Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #3 | Raiffeisen Bank Aval Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #13 | Raiffeisen Bank Aval Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #14 | Raiffeisen Bank Aval Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #15 | Raiffeisen Bank Aval Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #16 | Raiffeisen Bank Aval Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #17 | Raiffeisen Bank Aval Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
29 Жовтня 2020

Підвищуємо продуктивність методами біохакінгу

Результати діяльності невеликих компаній тісно пов'язані з особистою продуктивністю підприємців. Їх вигорання, втома, хвороби страшні для бізнесу не менше, ніж кризи і пандемії. Попередити ці явища допоможе біохакінг.


За словами відомого біохакера Святослава Ханенка, як в бізнесі керівник або власник слідкує за системою збалансованих показників (balanced scorecard) - фінансами, внутрішніми бізнес-процесами, клієнтами, розвитком бізнесу, так само йому слід ставитися до всього, що входить в поняття особистого і професійного життя. Як до проектного менеджменту комплексного благополуччя.

Біохакінг є набором дій, спрямованих на підвищення якості та тривалості життя людини. Часто в нього входить корекція харчування, проведення тренувань і медитацій, прийом спеціальних препаратів та психологічні тренінги. Всі дії щодо поліпшення життя біохакери будують на основі аналізів і медичних тестів: провели тести - почали «лікування», знову провели тести - скорегували. Напрямки для «оптимізації» стану і можливостей людини шукають за п'ятьма блоками параметрів, що входять в поняття здоров'я - тіло, дух, розум, соціальні зв'язки, навколишнє середовище, пояснює Святослав. Таких показників набереться близько 2000. Серед них - вага, процентний вміст вісцерального жиру, скринінгові аналізи тощо. Лікар-біохакер обробляє отримані дані, аналізує, знаходить відхилення, зіставляє, вибудовує причинно-наслідковий зв'язок і складає оздоровчу програму.

Від методу з такою претензійною назвою зазвичай очікують якихось технологічних рішень. Але, як виявилося, принципи «хакінгу» людського організму досить прості.

Перший блок призначень, який дають фахівці, складається з базових рекомендацій із шести напрямків: питний режим (вранці півлітра води, всього ж 80% всієї денної норми до 16 вечора), харчування (скоротити споживання швидких вуглеводів), фізнавантаження, психоемоційний стан (медитації ), позбавлення від шкідливих звичок. Якщо взяти хоча б по три рекомендації з кожного напрямку, це вже 18 нових звичок, і на їх впровадження знадобиться енергія. Тому перші кроки до управління проектом здоров'я повинні бути мінімальними. У біохакінгу важливо рівномірно розподіляти зусилля для досягнення результатів. Перших виражених позитивних змін можна очікувати вже через три місяці.


ТОП-10 «біохаків» для підвищення продуктивності в бізнесі

1. Загартовування.

У процесі загартовування збільшується працездатність, знижується захворюваність і поліпшується самопочуття. Виберіть зручну для вас процедуру - обтирання, контрастний душ, обливання або кріосауну. Яскравий приклад цього біохаку - досягнення Тіма Хофа.

2. Робота періодами по 90 хвилин.

Професор Університету штату Флорида Андерс Ерікссон вивчав діяльність відомих фахівців і дійшов висновку, що для більшої продуктивності потрібно починати працювати зранку і розподіляти завдання на три 90-хвилинні сесії. Цей прийом він застосував для написання книги, яку написав удвічі швидше, ніж попередню, працюючи над нею по 10 годин на добу, а не 4,5 як над другою.

3. Білий шум.

Звук повідомлення, що прийшло на телефон, або колега, який говорить по телефону, так само, як і музика, згідно з дослідженнями, дуже сильно відволікають. Наш мозок спочатку «заточений» на порятунок життя, і перш ніж він зрозуміє, що від звуку, що пролунав, не загрожує небезпека, ви вже втратили фокус. Вирішенням цієї проблеми та складнощів зі сном через сторонні звуки може стати білий шум, який краще за все пригнічує дратівливі звуки. Подібних записів повно на YouTube. Але й тут потрібно враховувати особисті уподобання - спостерігати за реакцією свого організму на звуки.

4. Коробкове дихання.

Завдяки дихальним практикам можна знизити рівень стресу, швидко заснути, поліпшити травлення і збільшити продуктивність. Зверніть увагу на «коробкове» дихання спецназівців, про яке розповів Марк Дівайн, колишній командувач морськими котиками ВМС США. Повільно вдихніть, уявляючи, що переміщується вгору по бічній стороні коробки на 4 рахунки. Затримайте дихання на 4 рахунки і перейдіть по верхній стороні коробки, рахуючи від одного до чотирьох. І так по всьому периметру. Такий ритм дихання дозволяє сконцентруватися під час стресової ситуації.

5. Харчування і БАДи.

Зрозуміло, що для продуктивності важливо дотримуватися правильного режиму харчування і водного балансу, звести до мінімуму споживання цукру і алкоголю, пити талу воду тощо. Але максимізувати рівень енергії організму можна також за рахунок біоактивних речовин, наприклад, приймання поліфенолів, поліненасичених жирів Омега3, креатину, вітаміну D3, магнію, коензиму Q10.

6. Світлотерапія.

Терапія червоним світлом і терапія ближнім інфрачервоним світлом (RLT/NIR) сприяє підвищенню функціональності клітин організму. Поглинаючи це світло, мітохондрії клітин перетворюють його в енергію, а у носія цих клітин заряджаються батарейки і омолоджується весь організм.

7. Озонотерапія.

Використовується як метод лікування і омолоджування з ефектом припливу енергії. Препарат вводиться внутрішньовенно.

8. Транскраніальна електростимуляція змінним/постійним струмом.

Під час процедури комп'ютер визначає точну форму електричних хвиль, здатних найкраще змінити активність мозку - якщо пропустити через тіло електричний струм, то ви зможете швидше виробляти енергію.

9. Сон в гіпербаричній камері.

У такій камері людина дихає чистим киснем під тиском. Показаний курс з 20 сесій. Досить години, щоб відновитися від важкого дня або перельоту. Але спати рекомендовано без додаткової подачі кисню.

10. Фізичне навантаження

З точки зору еволюційної медицини в разі малоактивного способу життя, звичного для сучасного суспільства, мозок пристосовується і знижує когнітивні здібності, підкоряючись найбільш енергоефективній стратегії. З віком це веде до атрофії мозку. Тому вчені рекомендують інтенсивні аеробні навантаження для всіх бажаючих залишатися якомога довше продуктивними.