Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #3 | Raiffeisen Bank Aval Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #13 | Raiffeisen Bank Aval Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #14 | Raiffeisen Bank Aval Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #15 | Raiffeisen Bank Aval Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #16 | Raiffeisen Bank Aval Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #17 | Raiffeisen Bank Aval Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
09 Вересня 2019

Мікрогрін: великий заробіток на маленьких паростках

Про мікрогрін як напрямок бізнесу ще пару років тому мало хто чув, серед споживачів була слабка впізнаваність. Сьогодні в Україні - це одна з найприбутковіших ніш.

Пророслі насіння овочів, або мікрогрін, вже почали з'являтися в супермаркетах України, а також на ринках. Тепер це не тільки спеціалізовані магазини здорового харчування або вегетаріанські точки. Зростання попиту на паростки безпосередньо пов'язане з масовим переходом населення, особливо молоді, на здорове харчування. Мікрогрін багатий на вітаміни і мікроелементи, яких в ньому більше у 20 разів, ніж в звичайних овочах. Також він дуже корисний для травлення і крові при вкрай низькій калорійності продукту. Його часто використовують в стравах як декор або основу.

Основний плюс як бізнесу - швидкий прибуток за мінімальних витрат на виробництво і час. Зелень у стадії перших двох листків вже на 5-10-й день після проростання готова до реалізації. Ціна продукту також висока - 100 г продають по 35-60 грн, або 60 тис. грн за центнер. Основні канали збуту - ресторани, супермаркети, рідше - для приватного користування.

Мікрогрін утримує від 4 до 40 разів більше поживних речовин, ніж зріла рослина. При цьому час на реалізацію - до 2-х днів, продукт швидко псується.

Важливо не плутати мікрогрін з паростками і вже дозріваючими рослинами, оскільки перший має центральний стовбур, сім'ядольні і молоді листки. Все решта - вже інший продукт. Завдяки тому, що для пророщування насіння потрібно тільки освітлення і своєчасний полив, цей вид підприємництва можна розміщувати в практично будь-якому приміщенні.

Найбільш затребуваними сьогодні на ринку мікрогріну вважаються паростки рукколи, люцерни, амаранту, фенхеля, жита, редиски, буряків, моркви, конюшини, гірчиці, цибулі, горошку, капусти, редьки і нуту. Широко популярна також мікрозелень крес-салату, базиліку, кінзи, коріандру, яка має специфічний і впізнаваний смак. А проростки пшениці, гороху, соняшнику сьогодні стали однією з базових складових популярних супів, салатів і навіть випічки. Тобто асортимент цих рослин досить широкий і цікавий.

Технологія без надлишків

Особливої технології вирощування мікрогріну немає. Але якщо не дотримуватися декількох базових правил, насіння може не зійти або паростки можуть зіпсуватися. Після пари днів у темряві паросткам потрібно багато світла, постійна середня температура і дуже хороша циркуляція повітря. Для вирощування мікрогріну потрібен спеціальний субстрат, який відмінно зберігає вологу.

Мініатюрна зелень вирощується в спеціальних умовах. Найчастіше в боксах - контейнерах зі спеціальним тепловим і світловим режимом, рівнем вологості і вентиляцією. На гравії, в кокосовому субстраті або торфі замість звичайної землі.

Найважливіше тут – підібрати правильне насіння, яке проросте. Є три способи пророщування мікрогріну. Для великого насіння типу гороху та соняшнику найкраще підходять звичайні банки. Насіння промивають, складають на дно банки і заливають водою, після чого залишають в темному прохолодному місці набухати на ніч. Верх банки закривають марлею і періодично зволожують та промивають. Головне тут - дотримуватися балансу води. Для більшої зручності і прискорення процесу пророщування насіння банку кладуть набік, так звільняється більше місця.

Другий спосіб - пророщування на ваті. Принцип схожий, єдина різниця в тому, що на дно банки або боксу додають вату. Такий спосіб підходить для насіння дрібного розміру і дозволяє довше зберігати вологу.

Третій - в ґрунті або субстраті. Насіння засипають поверх шару ґрунту 4-5 см, при цьому постійно зрошують. Мінус такого способу - це можливе потрапляння частинок землі на стебла.

Після зрізання мікрозелень готова до вживання. Зберігається продукція при охолодженні до 5-7 днів. Попит на неї є цілий рік.

Піонери бізнесу

Поки що в Україні мікрогріну як організованого напрямку немає, на відміну від Європи і Північної Америки, де пророщуванням овочів і зелені займаються в промислових масштабах. Все, що сьогодні робиться в Україні, - це стартапи та малий бізнес. Українські виробники кажуть, що основна перешкода - це слабка впізнаваність мікрогріну. Однак у недалекому майбутньому ринок буде тільки зростати.

Напрямок активно розвивається, а на ринку з'являються нові гравці. Перша українська вертикальна ферма «Щастя здоров'я» розташована в Києві.

Основний напрямок - вирощування салатів і трав. При цьому ферма також виробляє мікрогрін. Але обсяг виробництва - невеликий, скоріше це upsales. «Мікрогрін ми додали тому, що є попит, але він дуже простий в технологічному виробництві та інвестиційно дешевий. Тому це середовище з часом буде висококонкурентним, а та маржа, яка зараз є - тимчасова. Акцент при вирощуванні ми робимо все-таки на зелень», - розповідає власник ферми Максим Киричок. На фермі використовують голландське насіння, яке вирощують на мінеральній ваті.

В Одесі власник компанії «Порція здоров'я» Іван Воробйов вирощує мікрозелень для потреб ритейлу і HoReCA. За його словами, початкові інвестиції були невеликими і окупилися за пару місяців. Найдорожче в облаштуванні - знайти якісне насіння, яке буде легко пророщувати і давати якісний урожай. «Насіння соняшнику коштує 15-16 грн/ кг. З 300 г насіння можна отримати 500 г мікрозелені, що має роздрібну ціну на рівні 300 грн/кг», - розповідає Воробйов.

«Мінус цього продукту в його слабкій впізнаваності, потрібно було демонструвати можливості використання мікрогріну в кулінарії. У березні 2017 року на гроші інвесторів я відкрив свою теплицю під вирощування мікрозелені», - каже підприємець. Для вирощування використовують метод гідропоніки, без будь-яких стимуляторів росту і добрив.

Він зазначає, що починали з малого - пророщування соняшнику, люцерни, горошку і редиски. Сьогодні в асортименті компанії не тільки мікрозелень, а й насіння, субстрати, сушені паростки і навіть їстівні квіти. В асортименті вже 20 видів рослин, а в перспективі - надавати консультаційні послуги з вирощування мікрогріну. Причому чим складніша культура, тим вище її ціна за 100 грам. Є і спецзамовлення, наприклад, паростки цибулі коштують 700 грн/кг.

Вартість такого бізнесу коливається залежно від обладнання $4-5 тис. Окупність же досягається приблизно за 2 місяці.

Ще один невеликий бізнес по мікрогріну знаходиться в Харкові. Олена Зикіна змінила IT-сферу на власну ферму Urban Farm. «Все почалося з-за того, що біля мого будинку не було магазинів, де можна було б купити свіжу зелень. Тому одного разу я вирішила спробувати сама проростити насіння. Через тиждень воно у мене проросло, і я зрозуміла, що хочу цим займатися», - розповідає Олена. За її словами, доступність до свіжої зелені - це основна перевага підприємства. Наразі ферма займається вирощуванням нетипових трав, таких як настурція, бораго і амарант. Рослини на Urban Farm вирощуються за допомогою гідропоніки, світлодіодного освітлення і автоматизованого поливу.

У Дніпрі є Green Farm, яка займається мікрогріном і використовує у виробництві голландські технології на 1,2 тис. кв. м. Перевага цієї компанії в тому, що вони надають доставку, в тому числі в усі регіони країни. Ще одне підприємство – «МікроГрін» - також пророщує мікрогрін з дуже демократичними цінами. В асортименті більше 14 позицій.

ZelenaFerma ж надає повний набір, що дозволяє самостійно вирощувати мікрогрін. Є насіння, кокосові субстрати, лляні килимки і необхідний дренаж.