На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #3 | Raiffeisen Bank Aval На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #13 | Raiffeisen Bank Aval На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #14 | Raiffeisen Bank Aval На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #15 | Raiffeisen Bank Aval На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #16 | Raiffeisen Bank Aval На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #17 | Raiffeisen Bank Aval На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
13 Вересня 2019

На що очікувати молочному ринку після введення нових правил виробництва?

З липня в Україні набули чинності нові вимоги щодо якості молока і молочних продуктів. Відтепер вся відповідальність покладена на підприємця. Чи справиться галузь?

Ухвалений перелік вимог до якості і безпеки молока і молочних продуктів, які підготували в Міністерстві аграрної політики, має вивести молочну галузь на якісно інший рівень – втім, не без наслідків.

Переорієнтація виробництва

Нові умови стосуються всіх операторів молочного ринку незалежно від форми власності. Норми дозволять привести українське законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва і обороту молока, визначити показники безпеки.

Згідно з нововведеннями, переробники зобов'язані удосконалювати показники якості продукції. Документ передбачає введення ризик-орієнтованих підходів у формуванні періодичності відбору зразків, і відповідальність за це покладена на учасників ринку.

Згідно з новоприйнятим стандартом все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення, ділиться на «екстра», вищий, перший і другий сорти. Причому з початку 2020 року втрачає чинність поняття «молоко другого сорту». За цей час молочники повинні переорієнтувати виробництво та обладнання під більш високі стандарти. Щоб уникнути падіння на ринку, до 2022 року запроваджується спецрежим, за якого таке молоко можна здавати лише на технічні потреби.

Норми якості стосуються визначення кількості мікроорганізмів, соматичних клітин, точки замерзання і густоти на літр. Також оцінюванню підлягають ємності для зберігання молока і транспортні засоби для транспортування.

Додатково встановлено вимоги до процесу доїння, правила безпеки осіб, які проводять доїння та інші операції, норми з термічної обробки, особливості упаковки і нанесення міток для молока та молочних продуктів.

Госпродпотребслужба відтепер буде тільки контролювати виробників на сумлінність в межах запланованих перевірок. Також оператори ринку повинні отримати експлуатаційний дозвіл відповідно до Закону «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів».

Курс на «Екстра» клас

За задумом організаторів нововведень, в Україні з часом підвищиться загальний рівень якості молока відповідно до європейських норм. Для цього вже є передумови. У Мінагрополітики повідомили, що за останні 5 років обсяги переробки сировини класу «екстра» подвоїлися і досягли 600 тис. тонн. У відомстві зазначають, що за останні 2 роки підвищилася якість закуповуваного молока, водночас сировина першого і другого сорту зменшилася в пропозиції.

«За 9 місяців 2018 року обсяги закупівлі молока класу «екстра» і вищого сорту зросли відповідно на 33,8% і 7,8%, тоді як першого сорту скоротилися на 8,9%, а другого - на 15,1%», - розповідає перший заступник міністра агрополітики Олена Ковальова. Вона підкреслила, що виробникам молока побоюватися не варто, оскільки часу на підготовку вистачить, як і коштів державних дотацій - на молочне скотарство в цьому році передбачено спрямувати 3,5 млрд грн.

В аналітичному агентстві «Інфагро» повідомили, що за перше півріччя 2019 року обсяги переробки молока від населення зменшилися майже на чверть, або 23,5%, від ферм - на 3%, і на 8% знизилася переробка сирого молока в порівнянні з минулим роком. Насамперед це мінус по біржових молочних товарах і, як наслідок, по експорту. Скоротився і випуск готової продукції. Так, за 2018 рік українські компанії запропонували споживачам 9,46 млн тонн молочних товарів, що на 1,9% менше, ніж за аналогічний період 2017 року (10,387 млн тонн).

Ціни будуть зростати

Зниження виробництва молока викликало підвищення цін у цьому році на 11%, і вони вже перевищують європейські. Крім того, зростання імпорту молочних продуктів в нашу країну також негативно впливає на вітчизняних підприємців. Передусім це стосується сирів, які за якістю не можуть конкурувати з голландськими або польськими.

У 2019-му Україна виробила 25 тис. тонн сиру, імпорту ж завезено 5,8 тис. тонн, що на 55% більше, ніж минулого року. Водночас ціна іноземного сиру на 10-20% дешевша, ніж вітчизняного. За словами співвласника компанії «Молочний альянс» Олександра Деркача, така ситуація склалася через високі ціни на українське молоко і незахищеність ринку від імпорту.

«Скажіть, як наш фермер може конкурувати за ціною зі своїми польськими та голландськими колегами, якщо вони «сидять» на державних субсидіях, на які спрямовується 20% бюджету ЄС, - запитує Олександр Деркач і пояснює: - Якщо держава не почне захищати внутрішній ринок від демпінгового та дотаційного імпорту, тваринництво в країні буде скорочуватися».

Залежно від якості і обсягів закупівлі ціна молока коливається від 6 грн/кг (господарства населення) до 10 грн/кг і навіть більше. В таких умовах українські виробники не витримають конкуренції і будуть зменшувати поголів'я ВРХ. Це означає, що ціни зростуть не лише на сири, а й на іншу готову молочну продукцію. До прикладу, випуск масла цьогоріч склав 8,8 тис. тонн, що на 22% менше показника минулого року за аналогічний період. На внутрішньому ринку вершкове масло подорожчало до 130-138 тис. грн/т, а селянське до 113-118 тис. грн/т.

Вже на початку липня в Україні в дефіциті опинилися всі види сировини: дороге високоякісне молоко, молоко господарств населення, яке з доставкою на завод коштує не дешевше фермерської сировини першого-другого сорту, вторинний ринок і навіть СОМ і масло.

Що очікувати в майбутньому?

Старший аналітик молочного ринку Максим Фастеев прогнозує зниження переробки і скорочення експорту сирого молока. Серед головних причин - падіння попиту, низька закупівельна вартість, а також сама якість молока.

«Чому переробники відмовилися від роботи з населенням? Відсутність якості і бажання виробника - того ж населення - працювати над якістю. Складнощі в бухгалтерському та фінобліку. Тому останніми роками робота йшла переважно через посередників (СПД). В результаті молоко від населення на заводах часто обходилося переробникам дорожче за якісне молоко з ферм», - коментує він. І оскільки посередники все частіше відмовляються працювати за невеликі гроші, цінові ризики лягають переважно на виробника. Домогосподарства, які хочуть заробити, давно почали продавати молоко самостійно, об'єднуватися в кооперативи і відкривати власну переробку. Така ситуація може призвести до зниження пропозиції його на ринку, ослаблення фінансової підтримки населення від бізнесу, дефіциту в зимовий період і зростання цін на молоко і молочні продукти.

Водночас аналітик наголошує, що з введенням ухвалених змін поліпшиться якість молока, також буде забезпечено поступовий перехід на європейські вимоги до якості сировини не адміністративними, а ринковими методами.

У Європейській Бізнес Асоціації вважають, що запровадження нових норм щодо молока сприятиме щонайшвидшому підвищенню рівня безпеки продукції. Водночас необхідно підкріпити законодавче регулювання якісним державним контролем. Адже від операторів ринку залежить ступінь виконання всіх вимог, а від системи державного контролю - наскільки прозоро і послідовно будуть ставитися до перевірки операторів ринку без винятків.

За словами менеджера комітетів Європейської Бізнес Асоціації Євгена Кузьменка, для одних підприємств норми щодо молока вже працюють, для інших - це шанс удосконалити виробництво. «Можна говорити про те, що навряд чи споживач відчує різке цінове коливання, адже великий сумлінний молочний бізнес вже живе за такими стандартами», - зазначив він. Ці компанії працюють з високоякісною сировиною, а обсяги молока «екстра» і вищого сорту складають переважну частку від загального виробництва. Кожна партія щодня проходить жорсткий контроль якості і перевірки на всіх етапах виробництва і обороту, починаючи зі збирання сировини, що дозволяє забезпечити простежуваність до кожної ферми.