ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #3 | Raiffeisen Bank Aval ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #13 | Raiffeisen Bank Aval ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #14 | Raiffeisen Bank Aval ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #15 | Raiffeisen Bank Aval ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #16 | Raiffeisen Bank Aval ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #17 | Raiffeisen Bank Aval ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
16 Жовтня 2020

ФОП-єдинник: покупка авто для госпдіяльності

Досить часто підприємцям в господарській діяльності необхідний автомобіль. Чи можна оплатити його придбання з підприємницького рахунку? Чи позначиться це в обліку підприємця? Постараємося відповісти на ці та інші питання.


Питання у ФОП виникають тому, що автомобіль може бути зареєстрований тільки на юридичну особу або на фізичну особу - громадянина, а оплатити автомобіль він хоче з підприємницького рахунку. Оскільки вартість автомобіля немаленька і операції зі зняттям грошей з рахунку призведуть до втрати грошових коштів у вигляді комісії банку.

Якби таке питання виникло на початку року, то прозвучала б однозначна відповідь, що з підприємницького рахунку оплачувати особисті витрати не можна. А все тому, що НБУ було внесено зміни до чинного законодавства, які дозволяли витрачати кошти з підприємницького рахунку виключно на підприємницькі цілі, а на особисті - тільки після сплати податків і зборів. При цьому не враховувалася ні система оподаткування ФОП, ні порядок сплати податків, встановлений для конкретної групи єдиного податку або загальної системи оподаткування. Ці вимоги проіснували менше місяця. В даний час ФОП мають право використовувати грошові кошти з підприємницького рахунку як на підприємницькі цілі, так і на особисті. Але не варто забувати про те, що цей рахунок був відкритий для ведення розрахунків, пов'язаних з господарською діяльністю. А значить, якщо ФОП здійснює оплату на рахунок іншого ФОП - неважливо за що: за товари (роботи, послуги), пов'язані з підприємницькою діяльністю чи ні, він виступає податковим агентом, оскільки іншому ФОП виплачує дохід. А це означає, що за підсумками кварталу, в якому такий дохід виплачений, в звіті за формою № 1 ДФ він зобов'язаний відобразити відомості про таку операцію.

Якщо ж одержувачем коштів виступає юридична особа, то додаткових зобов'язань з формування звітності не виникає, тому що в звіті за формою № 1 ДФ відображаються доходи, які нараховуються (виплачуються) фізичним особам, в тому числі ФОП.

Так що ФОП може оплатити придбання автомобіля з підприємницького рахунку. Заборони на це немає, але необхідно пам'ятати про вищесказане, тобто про те, хто буде продавцем. І бути готовим до того, що банк може зажадати документи, що підтверджують джерело походження доходів.

Нагадаємо, що ФОП - платники єдиного податку в основному ведуть тільки облік доходів, а придбання автомобіля - це витрати, тому в їх обліку це ніяк не відіб'ється. Тим більше що навіть ті ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування, не мають права витрати з утримання легкового автомобіля відображати в обліку, оскільки згідно з чинним законодавством, вони не мають права амортизувати легкові автомобілі.

Незважаючи на те, що це об'єкт основних засобів, ФОП не зобов'язані ставити його у себе на облік як основний засіб, оскільки не ведуть бухгалтерський облік.

Найчастіше проблема при придбанні авто з оплатою з підприємницького рахунку виникає у ФОП, які є платниками ПДВ. Податкова не хоче визнавати податковий кредит з ПДВ у вартості авто, мотивуючи тим, що автомобіль буде оформлений на фізособу - громадянина, а не на ФОП.

Навіть якщо він буде оформлений на громадянина. Чинне законодавство не забороняє його використовувати у підприємницькій діяльності. Але на оподаткування витрати на його утримання ніяк не вплинуть, особливо у ФОП - платників єдиного податку. Оскільки вони сплачують єдиний податок у фіксованій сумі (1-ша і 2-га група) або відсоток від доходу. При цьому витрати не зменшують розмір отриманого доходу.

На завершення необхідно відзначити, що крім вартості авто, у ФОП будуть витрати на сплату пенсійного збору, якщо купується новий легковий автомобіль, який підлягає першій реєстрації.

Об'єктом оподаткування є вартість легкового автомобіля. Ставка пенсійного збору залежить від вартості автомобіля і становить:

3% - якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму (далі - ПМ), встановленого для працездатних осіб на 1 січня звітного року;

4% - якщо вартість авто більша 165 ПМ, але не перевищує 290 ПМ;

5% - якщо вартість авто перевищує 290 ПМ.

На 01.01.2020 р. ПМ склав 2102 грн. Тому 3% сплачується, якщо автомобіль коштує до 346 830 грн, 4% - більше 346 830, але не більше 609 580 грн, 5% - понад 609 580 грн відповідно.

Сервісні центри МВС реєструють легкові автомобілі лише при сплаті пенсійного збору, що підтверджується відповідним документом.