ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #3 | Raiffeisen Bank Aval ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #13 | Raiffeisen Bank Aval ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #14 | Raiffeisen Bank Aval ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #15 | Raiffeisen Bank Aval ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #16 | Raiffeisen Bank Aval ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #17 | Raiffeisen Bank Aval ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Квітня 2024

ФОП мобілізували. Що буде з бізнесом?

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України багато чоловіків пішли захищати свою країну. Серед них відчутна доля підприємців. Розглянемо, чи повинні вони платити податки в період, коли вони мобілізовані, подавати звітність, хто може замість них це робити.

Чи необхідно закривати ФОП

Для початку визначимося: чи необхідно ФОП закритися, адже він не може займатися бізнесом. Якщо звернутися до норм Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-ХІІ, то бачимо, що згідно з ч. 3 ст. 39 за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності ФОП. У разі непровадження ними підприємницької діяльності у період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам – підприємцям не здійснюється.

Таким чином, якщо ФОП мобілізовано і він не має можливості здійснювати підприємницьку діяльність, то йому не потрібно сплачувати податки і подавати звітність, а також звертатися до Держреєстратора про закриття ФОП. Його ФОП залишається діючим.

Водночас необхідно зазначити, що у разі якщо мобілізований підприємець не є військовою посадовою особою, він може у вільний час займатися підприємницькою діяльністю за умови, що це не шкодить сумлінному виконанню покладених на нього військових обов’язків. Ба більше, майже кожен військовослужбовець може зареєструватися, як ФОП. Звісно, якщо йому – до того… Тим більше, що зробити це дуже легко онлайн за допомогою «Дії».

Чи необхідно платити податки та подавати звітність

Пунктом 25 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ визначений порядок звільнення від сплати податків. А саме, самозайняті особи, у тому числі ФОП, незалежно від обраної системи оподаткування та від наявності та відсутності найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДФО та ЄП.

Підставою для такого звільнення є заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов під час мобілізації, на особливий період. Подати ці документи до податкової підприємець має протягом 10 днів після демобілізації.

Але для платників єдиного податку першої та другої групи, яким ЄП нараховується незалежно від того, здійснюють вони діяльність чи ні, податківці зауважили: якщо такі ФОП не мають змоги виконувати податкові зобов’язання, мають подати заяву до контролюючого органу до податкової, додавши документи, що підтверджують проходження служби. На підставі таких документів податкова скасує нарахування єдиного податку в інтегрованій картці платника за весь період мобілізації у період дії воєнного стану в Україні та прийме рішення про скасування податкових вимог.

А після демобілізації протягом 10 днів ще раз подати заяву.

Якщо демобілізований підприємець перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з пораненням чи травмою, спричиненою виконанням обов’язків під час мобілізації, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення лікування.

Якщо мобілізований підприємець зареєстрований платником ПДВ, то він повинен продовжувати його платити, якщо за підсумками звітного періоду виникають податкові зобов’язання. Це стосується мобілізованих ФОП, які продовжують здійснювати підприємницьку діяльність дистанційно чи за допомогою найманих працівників. Якщо ж у звітних періодах відсутні операції з постачання або придбання товарів/послуг та відсутні інші показники, які підлягають декларуванню, то подавати декларацію з ПДВ такі ФОП не зобов’язані.

Звільнення для мобілізованих ФОП стосується не лише щодо сплати податків, а й щодо подання звітності. Як платники ЄП, так і ті, що працювали на загальній системі оподаткування, звільняються від подання звітності в період їх мобілізації.

Чи необхідно платити ЄСВ за себе і звітувати

Необхідно зазначити, що для мобілізованих підприємців також передбачене звільнення і від сплати ЄСВ за себе та подання звітності. На це вказують норми пункту 9-Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Підставою для такого звільнення також є заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу, які необхідно подати до податкової за місцем реєстрації протягом 10 днів після його демобілізації. Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації), документи подаються протягом 10 днів після закінчення його лікування (реабілітації). Сподіваємось, що достатньо буде подати одну заяву, а не в кожний відділ податкової окремо.

 

Якщо у ФОП є наймані працівники

Якщо у мобілізованого підприємця є наймані працівники, але він не має можливості здійснювати підприємницьку діяльність, то він може звільнити їх.

Звільнення працівників у зв’язку із мобілізацією ФОП є правом, а не обов’язком. Тобто він може і не звільняти. Але якщо ФОП – роботодавець прийняв рішення розірвати трудові відносини з найманими працівниками, то це здійснюється на підставі пункту 10 статті 40 КЗпП. Зазначимо, що така можливість є тільки під час особливого періоду та у разі мобілізації ФОП – роботодавця. Але ця норма не може використовуватися, якщо ФОП є добровольцем тероборони.

Згідно з даною нормою підприємець не зобов’язаний заздалегідь попереджати працівника про припинення трудового договору за п. 10 статті 40 КЗпП. У цьому випадку також не передбачена виплата вихідної допомоги найманим працівникам. Інші норми законодавства, які передбачені при звільненні з ініціативи роботодавця, застосовуються в загальному порядку.

Якщо підприємець не планує звільнити працівників, йому необхідно уповноважити особу, яка буде нараховувати і виплачувати працівникам зарплату та/або інші доходи і нараховувати і утримувати з цих доходів ПДФО, військовий збір та ЄСВ. І відповідальність за це на строк військової служби ФОП несе саме ця особа.

В подальшому ці нараховані та утримані суми ПДФО, військового збору та ЄСВ підприємець сплачує після демобілізації протягом 180 календарних днів без нарахування штрафних і фінансових санкцій. У заяві він зазначає дані строки власної мобілізації та суми нарахованого та утриманого уповноваженою особою ПДФО, військового збору та ЄСВ за цей період.

Законодавством передбачено, що звітність з виплати зарплати найманим працівникам підприємець зобов’язаний подати після демобілізації. Але якщо уповноваженій особі в дорученні передбачене таке зобов’язання, то вона повинна подавати її в терміни, визначені ПКУ та Законом № 2464.

 

Нагадаємо, уповноважена особа повинна мати нотаріально посвідчене доручення щодо представлення інтересів ФОП в тому числі в податковій та здійснення відповідних правочинів. Саме така особа має право підписувати податкову звітність. Підприємець може визначити уповноваженою особою не тільки фізичну особу, а й аудиторську фірму або іншого суб’єкта господарювання.

Якщо звітність подається в електронній формі, то ФОП має надати право підпису електронних документів уповноваженій особі, про що має повідомити свою податкову, направивши повідомлення про надання інформації щодо КЕПв у електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

Підіб’ємо підсумок. 

  • Якщо ФОП мобілізований, звільняється від обов’язку сплачувати податки та ЄСВ за себе і подавати звітність.
  • Підтвердити мобілізацію він має протягом 10 днів після демобілізації.
  • Якщо дозволяють умови служби, підприємець може продовжувати свою діяльність.
  • Якщо ФОП має найманих працівників, то він має вибір: звільнити або продовжувати нараховувати та виплачувати їм зарплатню через уповноважену особу.
  • Уповноваженій особі потрібно надати довіреність, засвідчену нотаріально.

Наталя Щербак, податковий консультант