ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #3 | Raiffeisen Bank Aval ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #13 | Raiffeisen Bank Aval ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #14 | Raiffeisen Bank Aval ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #15 | Raiffeisen Bank Aval ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #16 | Raiffeisen Bank Aval ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #17 | Raiffeisen Bank Aval ФОП: документи для підтвердження страхового стажу #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
05 Січня 2021

ФОП: документи для підтвердження страхового стажу

Підприємці, як будь які громадяни України, після досягнення пенсійного віку розраховують на призначення пенсії. Розглянемо, які документи їм для цього потрібні.

На відміну від найманих працівників, період підприємницької діяльності не вноситься до трудової книжки, та й порядок сплати пенсійних внесків і єдиного внеску у підприємців інший. Розглянемо, які документи необхідно мати для підтвердження стажу, який розміру доходу використовується для визначення розміру пенсійних виплат та інше.

Почнемо з документів. Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1 затверджено Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій. Цим документом визначено, що період здійснення підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування з 01 липня 2000 року підтверджується довідкою із бази даних Реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку. Періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку:

  • з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
  • з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску).

При цьому підтвердженням застосування до 30 червня 2000 року спрощеної системи оподаткування є свідоцтво про сплату єдиного податку або патент про сплату фіксованого розміру прибуткового податку у громадян.

Представники органів ПФУ на питання, де брати документи для визначення права на зарахування до страхового стажу періодів здійснення підприємницької діяльності, рекомендують звертатися за довідками до Державної податкової служби України. Але, на жаль, на практиці отримати їх практично не можливо, тому що було декілька реорганізацій податкової і на місцях збереглися документи за останні п’ять років. А в цей період майже всі ФОП звітували й сплачували внески, тобто страховий стаж нараховано.

Тому, на жаль, якщо у самого ФОП необхідні документи відсутні, то стаж за попередні роки, особливо до 2000 року, ніхто не зможе підтвердити не тільки тому , що не збереглися архіви, а й тому, що в той період ФОП не зобов’язані були сплачувати внески до ПФУ.

Щоб не шукати необхідні документи, після досягнення пенсійного віку всі три місяці, які для цього відведені, майбутнім пенсіонерам-підприємцям вже зараз є можливість зареєструватися на веб-порталі ПФУ й через особистий кабінет побачити, які періоди зараховано до страхового стажу, а які ні. Якщо ФОП не тільки здійснював підприємницьку діяльність, а ще працював як найманий працівник (має запис у трудовій книжці), а цей період не зарахований до стажу, то є можливість перевести свою трудову книжку в електронний вигляд та завантажити до свого кабінету її сторінки й через деякий час перевірити, чи зарахований цей період.

Необхідно зазначити, що періоди, коли внески були сплачені в розмірі менше мінімального, зараховуються до стажу виключно для визначення права на отримання пенсії за віком. Щоб враховувався дохід для визначення розміру пенсії, необхідно, щоб внески сплачувалися з доходу, який дорівнює або перевищує мінімальну заробітну плату.

Необхідно також розуміти, що розмір пенсії буде мінімальним, якщо ФОП сплачує внески з мінімальної зарплати. Іноді ФОП займаються підприємницькою діяльністю та отримують доходи як наймані працівники або самозайняті особи. З цих доходів також сплачуються внески. Отже, до страхового стажу в цьому випадку буде зараховано один календарний рік, а до доходу, який враховують для визначення розміру пенсії, всі суми, з яких сплачено пенсійні внески (ЄСВ) в розмірі, що не перевищує максимальну величину доходу, з якого вони сплачуються.

Отже, Реєстр застрахованих осіб формується на підставі відомостей, які надходять з річних звітів ФОП. Зараз це Додаток №5. Раніше це був звіт з персоніфікованого обліку. Тому звітувати щодо сплати ЄСВ необхідно обов’язково й своєчасно. Якщо відомості, які підтверджують Ваш страховий стаж, не відповідають дійсності і Ви маєте документи, які його підтверджують, звертайтеся до органу ПФУ за місцем реєстрації для внесення змін.