Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #3 | Raiffeisen Bank Aval Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #13 | Raiffeisen Bank Aval Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #14 | Raiffeisen Bank Aval Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #15 | Raiffeisen Bank Aval Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #16 | Raiffeisen Bank Aval Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #17 | Raiffeisen Bank Aval Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
16 Липня 2024

Локалізація виробництва: коли, як та кому застосовувати

Не таємниця, що промисловий комплекс України тривалий час перебуває у глибокій стагнації, а пандемія та повномасштабне вторгнення держави-терориста лише посилило негативні тенденції – скорочення частки високотехнологічних галузей переробної промисловості у вітчизняній економіці. Задля порятунку ситуації законодавці вирішили використати механізм публічних закупівель, а саме інструмент локалізації виробництва.

Що таке ступінь локалізації виробництва 

Влітку 2022 року набрала чинності вимога про застосування замовниками обов’язкових вимог щодо ступеня локалізації виробництва під час закупівлі певних товарів галузі машинобудування. Така вимога діятиме тимчасово – з 2022 року і протягом 10 років.

Одразу розтлумачимо: ступінь локалізації виробництва – це показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі. Тобто на території України мають виробляти не менше одного з елементів товару (зокрема вузлів, агрегатів, деталей і комплектувальних виробів) та/або використовувати вузли, агрегати, деталі та комплектувальні вироби, виготовлені на території України.

Коли застосовують вимогу щодо локалізації

Ступінь локалізації виробництва застосовують під час здійснення закупівель, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень:

- замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підп. 2 п. 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує встановлений рівень;

- у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, що мають бути локалізовані.

 

У яких випадках не застосовують вимогу про локалізацію

Вимога щодо локалізації не є абсолютною. Вона не застосовується до закупівель товарів, вартість яких дорівнює або перевищує суми, зазначені в Угоді про державні закупівлі від 15.04.1994 р., та у положеннях про закупівлі інших міжнародних договорів України: в угодах про вільну торгівлю, якщо країною походження товарів є країни, з якими Україна уклала такі угоди, чи країни, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі». Відповідно, це повинно підтверджуватися сертифікатом про походження товару.

Перелік країн, з якими укладено угоди про вільну торгівлю, а також перелік країн, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, опублікований на веб-сайті Мінекономіки:

Перелік 1

Перелік 2

Перелік 3

 

Які товари повинні мати локалізацію

Вимога поширюється, зокрема, на продукцію машинобудування. Наприклад, генераторні установки, трансформатори, автобуси, автокрани, самоскиди, кузови, причепи та напівпричепи, локомотиви, тролейбуси, залізничні вагони, турбіни і мотори, насоси та компресори. Повний перелік товарів наведено в підп. 2 п. 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі.

Водночас Уряд за погодженням із комітетом Верховної Ради України може встановлювати додатковий перелік товарів, які також підпадатимуть під вимоги локалізації виробництва. Проте це може бути лише продукція переробної промисловості, і встановлення вимоги до ступеня локалізації обмежене розміром ступеня локалізації виробництва, встановленого Законом про публічні закупівлі.

Вимоги до ступеня локалізації 

Щоб стимулювати розвиток вітчизняної промисловості, створення нових робочих місць та залучення інвестицій, ступінь локалізації у момент запровадження незначний. Проте з часом він зростатиме. Тож ступінь локалізації виробництва повинен дорівнювати чи перевищувати:

у 2022 році – 10%;

у 2023 році – 15%;

у 2024 році – 20%;

у 2025 році – 25%;

у 2026 році – 30%;

у 2027 році – 35%;

з 2028 року до дня завершення 10-річного строку – 40%.

Поза тим, Уряд за погодженням із комітетом Верховної Ради України з питань промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва має право щороку (але не пізніше 31 жовтня) змінювати ступінь локалізації виробництва на наступний календарний рік. Дозволена амплітуда відхилення становить до 5% у бік зменшення або до 10% у бік збільшення щодо кожного окремого товару, що є предметом закупівлі та на який поширюється вимога щодо ступеня локалізації.

 

Хто визначає ступінь локалізації

Виробник товару самостійно розраховує ступінь локалізації за наведеною в Законі про публічні закупівлі формулою. Подальший процес також відбувається без рахівниці ступінь локалізації автоматично підтверджується шляхом математичної перевірки інформації, внесеної до форми калькуляції собівартості товару. Вартість імпортних компонентів, виражену в іноземній валюті, потрібно відображати у гривнях за офіційним курсом до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату постачання таких компонентів.

Зауважимо, для внесення товару до переліку локалізованих не вимагають жодних документів, що підтверджують розмір складових елементів собівартості (статей калькуляції). Водночас абз. 5 п. 7 Порядку № 861 встановлює загальну норму виробник товару несе персональну відповідальність за зміст, достовірність, актуальність, повноту та коректність інформації, яка подається ним.

Де знайти перелік товарів з підтвердженим ступенем локалізації

Перелік локалізованих товарів містить інформацію про:

вид і марку товару, ступінь локалізації;

виробників товару: для юросіб найменування, код згідно з ЄДРПОУ; для ФОП – прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта.

Перелік локалізованих товарів можна переглянути за допомогою пошуку на головній сторінці Prozorro, а також можна скористатися функціоналом фільтрів за доступними параметрами для пошуку необхідних товарів.

 

Як внести товар до переліку локалізованих

Щоб внести конкретний товар до переліку, виробник товару повинен подати такі документи:

заявку про включення товару до переліку. Її форма наведена в додатку 1 до постанови № 861;

калькуляції собівартості товару. Тут зазначають митну вартість імпортних компонентів (імпортованих виробником та/або придбаних у постачальників, які є резидентами України);

підтвердження здійснення на території України виробництва не менше одного з елементів товару (зокрема вузлів, агрегатів, деталей і комплектувальних виробів) та/або використання вузлів, агрегатів, деталей і комплектувальних виробів, виготовлених на території України.

Якщо товар відповідає ступеню локалізації, його внесуть до переліку у разі коли:

наявна конструкторсько-технологічна документація та/або зареєстровано право інтелектуальної власності на товар, що є предметом закупівлі, що відображено в балансі;

на території України виробляється не менше одного з елементів таких товарів та/або для виробництва використовуються вузли, агрегати, деталі і комплектувальні вироби, виготовлені на території України;

виробники товарів здійснюють їх гарантійне і післягарантійне обслуговування;

виробники товарів мають сертифікат відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT), або національних стандартів, якими їх замінено, виданий акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності;

виробники колісних транспортних засобів мають сертифікат типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифікат відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданий органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI).

Заявку разом із калькуляцією собівартості товару у поточному році подають в електронній формі. При цьому заявка формується автоматично – потрібно лише заповнити електронні поля, що визначені як обов’язкові до заповнення, на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель (далі веб-портал) внести інформацію у повному обсязі, без арифметичних помилок та накласти електронний підпис керівника виробника товару або уповноваженої ним особи. Таку заявку подають безоплатно.

 

Як підтвердити ступінь локалізації конкретного товару

Запис про включення товару до переліку чинний протягом року, в якому була подана заявка. Відповідно запис про включення товару до переліку чинний протягом року, в якому була подана заявка.

Василь Луцик, юрист-консультант

Не таємниця, що промисловий комплекс України тривалий час перебуває у глибокій стагнації, а пандемія та повномасштабне вторгнення держави-терориста лише посилило негативні тенденції – скорочення частки високотехнологічних галузей переробної промисловості у вітчизняній економіці. Задля порятунку ситуації законодавці вирішили використати механізм публічних закупівель, а саме інструмент локалізації виробництва.

Що таке ступінь локалізації виробництва 

Влітку 2022 року набрала чинності вимога про застосування замовниками обов’язкових вимог щодо ступеня локалізації виробництва під час закупівлі певних товарів галузі машинобудування. Така вимога діятиме тимчасово – з 2022 року і протягом 10 років.

Одразу розтлумачимо: ступінь локалізації виробництва – це показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі. Тобто на території України мають виробляти не менше одного з елементів товару (зокрема вузлів, агрегатів, деталей і комплектувальних виробів) та/або використовувати вузли, агрегати, деталі та комплектувальні вироби, виготовлені на території України.

Коли застосовують вимогу щодо локалізації

Ступінь локалізації виробництва застосовують під час здійснення закупівель, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень:

- замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підп. 2 п. 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує встановлений рівень;

- у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, що мають бути локалізовані.

 

У яких випадках не застосовують вимогу про локалізацію

Вимога щодо локалізації не є абсолютною. Вона не застосовується до закупівель товарів, вартість яких дорівнює або перевищує суми, зазначені в Угоді про державні закупівлі від 15.04.1994 р., та у положеннях про закупівлі інших міжнародних договорів України: в угодах про вільну торгівлю, якщо країною походження товарів є країни, з якими Україна уклала такі угоди, чи країни, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі». Відповідно, це повинно підтверджуватися сертифікатом про походження товару.

Перелік країн, з якими укладено угоди про вільну торгівлю, а також перелік країн, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, опублікований на веб-сайті Мінекономіки:

Перелік 1

Перелік 2

Перелік 3

 

Які товари повинні мати локалізацію

Вимога поширюється, зокрема, на продукцію машинобудування. Наприклад, генераторні установки, трансформатори, автобуси, автокрани, самоскиди, кузови, причепи та напівпричепи, локомотиви, тролейбуси, залізничні вагони, турбіни і мотори, насоси та компресори. Повний перелік товарів наведено в підп. 2 п. 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі.

Водночас Уряд за погодженням із комітетом Верховної Ради України може встановлювати додатковий перелік товарів, які також підпадатимуть під вимоги локалізації виробництва. Проте це може бути лише продукція переробної промисловості, і встановлення вимоги до ступеня локалізації обмежене розміром ступеня локалізації виробництва, встановленого Законом про публічні закупівлі.

Вимоги до ступеня локалізації 

Щоб стимулювати розвиток вітчизняної промисловості, створення нових робочих місць та залучення інвестицій, ступінь локалізації у момент запровадження незначний. Проте з часом він зростатиме. Тож ступінь локалізації виробництва повинен дорівнювати чи перевищувати:

у 2022 році – 10%;

у 2023 році – 15%;

у 2024 році – 20%;

у 2025 році – 25%;

у 2026 році – 30%;

у 2027 році – 35%;

з 2028 року до дня завершення 10-річного строку – 40%.

Поза тим, Уряд за погодженням із комітетом Верховної Ради України з питань промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва має право щороку (але не пізніше 31 жовтня) змінювати ступінь локалізації виробництва на наступний календарний рік. Дозволена амплітуда відхилення становить до 5% у бік зменшення або до 10% у бік збільшення щодо кожного окремого товару, що є предметом закупівлі та на який поширюється вимога щодо ступеня локалізації.

 

Хто визначає ступінь локалізації

Виробник товару самостійно розраховує ступінь локалізації за наведеною в Законі про публічні закупівлі формулою. Подальший процес також відбувається без рахівниці ступінь локалізації автоматично підтверджується шляхом математичної перевірки інформації, внесеної до форми калькуляції собівартості товару. Вартість імпортних компонентів, виражену в іноземній валюті, потрібно відображати у гривнях за офіційним курсом до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату постачання таких компонентів.

Зауважимо, для внесення товару до переліку локалізованих не вимагають жодних документів, що підтверджують розмір складових елементів собівартості (статей калькуляції). Водночас абз. 5 п. 7 Порядку № 861 встановлює загальну норму виробник товару несе персональну відповідальність за зміст, достовірність, актуальність, повноту та коректність інформації, яка подається ним.

Де знайти перелік товарів з підтвердженим ступенем локалізації

Перелік локалізованих товарів містить інформацію про:

вид і марку товару, ступінь локалізації;

виробників товару: для юросіб найменування, код згідно з ЄДРПОУ; для ФОП – прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта.

Перелік локалізованих товарів можна переглянути за допомогою пошуку на головній сторінці Prozorro, а також можна скористатися функціоналом фільтрів за доступними параметрами для пошуку необхідних товарів.

 

Як внести товар до переліку локалізованих

Щоб внести конкретний товар до переліку, виробник товару повинен подати такі документи:

заявку про включення товару до переліку. Її форма наведена в додатку 1 до постанови № 861;

калькуляції собівартості товару. Тут зазначають митну вартість імпортних компонентів (імпортованих виробником та/або придбаних у постачальників, які є резидентами України);

підтвердження здійснення на території України виробництва не менше одного з елементів товару (зокрема вузлів, агрегатів, деталей і комплектувальних виробів) та/або використання вузлів, агрегатів, деталей і комплектувальних виробів, виготовлених на території України.

Якщо товар відповідає ступеню локалізації, його внесуть до переліку у разі коли:

наявна конструкторсько-технологічна документація та/або зареєстровано право інтелектуальної власності на товар, що є предметом закупівлі, що відображено в балансі;

на території України виробляється не менше одного з елементів таких товарів та/або для виробництва використовуються вузли, агрегати, деталі і комплектувальні вироби, виготовлені на території України;

виробники товарів здійснюють їх гарантійне і післягарантійне обслуговування;

виробники товарів мають сертифікат відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT), або національних стандартів, якими їх замінено, виданий акредитованим відповідно до законодавства органом з оцінки відповідності;

виробники колісних транспортних засобів мають сертифікат типу обладнання (або сертифікат типу транспортного засобу) чи сертифікат відповідності транспортних засобів або обладнання, чи сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено місцезнаходження виробника колісного транспортного засобу в Україні, виданий органом із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання, який відповідно до законодавства призначений Мінінфраструктури, чи свідоцтво про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI), що входить в структуру ідентифікаційного номера колісного транспортного засобу (VIN), виданого національною організацією України, уповноваженою на ведення реєстрації та присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду виробника (WMI).

Заявку разом із калькуляцією собівартості товару у поточному році подають в електронній формі. При цьому заявка формується автоматично – потрібно лише заповнити електронні поля, що визначені як обов’язкові до заповнення, на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель (далі веб-портал) внести інформацію у повному обсязі, без арифметичних помилок та накласти електронний підпис керівника виробника товару або уповноваженої ним особи. Таку заявку подають безоплатно.

 

Як підтвердити ступінь локалізації конкретного товару

Запис про включення товару до переліку чинний протягом року, в якому була подана заявка. Відповідно запис про включення товару до переліку чинний протягом року, в якому була подана заявка.

Василь Луцик, юрист-консультант