Хитросплетіння КВЕДів #3 | Raiffeisen Bank Aval Хитросплетіння КВЕДів #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Хитросплетіння КВЕДів #13 | Raiffeisen Bank Aval Хитросплетіння КВЕДів #14 | Raiffeisen Bank Aval Хитросплетіння КВЕДів #15 | Raiffeisen Bank Aval Хитросплетіння КВЕДів #16 | Raiffeisen Bank Aval Хитросплетіння КВЕДів #17 | Raiffeisen Bank Aval Хитросплетіння КВЕДів #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
07 Жовтня 2020

Хитросплетіння КВЕДів

Не всі знають, що, реєструючи КВЕД, можна вказати аж 20 видів діяльності. Законодавство не встановлює максимальну кількість, але в самій формі заяви 20 комірок, а в примітці зазначено, що якщо цього недостатньо, можна заповнити ще одну сторінку і вказати на ній необхідні коди. Але рідко хто такою можливістю користується і реєструє більше п'яти видів діяльності. З них основним вважатиметься той, який записаний в заяві першим.

Зрозуміло, підприємець на початку своєї діяльності не завжди знає всі види діяльності, які йому будуть потрібні. Тому є можливість внести зміни в реєстраційні дані згодом, подавши заяву держреєстратору.

До вибору видів діяльності особливо уважно слід підходити підприємцям, які застосовують спрощену систему оподаткування. Адже коди КВЕД будуть вказані не тільки в реєстраційній картці підприємця, а й в Реєстрі платників єдиного податку.

Нагадаємо, що на відміну від реєстраційної заяви, в заяві на єдиний податок вказуються не тільки цифрові коди КВЕД, а й їх назва. Наприклад, код КВЕД 69.20 називається «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту». Однак платникам єдиного податку дозволено надавати бухгалтерські послуги, але заборонено аудиторські послуги. Тому, щоб включили до Реєстру платників єдиного податку, в заяві до податкової код КВЕД вказуємо 69.20, а в назві тільки ту частину виду діяльності, яка дозволена - «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку».

Якщо підприємець вирішить розширити сферу своєї діяльності, то важливо своєчасно додати необхідний код КВЕД як у держреєстратора, так і в Реєстрі платника єдиного податку. При цьому якісь особливі обмеження щодо суміщення видів діяльності законодавство не містить, адже не всі види робіт (послуг) він планує виконувати самостійно. Якщо він для нових видів діяльності залучає найманих працівників, взагалі жодних проблем немає. Наприклад, ФОП надає бухгалтерські послуги і вирішив відкрити роздрібну точку. Зрозуміло, що в цьому випадку без місця здійснення діяльності та найманих працівників не обійтися. Йому необхідно не тільки додати код КВЕД, а й провести всю необхідну роботу з її відкриття (проінформувати податкову про місце здійснення діяльності, обладнати магазин, придбати (орендувати приміщення і обладнання), укласти договори на поставку товарів тощо).

Деякі ФОП вважають, що не завжди при декількох видах діяльності необхідно мати найманих працівників. З цим можна погодитися, але не завжди. Наприклад, якщо ФОП серйозно займається якимось видом діяльності - присвячує йому весь свій час, то поєднувати непросто. Якщо ж надає ті послуги, на які зараз є замовники, тоді цілком можливо. Наприклад, у ФОП вказані в кодах КВЕД дизайнерські послуги, здавання нерухомості в оренду, консультування з питань комерційної діяльності. В даному випадку він може впоратися самостійно, якщо у нього клієнти з'являються час від часу. Кожен з видів діяльності може принести дохід. Якщо ж обсяги доходу в цілому будуть великі, то контролюючі органи почнуть аналізувати, наскільки дійсно підприємець може всі ці роботи виконувати самостійно. У той же час важливо пам'ятати, що не обов'язково підприємець здійснює всі види діяльності, зазначені в Реєстрі платників єдиного податку. Навіть вказавши 5 або 10, постійно здійснюється один або два, а інші можуть бути в планах або в розробці або для одиничних договорів. Наприклад, у ФОП роздрібна торгівля будматеріалами, але йому обов'язково потрібно мати і оптову торгівлю, якщо за його товаром прийде юрособа.

На закінчення відзначимо, що у ФОП в Реєстрі платників єдиного податку може бути будь-яка кількість кодів КВЕД. Їх наявність зовсім не означає, що він їх усі здійснює. Якщо за вашим видом діяльності немає конкретного коду, то вказують кілька схожих, щоб податківці не вважали, що дохід отриманий від невизначеного в Реєстрі.

Неправильне відображення коду і назви виду діяльності може трактуватися працівниками податкових органів як отримання доходу від не вказаного виду діяльності в Реєстрі платника єдиного податку. А це може призвести до втрати права застосовувати спрощену систему. А єдинники першої і другої групи повинні будуть з такого доходу сплатити єдиний податок за ставкою 15%. До доходів єдинника третьої групи, отриманих від незареєстрованих, але не заборонених для роботи на спрощеній системі оподаткування видів діяльності, підвищена ставка єдиного податку не застосовується. Але це не означає, що для нього не важливий правильний код КВЕД.

Підприємець має право виключати зазначені види діяльності і додавати нові стільки разів, скільки йому це необхідно. Робити це можна в будь-який час, головне, щоб дохід був отриманий від нового виду діяльності, коли він буде внесений до Реєстру платників єдиного податку.

Чинне законодавство не вимагає вести облік доходів за кожним видом окремо. Вони відображаються загальною сумою. Головне, щоб за відсутності найманих працівників підприємець міг реально самостійно здійснювати види діяльності, зазначені в його документах.

Наприклад, підприємець надає послуги згідно з кодом КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності» та за кодом 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт». Якщо за першим пунктом питань не виникає, то другий, за яким здійснюються вантажні перевезення і ФОП має кілька вантажних автомобілів, несе в собі ризик привернути увагу податкової, адже без найманих працівників йому не обійтися.

Так що вибирайте коди КВЕД правильно і не бійтеся їх великої кількості, якщо в обліку у вас все в порядку.