Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #3 | Raiffeisen Bank Aval Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #13 | Raiffeisen Bank Aval Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #14 | Raiffeisen Bank Aval Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #15 | Raiffeisen Bank Aval Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #16 | Raiffeisen Bank Aval Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #17 | Raiffeisen Bank Aval Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
13 Січня 2021

Коли підприємці можуть не платити ЄСВ за себе

Протягом року прийнято багато законів, які стосуються діяльності підприємців. Деякі зміни набули чинності відразу після опублікування, а деякі з відстрочкою. 


Одним з таких є Закон України від 13.05.2020 р. № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», який було опубліковано 2 червня 2020 року в газеті «Голос України».

Для підприємців, які сплачують податки за загальною системою оподаткування і не здійснювали свою діяльність з 1 січня 2017 року, передбачено списання заборгованості за нарахованими внесками по ЄСВ за умови подання заяви до 31 серпня 2020 року. Ця норма закону набула чинності відразу - 3 червня (наступного дня після опублікування закону). Але не менш важливі зміни набрали чинності 1 січня 2021 року і стосуються вони також підприємців, які сплачують податки на загальній системі оподаткування, самозайнятих осіб і членів фермерських господарств.

Починаючи з цієї дати вищеперелічені платники ЄСВ звільнені від обов'язкової сплати ЄСВ за місяці, в яких у них відсутній дохід від підприємницької (господарської діяльності). Сплачувати єдиний соціальний внесок за такі місяці вони можуть в добровільному порядку. Така норма закону діяла до 2017 року. Повернення до неї, з одного боку, полегшує життя підприємців: немає доходу - не треба платити ЄСВ, а з іншого боку - за місяці, коли не сплачено ЄСВ, не буде страхового стажу. А щоб отримати право на пенсію за віком, необхідний стаж в 35 років. Тому кожен з підприємців опиниться перед вибором - продовжувати сплачувати єдиний соціальний внесок в місяці, коли немає доходу, в розмірі не менше мінімального страхового внеску і заробляти стаж для пенсії або не платити і відкладати собі ці гроші (формувати свою недержавну пенсію). Ці зміни, на жаль, не стосуються підприємців - платників єдиного податку. Вони зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок незалежно від того, чи отримано в цьому місяці дохід чи ні.

А ось інші зміни можуть порадувати підприємців, адже страховий стаж вони не втратять, але платити ЄСВ будуть менше. І ось чому. Якщо підприємець має основне місце роботи (є найманим працівником у місці, де знаходиться його трудова книжка) і одночасно здійснює підприємницьку діяльність, то з підприємницьких доходів він може не сплачувати єдиний соціальний внесок за умови, що роботодавець платить з його зарплати в розмірі не менше мінімального страхового внеску. Якщо ж зарплата менша за мінімальну, то підприємець може самостійно визначити місяці, за які він вирішить заплатити. При цьому розмір ЄСВ не може бути меншим за мінімальний.

Значні зміни торкнуться самозайнятих осіб (адвокатів, юристів та інших платників податків, які здійснюють незалежну професійну діяльність). Їх звільнили від сплати ЄСВ якщо:

- вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Таке право в даний час є тільки у підприємців, незалежно від системи оподаткування;

- вони перебувають на обліку як фізичні особи-підприємці та здійснюють один вид діяльності одночасно в якості підприємця і самозайнятої особи.

Зміни також передбачають, що тепер не будуть двічі враховуватися фізособи, які є ФОП та самозайнятими особами. Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець і при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в податковому органі як ФОП з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності. При цьому і ЄСВ буде сплачуватися тільки з доходу ФОП.


Наталія Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для журналу «Мій Бізнес»