Нові програми - до нового агросезону #3 | Raiffeisen Bank Aval Нові програми - до нового агросезону #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Нові програми - до нового агросезону #13 | Raiffeisen Bank Aval Нові програми - до нового агросезону #14 | Raiffeisen Bank Aval Нові програми - до нового агросезону #15 | Raiffeisen Bank Aval Нові програми - до нового агросезону #16 | Raiffeisen Bank Aval Нові програми - до нового агросезону #17 | Raiffeisen Bank Aval Нові програми - до нового агросезону #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
21 Квітня 2020

Нові програми - до нового агросезону

Під час розробки нових фінансових продуктів Райффайзен Банк Аваль завжди виходить з потреби клієнтів. Якщо говорити про агрокомпанії, пропозиції банку закривають всі етапи їх виробничого циклу. Але місце новим рішенням є навіть в насиченому портфелі, про них сьогодні і поговоримо.

Наявність іригаційного обладнання досить швидко потрапляє в список стратегічних потреб аграріїв. Зменшення загальної кількості опадів, систематичні посухи в низці районів, які спостерігалися останніми роками, в перспективі стануть ще більш глобальною проблемою. З огляду на ці потреби виробників до початку нового сезону Райффайзен Банк Аваль запропонував два різнопланових рішення - вексельну програму фінансування зрошувальної техніки під 1% річних (детальніше про неї читайте в матеріалі «Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат») і оновлену партнерську програму з кредитування.

В рамках партнерської програми, кількість учасників якої в цьому році розширилася, зрошувальну техніку пропонують «Техноторг», «Астра», «Варіант Агро Буд», Завод «Фрегат», «Амако Україна». Вартість фінансування знижена -19,5% річних. Для порівняння, інші види беззаставного кредитування пропонуються за ставкою 22%. Як зазначає керівник корпоративних проектів і партнерства Райффайзен Банку Аваль Микола Волков, раніше у банку подібних програм не було, оскільки дане обладнання дуже специфічне. На відміну від рухомих механізмів - тракторів, комбайнів, причепів та ін., на зрошувальну техніку не видається паспорт. Навіть після невеликого періоду експлуатації вона може виявитися в неліквідному стані. «Ми не можемо оцінити таку техніку, як оцінюємо транспортний засіб. Якщо у клієнта немає можливості розрахуватися за зобов'язаннями і виникає необхідність продати заставу, дисконт на це обладнання дуже високий. Банк має практично нульове забезпечення такого кредиту», - пояснює експерт. Але все ж важливість іригації для агрогосподарств стала достатнім аргументом для того, щоб банк запропонував максимально лояльні умови фінансування. Зокрема, клієнти можуть отримати обладнання не тільки без застави, але й без початкового внеску. Якщо ж компанія готова вкласти частину коштів, від 30% до 50% від вартості техніки, і надати заставу, умови будуть ще комфортніші: від 5,4% при погашенні до року, а максимум - 14% річних при позиці на термін в 5 років.

Елеваторне обладнання цьогоріч також пропонується більш широко. Партнери програми: «Адепт-комплект», «Максейф», «Сампо», «Варіант Агро Буд», Карлівський машинобудівний завод і «ЮГелеватор». Процентна ставка коливається від 9% при погашенні до 12 міс. і до 13,5% річних на п'ятирічний термін. Що важливо, частина партнерів пропонує техніку вітчизняного виробництва, яка бере участь в урядовій програмі компенсації вартості. «Клієнт може взяти кредит без застави та отримати компенсацію у вигляді 25% на придбане обладнання, таким чином повністю компенсуючи процентну ставку по кредиту», - пояснює раціональність даного рішення Микола Волков.

Ще одна група дуже актуальних на даний момент програм - це фінансування придбання засобів захисту рослин і посівних матеріалів. У вищезгаданому матеріалі про авалювання векселів детально описаний один з варіантів фінансування посівної. Другий - унікальна пропозиція з пільговим періодом кредитування за дуже низькою ставкою. «Ми пропонуємо програму з компанією Syngenta під ставки 7-9%, дві програми з «УкрАгроКом» і Ukravit під пільгові 0,01% на перші 6 місяців. Це новинка сезону, продукт тільки з'явився на ринку. Наприклад, ви купуєте необхідні матеріали зараз, в сезон, а розраховуєтесь за них після збирання врожаю. Якщо не розраховуєтесь або зацікавлені пролонгувати період виплат, ставка підвищується до 15,5% річних при забезпеченому кредиті або до 19% при кредитуванні без забезпечення», - пояснює Микола Волков. Така схема дійсно дозволяє клієнтові не витрачати своїх грошей тоді, коли вони гостро необхідні на інші статті витрат, наприклад, ПММ, оплата праці, оренда техніки. Фінансове навантаження на найважчий період всього 0,01% - це велика перевага для аграрія і «розв'язані руки». Клієнт може взяти кредит 1 березня, якщо планує ранню посівну, а починати її ні з чим. Відповідно, розрахуватися йому доведеться відразу після збирання врожаю, до початку вересня. Інший клієнт, «закривши» перший період зі своїх резервів, може звернутися до програми фінансування вже в середині квітня і розплатитися до середини жовтня, продаючи свою продукцію без тиску термінів. Третій, маючи підстави вичікувати до пікових цін на продукцію, прорахує, що витрати в 15,5% при цьому будуть виправдані. Мінімальний розмір ставки виявився дуже яскравим стимулом для агропідприємців, і вже зараз представники банку констатують підвищений попит на програму.

Фінансування придбання техніки - напрямок, що став вже класичним. Зараз Райффайзен Банк Аваль пропонує розширену низку програм з широким списком партнерів. Більше 50 офіційних дилерів і виробників техніки і обладнання беруть участь в програмі фінансування по базових процентних ставках. Окремі умови по продукції Johne Deere, Claas, New Holland, Kuhn, Agco, Amazone, Lemken, Maschio Gasparado та багатьох інших. Діє пропозиція з придбання акційної техніки і обладнання у «Амако Україна», свої умови у постійних партнерів з придбання активів вітчизняного виробництва. «Українська техніка стала більш популярною завдяки державній компенсації. Ця програма стимулює інтерес клієнтів, і ми дуже активно продовжуємо по ній працювати. Наші партнери - «Техноторг» - свого часу стали амбасадорами компенсаційних схем. Вони і далі дають клієнтам найширший вибір підходящої під програму техніки і обладнання, допомагають консультаціями. Ми також допомагаємо клієнтам розібратися з необхідною документацією, максимально беремо на себе всі процедури, які потрібні для отримання компенсацій. Минулого року програмою скористалися 1263 наших агроклієнти. Цього року очікуємо зростання їх кількості», - прокоментував Микола Волков. Список програм щодо техніки дуже широкий, на будь-які потреби і можливості агровиробника в ньому є пропозиції та відповідні умови.

Райффайзен Банк Аваль є надійним партнером агробізнесу і протягом багатьох років займає лідируюче положення на ринку агрофінансування. Ми закриваємо практично всі потреби аграрія, надаючи йому найбільш ефективне фінансове рішення, і це стало можливим завдяки довгостроковим взаєминам з нашими ключовими партнерами: виробниками, дилерами і дистриб'юторами матеріально-технічних ресурсів.