Нова податкова і нова митниця: чого чекати #3 | Raiffeisen Bank Aval Нова податкова і нова митниця: чого чекати #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Нова податкова і нова митниця: чого чекати #13 | Raiffeisen Bank Aval Нова податкова і нова митниця: чого чекати #14 | Raiffeisen Bank Aval Нова податкова і нова митниця: чого чекати #15 | Raiffeisen Bank Aval Нова податкова і нова митниця: чого чекати #16 | Raiffeisen Bank Aval Нова податкова і нова митниця: чого чекати #17 | Raiffeisen Bank Aval Нова податкова і нова митниця: чого чекати #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
07 Червня 2019

Нова податкова і нова митниця: чого чекати

Роботу Державної фіскальної служби (ДФС) буде реорганізовано – саме так вирішив Кабінет міністрів. З цього відомства буде утворено дві державні служби: податкову та митну. Як це стосуватиметься підприємців?

Податкова міліція залишатиметься у складі податкової служби, а координувати роботу нових служб уряд буде через міністерство фінансів. Але навіщо ДФС, яку реформували, мабуть, не менше 5 разів за останні 10 років, черговий виток змін? Відповідь дає документ, яким Україна і підписалась на реформу. «Голови обох служб зможуть делегувати свої повноваження в організаціях до тієї міри, до якої це необхідно для ефективного функціонування податкової та митної служб», – говориться в меморандумі про співпрацю України з МВФ.

У Мінфіні обіцяють – реформа ДФС створить підґрунтя для демілітаризації податкових органів, тобто позбавить бізнес від «маски-шоу», покращить якість сервісів, які надаються платникам податків, підвищить прозорість та підзвітність роботи податкових та митних органів. Та й у цілому підвищить якість системи сплати і збирання податків. Все це повинно спрацювати на користь бізнесу.

 Згідно з меморандумом, Міністерство фінансів України має перетворитись на контролера діяльності реформованих податкової та митної служб, отримавши більше функцій з нагляду. У планах – проведення щорічних незалежних опитувань платників податків для оцінки рівня сприйняття ними корупції в податковій і на митниці. Мінфін також має провести аудит інформаційних систем нових служб. Тож якими будуть реформи?

У податковій сфері. Курс на розвиток онлайн-сервісів та автоматизацію. На порядку денному – оцінка податкових розривів та потенційних надходжень, перегляд критеріїв ризику, зміна порядку відбору платників для перевірок. В цілому мета реформи – полегшити життя рядовим платникам податків, наприклад, перейти від обов’язкових аудиторських перевірок до цільових аудитів для оцінки ризиків порушення податкового законодавства. Також обіцяють поліпшити якість і доступність електронного декларування. Поступово Мінфін планує запровадити електронні документальні перевірки, почне з великих платників. Зміняться підходи до роботи з податковим боргом. Серед пріоритетів – запровадження правил BEPS, міжнародний обмін інформацією.


Основним покращенням для бізнесу повинна стати розбудова електронних сервісів, внесення змін в малоефективні системи, у тому числі – у СМКОР, систему моніторингу відповідності податкових накладних та розрахунків коригування залежно від ступеня ризиків. Система повинна працювати так, щоб платник міг легко заплатити податки і не міг ухилитися від їх сплати.

На митниці. Запровадження інституту авторизованого економічного оператора. Україна приєднається до транзитної процедури ЄС/ЄАВТ для покращення митного контролю. Мінфін запровадить методику вимірювання середнього часу випуску товарів, оновить систему контролю визначення митної вартості. Врегулюється процедура надання митницею обов'язкової тарифної інформації на запит підприємства. Запрацює постмитний контроль і контроль за ланцюгами поставок та реалізації товарів на митній території України. Крім того, митниця та податкова отримають доступ до баз даних інших органів виконавчої влади: Держстату, МВС, державної виконавчої служби.

У податковій міліції. Реформа передбачає розділення сервісної і правоохоронної функцій ДФС. Останню передадуть новому органу, який буде розслідувати фінансові злочини. Фактично це пункт про реформу податкової міліції, однак її статус буде змінений окремим законом, тому про зміни говорити зарано.

КОМЕНТАРІ

Податкова служба буде оптимізувати online-сервіси та автоматизувати оперативні завдання. Буде змінено підходи до порядку вибору платників податків для перевірки. Крім цього, заплановано введення електронних перевірок, цілком можливо, що вони почнуться з великих платників податків. Митна служба введе інститут економічного оператора. Оновлять систему контролю митної вартості. Буде функціонувати постмитний контроль по ланцюжках поставок товарної продукції. В обов'язки митної служби поставлять контроль за правилами перевезення валютних цінностей через кордон. Це все значно полегшить роботу бізнесу. Юрист Qulares Олександр Вовк

Розміри податків і зборів, кількість і періодичність перевірок контролюючими органами та розміри штрафів за порушення податкового та митного законодавства залишаться незмінними. Ця реформа спрямована тільки на поділ повноважень Державної фіскальної служби між органами ДПС та ГТС відповідно до їх юрисдикції і подальше полегшення співпраці з цими органами. Керуючий партнер «Чудовський і партнери» Ігор Чудовський