Літні теплиці: mast-heave городника #3 | Raiffeisen Bank Aval Літні теплиці: mast-heave городника #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Літні теплиці: mast-heave городника #13 | Raiffeisen Bank Aval Літні теплиці: mast-heave городника #14 | Raiffeisen Bank Aval Літні теплиці: mast-heave городника #15 | Raiffeisen Bank Aval Літні теплиці: mast-heave городника #16 | Raiffeisen Bank Aval Літні теплиці: mast-heave городника #17 | Raiffeisen Bank Aval Літні теплиці: mast-heave городника #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Липня 2020

Літні теплиці: mast-heave городника

Довгий час теплиці були інструментом для вирощування продукції взимку і навесні, а з настанням тепла приходив час відкритого ґрунту. Трендом останніх років стало застосування... літніх теплиць. У чому їх сенс і вигода для підприємця, скільки необхідно інвестувати, які технології і рішення потрібно застосувати для досягнення хорошого результату, розповідає досвідчений агропідприємець, директор ТОВ «Студениця», аспірант НУБіП Сергій Мирза.

Світовий тренд, в якому йде і Україна вже близько 15 років, - це загальне зростання споживання овочів і більша увага до їх якості, смаку, зовнішнього вигляду. Підприємець повинен бачити цю потребу і шукати можливість її задовольнити. У цьому допоможе перехід від екстенсивних агротехнологій до інтенсивних. Насамперед це побудова «літньої» теплиці.

На відміну від весняних, мета яких отримати ранній урожай, завдання літніх - отримати хороший, великий, якісний, і що особливо важливо - прогнозований урожай. Наприклад, під час вирощування томата у відкритому ґрунті врожайність становитиме 60-100 тонн з 1 га. При цьому якісного, товарного врожаю можна отримати 50-80 тонн. І це - томата хороших сортів. У літній теплиці з такої самої кількості рослин можна зібрати від 180 до 300 тонн овочів, з яких 90% - висококласного продукту. Але собівартість кілограма у відкритому ґрунті становитиме 2-4 грн за 1 кг, а собівартість в будь-яких будівлях - від 6-8 грн за 1 кг залежно від їх технологічності. Якщо підприємець планує отримати в середньому 200 тонн врожаю з 1 га, він повинен буде вкласти 2 млн грн. Тож чи варта шкурка вичинки?

Рентабельність тепличних овочів досягне близько 30-50%, ґрунтових - 10-100%. Це дуже цікаві цифри, і їх потрібно «читати» правильно. Ґрунтові овочі мають величезну залежність від погодних умов, хвороб, шкідників - тобто волатильність. Це таке собі агроказино. Можна вкласти і отримати 200% прибутку, а можна піти в мінус. Останні п'ять років були просто катастрофічними для овочівників. Погодні умови цьогоріч теж далекі від бажаного. Висновки - прозорі.

Інвестиції залежать від типу бізнесу, який ви створюєте, і бажаного доходу. Бізнес (саме бізнес, а не самозайнятість підприємця) починається від 5000 кв. м. На 1 кв. м теплиці будь-якого типу потрібно вкласти від 12 до 20 доларів. Тобто для невеликого агрогосподарства це буде 50-100 тис. доларів. Що цікаво: сума, яка буде вкладена, приблизно дорівнює обороту, якого буде досягнуто. А якщо суму інвестицій розділити на чотири, ми отримаємо орієнтовну суму, яку будемо заробляти в рік. Якщо підприємця влаштовують річний оборот в 50 тис. доларів, 20 тис. рентабельності і близько 10 тис. доларів чистого заробітку, значить, йому варто обмежитися цією сумою. Якщо амбіції великі, рекомендуємо заходити від суми 150-200 тис. доларів. При цьому заробіток складе вже не 20%, а 25%. Це ефект масштабу. Чим більший масштаб, тим більший коефіцієнт заробітку. Крім того, чим більший масштаб, тим легше розвивати канал збуту. Ще порада. Коли ви вкладаєте кошти, робіть cold money - заморожені гроші. Залишайте до 30% від суми інвестицій на непередбачені витрати.

На відміну від весняних теплиць і ґрунтового способу, в літніх теплицях резонно вирощувати ті сорти овочів (наприклад, томата), які будуть дорожчими в цій групі. Не звичайний червоний або сливку, а рожевий, жовтий, кумато тощо. Їх оптова ціна в літній період складе 15-18 грн, і якщо собівартість складе 7-10 грн, то це заявка на хороший підприємницький дохід. Зрозуміло, якщо ви побудували систему збуту.

Адже друге найважливіше питання для підприємця після «як виростити» - це «кому продати». Від відповіді безпосередньо залежить його заробіток. Можливості зі збуту дуже залежать від постійної якості і постійного потоку продукту. Якщо підприємець хоче завоювати своє місце на полиці супермаркету, він просто зобов'язаний переходити на технологічне, точне виробництво, яке може забезпечити тільки теплиця. Жоден супермаркет, жодна мережа, оптовий покупець, навіть просто роздрібний магазин не буде на постійній основі приймати продукцію, якщо її один тиждень завозять, другий - пропускають, а на третій дають якість і вид товару, що разюче відрізняється від першої. Потенційні канали збуту для невеликих агропідприємств класичні: супермаркети, оптові ринки, ринки, мережі, групи в Telegramm, Viber і т.д., скупники.

Як і в усьому світі, серед овочевих культур найрентабельнішим є томат. В Україні є цілі регіони, які займаються огірком, є величезні площі під томати. Але такого поняття, як перевиробництво цих класичних овочів, немає. На відміну від нішевих культур, які зараз дуже модні і цікаві малому бізнесу, але у яких немає масового споживача і складніше знайти канали збуту. Є багато нішевих і цікавих культур, той же мікрогрін, зелень, гриби. Це відмінний спосіб заробляти, якщо у вас вже сформовано портфель клієнтів - ті ж ресторани або супермаркети. Але якщо ви не розумієте канали збуту до останнього кілограма - краще вибирати перевірені варіанти. Навіть з цвітною капустою, кабачком, цибулею на перо можна потрапити в ситуацію, коли ринок зупиняється і практично неможливо продати товар. Якою б не була ситуація на ринку, а огірки та томати ви продасте.

Поговоримо трохи і про практичні інновації. Можна стверджувати, що зараз йде чергова аграрна революція. Вона спрямована на точність землеробства, точність робіт, SMART-агро. Для «тепличного» підприємця в першу чергу це точність в термінах проведення робіт і догляді за рослинами. Якщо ви вчасно не проведете ті чи інші роботи, допустите збій із догляду, «хороша хімія» не допоможе.

Перший необхідний, хоч і не дуже «агро», гаджет - це хороший смартфон. З його допомогою легко здійснювати програмування робіт, планування за часом всіх етапів. В який день посіяти насіння, в який - висадити розсаду в ґрунт, коли зробити те-то. Звичайний Google-календар буде сповіщати вас про кожну необхідну дію заздалегідь.

Щоб правильно прорахувати всі ці терміни, немає необхідності рік платити зарплату штатним агроному. Досить знайти хорошого «фрілансера» або спеціалізовану компанію, яка буде на аутсорсі вести вас як клієнта. В рамках останніх трендів можна і онлайн. Також є спеціалізовані групи в Viber і соцмережах, в тому числі організовані виробниками насіння в якості маркетингового інструменту. У цих групах є досвідчені агрономи, виробники. Цього достатньо, щоб знайти відповіді на всі питання. За точністю в процесах йде їх контрольованість і автоматизація. Є кілька найважливіших для літніх теплиць параметрів, які впливають на врожай, традиційно трудомісткі, але такі, що легко модернізуються.

Контроль клімату в теплиці. Достатньо на aliexpress купити портативну метеостанцію xiaomi за 600-1000 грн, контролер для передачі даних, і всі дані зі станції будуть підвантажуватися в гаджет, а підприємець без витрачання часу і сил буде бачити температуру і вологість, на які - оперативно реагувати. Досить двох таких станцій, на вулицю і всередині. Крім поточного реагування, аналіз даних одного сезону дозволить спланувати завдання і дії в наступному сезоні.

Автоматичне провітрювання. Також можна взяти рішення від xiaomi. У цієї компанії взагалі багато рішень, які можна інтегрувати в теплицю. Запрограмований блок управління буде сам відкривати/закривати теплицю залежно від температури і вологості. Ціна питання 5-6 тис. грн плюс електродвигуни з приводами. Вся система коштує всього 10 тис. грн. Вона «прибирає» трудомісткі і заморочливі процеси з відкриванням-закриванням. Підприємець не повинен витрачати на це час, а наймати персонал - це абсурдні витрати.

Автоматизація поливу. Досить поставити в ґрунт тензіометр, який буде передавати дані про висушеність землі на різній глибині на контролер і далі на смартфон, і на підставі цих даних приймати рішення щодо поливу. Також варто зробити систему в напівавтоматичному режимі, в яку потрібно заливати склад і далі вона буде за сигналом користувача, знову ж зі смартфона, запускати процес поливу.

Системи обігріву. Опалення актуальне більше для весняних теплиць, але в літніх може застосовуватися для окремих культур. Ніхто не відміняв звичайні повітряні «гармати», то їх запуск-зупинка так само повинна бути налагоджена зі смартфона, і до неї (за потреб культури) повинна бути інтегрована система зволоження повітря.

Штучне освітлення. Для малого бізнесу опція недоступна через дуже велику вартість електрики, що витрачається. У літніх теплицях цей параметр не є ключовим. До речі, нерідко початківці «тепличники» обмірковують варіанти з застосуванням сонячних батарей. Розрахунки показують, що встановлювати сонячні батареї, хоч для освітлення, хоч для обігріву та інших потреб - це нерентабельно. Це дорого, занадто багато роботи, жодним чином не окупається. Якщо до теплиці можна провести звичайну електрику - нічого іншого придумувати не варто. Якщо ж навколо вашої ділянки немає куди підключитися, і це рішення єдиний вихід - тоді так, це буде виправдано безальтернативністю. А от встановлювати невеликі окремі панелі батареї для забезпечення роботи контролерів і малозатратного обладнання - цілком раціонально.

Перераховані рішення - дуже прості і доступні. Та найчастіше у фермерів і малих агропідприємств догляд за рослинами і контроль процесу здійснюється в «ручному» режимі, з використанням найманої праці. Підприємці не сплять ночами і пильнують урожай. Але ж достатньо всього 2-3 тис. доларів, щоб зробити літню теплицю технологічною, автоматизованою, що відповідає потребам сьогодення.

Що стосується інновацій, протягом п'яти років їх в тепличному господарстві з'явиться достатньо і під них відразу потрібно готувати ґрунт. Згодом обов'язковими тенденціями буде зменшення трудовитрат і збільшення контрольованості. Однозначно розвиток піде шляхом максимальної автоматизації та механізації процесів. Тож потрібно наперед прогнозувати, де і як можна буде прибрати ручну працю. Наприклад, планувати ергономіку об'єкта так, щоб міг проїхати робот, який висаджує розсаду, і робот-збирач врожаю, а при теплиці передбачити приміщення для сортування і навантаження товару, зрозуміло, з автоматичною лінією і роботами-сортувальниками.

Висновок такий. Літні теплиці для вирощування овочів у сучасних умовах - це мастхев у порівнянні з відкритим грунтом. Тільки прогнозована кількість товарного врожаю допоможе побудувати продажі. Прогнозована кількість врожаю з правильними продажами дозволить підприємцю спрогнозувати його фінансові потоки і отримати очікуваний прибуток, а не розчарування.