волонтерства у бізнесі #14 | Raiffeisen Bank Aval Податкові основи волонтерства у бізнесі #15 | Raiffeisen Bank Aval Податкові основи волонтерства у бізнесі #16 | Raiffeisen Bank Aval Податкові основи волонтерства у бізнесі #17 | Raiffeisen Bank Aval Податкові основи волонтерства у бізнесі #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
11 Квітня 2023

Податкові основи волонтерства у бізнесі

З початку військових дій на території України розгорнувся волонтерський рух. Багато підприємців та юридичних осіб допомагають нашим захисникам і потерпілим від агресії рф. Хто може займатися волонтерством та чи підлягає така діяльність оподаткуванню, розглянемо.

Здійснювати волонтерську діяльність мають право як фізичні особи, так і юридичні. У такій діяльності бізнес повинен керуватися Законом України від 05.07.2012 р. № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі – Закон № 5073). І всі вони обов’язково у своїй діяльності зобов’язані дотримуватися норм ПКУ.

ФОП мають право, не реєструючись волонтерами, допомагати як військовим, так і мирним громадянам, які постраждали в період воєнних дій. При цьому витрати, які вони понесли, можуть бути враховані у витратах від здійснення підприємницької діяльності. Це передбачено п. 22 підр. 1 р. ХХ ПКУ. А саме, цим пунктом передбачено, що за результатами податкових (звітних) періодів за 2022 рік у складі витрат фізичної особи – підприємця від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, можуть враховуватися документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані) ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, МВС України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, тощо та/або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів.

Юридичні особи також за своїм бажанням можуть допомагати військовим та населенню, постраждалим від воєнних дій. Це можуть бути неприбуткові організації, для яких благодійна діяльність – це основний вид діяльності. Переважно це благодійні організації або благодійні фонди. Вони не є платниками податку на прибуток та ПДВ, тож отримані ними доходи не підлягають оподаткуванню у разі дотримання вимог Закону № 5073.

А можуть бути просто компанії, які здійснюють свою основну діяльність, однак хочуть допомогти армії чи цивільному населенню.

Надавати благодійну допомогу можуть і звичайні підприємства, для яких це не є основним напрямком діяльності. І в такому разі підприємство виступає як благодійник. Щоб у подальшому не виникало питань і податкова не визнала операції з передання майна та коштів, необхідно такі операції правильно оформити документально.

По-перше, допомога повинна бути цільовою. Підтвердити це може укладений договір пожертви між благодійником і отримувачем допомоги (бенефіціаром). В період воєнного стану іноді дуже важко оформити договір у письмовій формі. Тому можна скористатися декількома іншими документами (у т. ч. електронними), зокрема в листах, якими обмінювалися сторони або які надсилалися сторонами.

Отже, бажано мати листування з військовим підрозділом або іншою організацією, якій заплановано надати допомогу.

Лист може бути запитом або листом-проханням від військового підрозділу щодо надання допомоги у вигляді конкретних речей (грошей, військового одягу, засобів індивідуального захисту, господарських товарів тощо). Можна самим запропонувати надання благодійної допомоги від підприємства, тобто направити лист-пропозицію, в якому висловити бажання підприємства добровільно надати допомогу, зазначити її вид (гроші, ТМЦ тощо). Бажано також отримати офіційну відповідь-погодження від військової частини, підрозділу ТРО тощо.

В такому листі мають бути реквізити підприємства (благодійника) та отримувача допомоги (військової частини).

По-друге, керівнику підприємства необхідно видати наказ про надання благодійної допомоги, в якому зробити посилання на підстави для надання благодійної допомоги (посилання на документи, якими обмінювалися підприємство і отримувач допомоги (реквізити договору, відповідних листів тощо); вказати інформацію (реквізити) про отримувача допомоги; цільове призначення допомоги; її вид (гроші, ТМЦ тощо) та розмір у грошовому еквіваленті; визначити представника підприємства, який відповідатиме за придбання необхідних матеріальних цінностей та їх передання отримувачу; спосіб підтвердження факту передання ТМЦ кінцевому отримувачу (наприклад, шляхом акта приймання-передачі, документування операції за допомогою фото- або відеофіксації, внутрішнім актом списання ТМЦ тощо).

По-трете, і це дуже важливо. Обов’язково необхідно задокументувати операцію з передання допомоги. Ідеальним варіантом є оформлення та підписання акта приймання-передачі або будь-якого іншого документа, який міститиме всі обов’язкові реквізити первинного документа. Акти мають бути підписані сторонами. З боку підприємства його підписує особа, на яку згідно з наказом керівника покладено обов’язок передання такої допомоги, з боку отримувача бажано, щоб це був командир підрозділу або відповідальний за матеріальне забезпечення. Але не завжди є можливість підписати документ вищевказаними представниками отримувача. Можна запропонувати підписати тому, хто фактично отримує, вказавши його прізвище, ініціали та посаду (звання) і зробити фотофіксацію. Можна запропонувати ще один варіант підтвердження передання допомоги у разі , якщо це відбувається не в межах розташування підрозділу – оформити передання ТМЦ внутрішнім первинним документом та актом списання ТМЦ. Але оформлення таких документів повинно бути передбачено в наказі керівника.

І останнє, не менш важливе – оподаткування таких операцій та відображення в бухгалтерському обліку.

Що стосується податку на прибуток, то звернімо увагу на наступне.

У бухгалтерському обліку безоплатне передання ТМЦ буде відображено у витратах того періоду, в якому воно було здійснено і вплине на фінансовий результат до оподаткування. В мирні часи безоплатне передання ТМЦ (перерахування коштів) обмежене 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Тимчасово, на період дії режиму воєнного стану, відповідно до пп. 69.6 п. 69 підрозд. 10 р. ХХ ПКУ коригування, встановлені пп. 140.5.9 ст. 140 ПКУ, на суми коштів та безоплатних передавань товарів для потреб армії не проводяться, причому без обмеження розміру таких передавань. Але це стосується виключно вартості окремих товарів и переліку організацій, яким передаються ці матеріальні цінності. Що стосується переліку товарів, то це повинні бути:

  • спеціальні засоби індивідуального захисту (каски, бронежилети, виготовлені відповідно до військових стандартів);
  • технічні засоби спостереження;
  • лікарські засоби та медичні вироби;
  • засоби особистої гігієни;
  • продукти харчування;
  • предмети речового забезпечення;
  • інші товари, виконані роботи, надані послуги за переліком, що визначається КМУ.

Що стосується переліку організацій, яким мають бути передані вище перелічені товари, послуги тощо, то це:

  • ЗСУ, Нацгвардія, СБУ, МВС, Служба зовнішньої розвідки України, Держприкордонслужба, Управління державної охорони України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, ДСНС, інші утворені відповідно до законів України військові формування, їх з’єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за кошти державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави;
  • заклади охорони здоров’я державної, комунальної власності та/або їх структурні підрозділи.

Отже, щоб у подальшому не виникало питань, необхідно належним чином оформити первинні документи, з яких видно, що надана допомога має цільове призначення і надана отримувачу для покращення боєздатності військових формувань.

Не менше значення має й оподаткування таких операцій ПДВ.

Згідно з нормами пп. 69.5 п. 69 підрозд. 10 р. ХХ ПКУ операції з добровільного передання, або відчуження, або вилучення товарів на користь ЗСУ, підрозділів ТРО, силових та охоронних держструктур, ДСНС тощо (повний перелік у цьому підпункті) для потреб забезпечення оборони держави не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування, тобто не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Водночас п. 32-1 підрозд. 2 р. ХХ ПКУ визначає, що не є постачанням лише операції з безоплатного передання (надання) товарів та послуг, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

Таким чином, товари, передані як благодійна допомога армії, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Також на окремі товари військового та медичного призначення не нараховується ПДВ з операцій їх ввезення та постачання (п. 32 підрозд. 2 р. ХХ ПКУ). Зокрема, це стосується:

  • спеціальних засобів індивідуального захисту, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів або військових;
  • лікарських засобів та медичних виробів;
  • безпілотних літальних апаратів;
  • біноклів, приладів нічного бачення, тепловізорів, захисних окулярів та аналогічних оптичних виробів, телескопічних прицілів та інших оптичних пристроїв для військової зброї тощо.

Товари, придбані з ПДВ та безоплатно передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони держави, не вважаються використаними платником в неоподатковуваних операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, тому для таких операцій норми п. 198.5 ст. 198 ПКУ не застосовуються (п. 32-1 підрозд. 2 р. ХХ ПКУ).

Підіб’ємо підсумок: вести волонтерську діяльність та надавати благодійну допомогу мають право як фізичні особи, так і суб’єкти господарювання. Для того, щоб скористатися податковими пільгами, фізичним особам необхідно зареєструватися в Реєстрі волонтерів, а суб’єктам господарювання, які вирішили надавати благодійну допомоги армії, щоб не мати податкових наслідків під час перевірок, необхідно дуже ретельно поставитись до документального оформлення проведених операцій, згідно з якими видно, що товари (кошти, послуги) дійсно передавалися військовим на оборонні потреби та таке передання було безоплатним.

Наталя Щербак, податковий консультант