Доступні кредити для підприємців #3 | Raiffeisen Bank Aval Доступні кредити для підприємців #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Доступні кредити для підприємців #13 | Raiffeisen Bank Aval Доступні кредити для підприємців #14 | Raiffeisen Bank Aval Доступні кредити для підприємців #15 | Raiffeisen Bank Aval Доступні кредити для підприємців #16 | Raiffeisen Bank Aval Доступні кредити для підприємців #17 | Raiffeisen Bank Aval Доступні кредити для підприємців #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
27 Травня 2021

Доступні кредити для підприємців

Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» (надалі - Програма) затверджена Постановою КМУ №28 від 24.01.2020 року і допомагає суб’єктам малого та середнього підприємництва (у тому числі мікропідприємництва) отримати фінансування на пільгових умовах. АТ «Райффайзен Банк Аваль» – перший Банк за сумою укладених кредитних договорів в рамках Програми.


Райффайзен Банк Аваль приєднався до Програми 14 травня 2020 року і вже у червні почав видавати перші кредити на пільгових умовах. Станом на 24 травня 2021 року Райффайзен Банком Аваль оформлено кредитних договорів на найбільшу суму серед 27 українських банків-учасників програми – а саме на 7770 млн грн.

Програма передбачає компенсацію процентної ставки по кредиту за рахунок державних коштів. Надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва здійснюється Фондом розвитку підприємництва (надалі – Фонд), з якими укладають угоди банки-учасники Програми. В залежності від напряму державної підтримки Позичальник сплачує по кредиту від 0% до 9% річних, різниця між Базовою та Компенсаційною ставками фінансується за рахунок кредитних коштів.


На які цілі видається пільговий кредит

Середній ліміт укладених кредитних договорів АТ «Райффайзен Банк Аваль» в рамках Програми складає близько 4 млн грн», – розповідає Дар’я Чингаєва, старший менеджер з розвитку та впровадження кредитних продуктів та процесів Департаменту бізнес-банкінгу Райффайзен Банку Аваль.

Програма розділена на три напрямки.

Перший – це інвестиційні кредити, метою яких є розвиток підприємництва, зокрема сприяння розвитку суб’єктів підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, а також сприяння створенню нових робочих місць та підприємств, поверненню трудових мігрантів до України.

Другий – це антикризові кредити для запобігання виникненню і поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій і пандемій COVID-19, а також для запобігання та подолання їхніх наслідків, у тому числі від встановленого Кабінетом Міністрів України карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням на території України COVID-19.

Третій – це рефінансування існуючої кредитної заборгованості в банках України за кредитами суб’єктів підприємництва. За словами Дар’ї Чингаєвої, на початку роботи Банку в рамках Програми клієнти переважно зверталися для отримання рефінансування своїх діючих кредитів, оскільки цей напрям передбачає найнижчу Компенсаційну ставку (ту, яку сплачує Позичальник). Період старту роботи Банку за Програмою співпав із жорстким локдауном, що пов’язаний із поширенням COVID-19. У той час багато клієнтів відчули негативний вплив обмежувальних заходів на свій бізнес, та Програма допомогла їм подолати скрутний період. Останні ж півроку все більше клієнтів звертаються за Антикризовими кредитами на поповнення обігових коштів. Серед галузей діяльності, у яких ведуть бізнес наші позичальники, що отримали кредит від Банку в рамках Програми, переважають:

- сільське господарство;

- переробна промисловість;

- оптова та роздрібна торгівля (в т.ч. ремонт автотранспортних засобів);

- транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність.


Хто може отримати пільговий кредит

Звертаючись за кредитом, клієнт має відповідати певним критеріям. По перше, критеріям самої Програми, які детально описані на офіційному сайті програми та в Постанові КМУ №28 від 24.01.2020 р. Радимо особливо звернути увагу на деякі з них. Державна допомога, отримана Клієнтом (у т.ч. групою пов’язаних компаній) за попередній трирічний період, не повинна перевищувати еквівалент 200 тис. євро. Згідно з умовами Програми, кредити видаються лише під заставу – частіше за все транспортного засобу або нерухомості. Клієнт обов’язково має бути резидентом України, як і всі власники та кінцеві бенефіціари компанії.

По-друге, клієнт має відповідати критеріям діючої кредитної політики Банку, якої він дотримується за видачі будь-якого кредиту. На даний момент Райффайзен Банк Аваль не фінансує кредити за Програмою для стартапів.


Які документи треба подати

Окрім стандартного пакету документів, які зазвичай подає до банку клієнт для отримання кредиту, умовами Програми передбачено додатковий перелік документів. У разі потреби менеджер Райффайзен Банку Аваль проконсультує клієнта щодо цих документів, а також надасть шаблони у електронному/паперовому вигляді для формування клієнтом повного пакету документів для прийняття банком рішення за кредитною заявкою.

1. Заява клієнта на участь у програмі;

2. Згода клієнта на передачу інформації про суми отриманої Державної підтримки;

3. Довідка про суму отриманої клієнтом державної допомоги;

4. Офіційна фінансова та/або податкова звітність клієнта (в окремих випадках по групі пов’язаних компаній), що містить інформацію про середньооблікову кількість штатних працівників та розмір фонду оплати праці за звітний період (наприклад, Форма №Д4 або Форма №1ДФ).