Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #3 | Raiffeisen Bank Aval Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #13 | Raiffeisen Bank Aval Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #14 | Raiffeisen Bank Aval Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #15 | Raiffeisen Bank Aval Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #16 | Raiffeisen Bank Aval Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #17 | Raiffeisen Bank Aval Лікарняні для ФОП: як отримати оплати #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Квітня 2024

Лікарняні для ФОП: як отримати оплати

Підприємці, як і наймані працівники, мають право на оплату лікарняних, хоча зазвичай цим правом майже не користуються. Тож розберімося, як скористатися законним правом на соціальне страхування. 

 

Минулого року змінився підхід щодо оплати лікарняних підприємцям та власне платник. Оплату лікарняного починаючи з 1 січня 2023 року здійснюють органи Пенсійного фонду України.

Отримати оплату лікарняних мають право тільки ті підприємці, які сплачують ЄСВ. Нагадаємо, що порядок сплати ЄСВ для ФОП на загальній системі оподаткування та єдиному податку відрізняються.

З 1.01 по 31.03 поточного року розмір мінімальної зарплати дорівнює 7100 грн, максимальна база – 106 500 грн (7100 грн х 15), а з 1 квітня по 31 грудня відповідно 8000 грн та 120 000 грн (8000 грн х 15). Таким чином, розмір мінімального ЄСВ дорівнює відповідно 1562 грн та 1760 грн, а максимального – 23 430 грн та 26 400 грн.

Частина коштів із суми сплаченого ЄСВ розподіляється зокрема на виплати із соціального страхування, до яких відносяться і виплати за лікарняними.

Розмір та особливості оплати лікарняного

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності та у зв’язку з вагітністю і пологами підприємця обчислюється виходячи з доходу, з якого сплачено ЄСВ, та залежить від страхового стажу.

Система оподаткування, за якою працює ФОП, для оплати лікарняного значення не має. Але необхідно враховувати, що на відміну від бізнесу на загальній системі оподаткування, платники єдиного податку переважно сплачують ЄСВ в мінімальному розмірі. Тому для розрахунку допомоги для платника єдиного податку використовується розмір мінімальної зарплати, а для ФОП на загальній системі оподаткування – розмір доходу, з якого сплачений ЄСВ.

Розмір виплат по тимчасовій непрацездатності залежить не тільки від розміру доходу, з якого сплачений ЄСВ, а й від наявного страхового стажу. Якщо страховий стаж становить:

до 3 років – оплата розраховується із 50% середньоденного доходу;

від 3 до 5 років – оплата розраховується із 60% середньоденного доходу;

від 5 до 8 років – оплата розраховується із 70% середньоденного доходу;

понад 8 років – оплата розраховується із 100% середньоденного доходу.

У разі хвороби самого підприємця Пенсійний фонд оплачує лікарняні лише з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів він має оплатити власними коштами. Тобто за фактом, якщо хвороба триває п’ять або менше днів, то лікарняний не оплачується.

Якщо ж листок непрацездатності видано у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, то він оплачується ПФУ з першого дня хвороби дитини протягом всього періоду, коли дитина за висновком лікаря потребує догляду (але не більш як за 14 календарних днів). Коли дитина віком до 14 років потребує стаціонарного лікування, лікарняні виплачуються за весь час перебування особи в стаціонарі разом з хворою дитиною. Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологам також оплачується ПФУ з першого дня непрацездатності.

Оформлення е-лікарняного

Зауважимо, що починаючи з 2021 року лікарняні оформлюють в електронному вигляді на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Порядок оформлення е-лікарняних визначений наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234. Отже, у разі хвороби підприємця або члена його сім’ї, який потребує догляду, чи у разі терміну оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю, необхідно звернутися до лікаря, який і оформлює медичний висновок. На його підставі протягом трьох днів в Електронному реєстрі листків непрацездатності система сформує е-лікарняний, і ФОП отримає sms-повідомлення, що лікарняний сформований.

Якщо sms-повідомлення не буде отримано, необхідно звернутися до лікаря, щоб з’ясувати причину затримання формування е-лікарняного. Таке може статися, якщо некоректно зазначені відомості або система не ідентифікувала підприємця як застраховану особу.

Якщо sms-повідомлення отримано, то в особистому кабінеті страхувальника на порталі ПФУ необхідно перевірити, чи набув лікарняний статусу «Готовий до сплати».

Також необхідно уважно перевірити правильність його заповнення. Особливо слід звернути увагу на заповнення графи «місце роботи». В ній повинно бути зазначено, що він виданий ФОП, та вказано його прізвище, ім’я та по-батькові.

Зазначимо, що е-лікарняні, сформовані у зв’язку з вагітністю і пологами, набувають статусу «готові до сплати» за сім днів після їх відкриття; інші лікарняні – за сім днів після їх закриття.

Отримати виплати за лікарняним можна, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності чи закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо пропустити цей термін, то лікарняний залишиться без оплати.

Підстава для оплати лікарняного

Підставою для фінансування ФОП як страхувальника є оформлена через вебпортал електронних послуг ПФУ заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані суми страхових виплат за їх видами. Форма заяви-розрахунку та порядок фінансування затверджені постановою правління Фонду соціального страхування від 12.07.2018 р. № 12. Заявка-розрахунок заповнюється на підставі е-лікарняного зі статусом «Готовий до сплати».

Підприємці, які з певних причин не можуть скористатись електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг ПФУ, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Разом із заявою-розрахунком подаються:

  • довідка з податкової про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ або копії квитанцій, які підтверджують сплату ЄСВ за останній рік перед настанням тимчасової втрати працездатності;
  • копія поданої податкової декларації за розрахунковий період та місяць настання страхового випадку;
  • виписка із реквізитами рахунку для зарахування виплат по тимчасовій непрацездатності.

Пенсійний фонд України здійснює фінансування на окремий поточний рахунок, відкритий в банку. Якщо заява-розрахунок подана вірно, виплати надійдуть на рахунок протягом 3 робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

Розрахунок лікарняних

Підприємець самостійно обчислює свої лікарняні. Для цього треба порахувати середньоденний дохід, тобто суму, з якої розраховували ЄСВ останні 12 місяців до настання хвороби, поділити на календарні дні підприємницької діяльності (365/366 днів). Дні, коли особа була на лікарняному через хворобу або у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, не враховуються.

Для ФОП на спрощеній системі, якщо ЄСВ сплачувався від мінімальної заробітної плати, у розрахунковому періоді використовується дохід, що дорівнює мінімальній зарплаті, яка діє на момент настання страхового випадку. Зробити такий розрахунок необхідно до сплину строку подання річної звітності з додатком про нарахування та сплату ЄСВ.

Після того, як буде подана річна звітність, у разі якщо ЄСВ був сплачений з доходу більшого, ніж мінімальна зарплата, ФОП має право зробити перерахунок отриманої допомоги, подавши уточнюючу заяву-розрахунок на суму доплати. Якщо ЄСВ сплачений за звітній період був меншого розміру, або несплачений зовсім, то зайво нараховану і отриману суму допомоги необхідно повернути.

Підприємці на загальній системі оподаткування протягом року сплачують ЄСВ у вигляді авансових внесків за підсумками кварталу, в якому отриманий дохід. Остаточний розрахунок відбувається за підсумками року. Тому також, як і платники єдиного податку, вони зможуть провести перерахунок допомоги після подання річної звітності, якщо фактично ЄСВ був сплачений з більшого доходу, ніж був використаний в розрахунку.

Звертаємо увагу! Отримати оплату лікарняних можна тільки за умови сплати ЄСВ в розрахунковому періоді. Підтвердити сплату ЄСВ може довідка за формою ОК-5 або ОК-7, яку можна отримати в особистому кабінеті страхувальника.

Водночас необхідно зазначити, що в період дії воєнного стану підприємцям дозволено не сплачувати ЄСВ за себе. Якщо вони скористалися такою можливістю, то не зможуть отримати виплати за лікарняними, бо, як було сказано вище, вони мають право на отримання від ПФУ фінансування для оплати лікарняних виключно за умови сплати ЄСВ в розрахунковому періоді і відсутності заборгованості з його сплати.

Наталя Щербак, податковий консультант